Bildiri yayınlamak rahatlatıyor mu

? Milletvekillerinin görevi parmak kaldırıp indirmekle sınırlandırıldığı için bildiri yayınlıyorlar, olup bitiyor

Bildiri yayınlamak rahatlatıyor mu
25 Aralık 2023 - 09:51

Son 48 saatte 12 asker şehit olunca “Türkiye’nin canı yandı!”

Sosyal medya üzüntü içindeki insanların mesajlarıyla dolu.Ulusal yas ilan edilmesini isteyen de var, ne alakası varsa şehitlerin kaybı nedeniyle Gazze için dertlenenleri suçlayanlar da!
Oysa neresinden baksanız aynı bölgeden iki–üç gün arayla bir şehit haberi geliyordu.

 

Demek ki askerler birer birer şehit olunca o kadar da dikkatimizi çekmiyor.

Pençe–Kilit Operasyonları adını taşıyan askerî harekât, 18 Nisan 2022 gecesinden bu yana sürüyor.

Nasıl olabiliyor da iki yıldır operasyon süren bir geçici üs bölgesine karşı düzenlenen bir saldırı, böyle bir sonuç yaratabiliyor?

Şehit haberlerinin gelmesinin ardından AKP, MHP, İYİP ve SP, Meclis’te bir ortak bildiri yayınladılar. Böylece, görevlerini yerine getirmiş insanların huzuru içinde evlerine döndüler.

Ortak bildiri Meclis'te okunurken

Normal olarak, halkın oylarıyla seçilen parlamentonun güçlü olduğu bir ülkede böyle konular bir ortak bildiri ile geçiştirilmez.

 

Bir komisyon, nasıl olup da böyle bir saldırının engellenemediğini ciddiyetle araştırır. Uzmanları, bölgede görev yapan komutanları dinler.

Olay ihmallerden mi kaynaklanmış, savunma taktiklerindeki yetersizlikten mi, birliklerin sevk ve idaresinde yapılan hatalardan mı, bir raporla ortaya konulur.

Bu rapordan yararlanılır, benzeri saldırıların benzeri kayıplara yol açmaması için alınması gereken tedbirler gözden geçirilmiş olur.

Bizde böyle olmuyor.

Milletvekillerinin görevi parmak kaldırıp indirmekle sınırlandırıldığı için bildiri yayınlıyorlar, olup bitiyor.

* * *

Soruşturmanın ucu tehlikeli yere gelince

Dilan-Engin Polat çifti, soruşturma kapsamında tutuklanmıştı

Dilan–Engin Polat çifti ile ilgili soruşturmayı yürüten savcının görev yeri değiştirildi.

Daha önce de soruşturmayı yürüten polislerin görev yeri değiştirilmişti.

Hatırlarsınız, bu olay ortaya çıktığında yetkililerden “ucu nereye varırsa varsın soruşturmanın derinleştirileceği” vaadini de duymuştuk.

Böyle olaylarda devlete yetkililerine bir “kudret” gelir ve ortaya böyle konuşurlar: Derinleşecek, ucu nereye ve kime varırsa varsın, kimsenin göz yaşına bakılmayacak cart, curt!

Buna inanan, gerçekten saf kamu görevlileri de bu işin peşine düşerler ve sonunda bir de bakmışsınız her biri bir yere tayin edilmiş.

Dedikodulara bakılırsa soruşturmanın yasa dışı bahis ile ilgili ayağı ünlü bir isme de uzanınca en yukarılardan bir ses duyulmuş, gök gürlemesi gibi: Bu kadar soruşturdukları yeter, haydi herkes evine!

Görev yeri değişiklikleri bu amaçla yapılmış!

Adı üzerinde, bunlar dedikodu.

Soruşturmada görev alanların görev yerlerinin değiştirilmesinin nedeni hangisiydi:

a) Bu tayinler normal olarak, böyle bir soruşturma olmasa da yapılacaktı.

b) Soruşturma öyle yerlere gitme istidadı gösterdi ki görev şutlandı, soruşturmanın bir an önce kapatılıp, yargılamanın tehlikeli sulara girmeden tamamlanması amaçlandı.

Yargının bağımsız olduğu, kanunların ve hukukun her şeyin üstünde olduğu normal bir demokraside yaşıyor olsaydık, ikinci yanıtın doğru yanıt olabileceği aklımıza dahi gelmezdi.

Ama bizim memleketin normalinin, anormallik olduğunu bildiğimiz için yanıtın bu olma olasılığı bizleri şaşırtmıyor.

Hatta bu yanıtın doğru olma olasılığının, diğerinden daha yüksek olduğunu düşünenlerimizin sayısı, düşünmeyenlerimizden çok ama çok fazladır.

Bir ülkede özgür medyayı susturur, yargı bağımsızlığını yok ederseniz varabileceğiniz yer burasıdır.

Attığınız her adım, aldığınız her karar kuşku uyandırır, fısıltı gazetesinin tirajı artar, önyargılar gerçekmiş gibi konuşulur hale gelir.
 

Mehmet Y. Yılmaz

@MHMTYKPYLMZ[email protected]


YORUMLAR

  • 0 Yorum