Beyin çipinde insan deneyleri başlıyor

ABD’li yetkililerden ikinci başvuruda sürpriz onay: Beyin çipinde insan deneyleri başlıyor

Beyin çipinde insan deneyleri başlıyor
26 Mayıs 2023 - 09:40 - Güncelleme: 27 Mayıs 2023 - 13:58

Elon Musk’ın beyin implantı şirketi Neuralink’e ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nden onay çıktı. İnsanlar üzerindeki deneylerin başlayacağı devrim niteliğindeki buluşun felçten körlüğe kadar birçok hastalığı çözmesi bekleniyor.

Milyarder girişimci Elon Musk'a ait Neuralink, hukuk mücadelelerinden sonra kilometre taşı gelişmeyle ilk kez insanlar üzerinde klinik çalışmalar için ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nden (FDA) yeşil ışık aldığını duyurdu. Başlangıçta başvuruyu reddeden FDA’nın, sonunda şirkete yeşil ışık yaktığı bildirildi.

Şirketten yapılan açıklamada, "Bu, Neuralink ekibinin FDA ile yakın işbirliği içinde yaptığı inanılmaz çalışmanın sonucu ve bir gün teknolojimizin birçok kişiye yardım etmesini sağlayacak önemli bir ilk adımı temsil ediyor" ifadeleri kullanıldı.

Musk'ın beyin çipi şirketi hakkında soruşturma: Hayvanları öldürmekle suçlanıyorMusk'ın beyin çipi şirketi hakkında soruşturma: Hayvanları öldürmekle suçlanıyor

İKİ KRİTİK ENDİŞE

2016 yılında kurulan şirket, insanların beynine küçük bir cihaz yerleştirerek birçok sorunun çözülmesini planlıyor. Bu cihazlar, obezite, otizm, depresyon, felç, körlük ve şizofreniden internette gezinme ve telepatiye kadar bir dizi durumu iyileştirmeyi amaçlıyor.

Reuters haber ajansına konuşan Neuralink çalışanlarına göre FDA, 2022 yılında yapılan başvuruda insan denemelerine onay vermeden önce ele alınması gereken endişeleri dile getirmişti. Başlıca sorunlar arasında cihazın lityum pili, implantın tellerinin beyin içinde yer değiştirme olasılığı ve beyin dokusuna zarar vermeden cihazı güvenli bir şekilde çıkarmanın zorluğu yer alıyordu.

‘ÇOCUKLARIMA DA YERLEŞTİRECEĞİM’

Beyin implantıyla ilgili endişeleri gidermeye çalışan Musk, geçen yılın sonlarında, cihazın güvenliğinden emin olduğunu ve onları kendi çocuklarına yerleştirmeye istekli olduğunu belirtmişti.

Öte yandan, hayvan testlerine yıllar önce başlanan teknoloji nedeniyle 280'den fazla koyun, domuz ve maymun da dahil olmak üzere yaklaşık bin 500 hayvanı öldüğü biliniyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum