Bilim İnsanları Müthiş Bir Şey Yaptı!

Bir süreden bu yana ölümsüzlük üzerinde çalışan bilim insanları ilerleme kaydetmeye devam ediyor.

Bilim İnsanları Müthiş Bir Şey Yaptı!
25 Ocak 2023 - 11:06 - Güncelleme: 26 Ocak 2023 - 09:00

Yaşlanmayı tersine çevirmek isteyen bilim insanları çalışmalarına devam ediyor. Bilim insanlarının çalışmalarından iyi haberler de geldi. 

Şirket, gen tedavisi yoluyla yaşlı farelerin yaşam süresini önemli ölçüde uzattıklarını açıkladı.

MIT Technology Review'un aktardığına göre araştırma ekibi bir enjeksiyon aracılığıyla farelerin vücutlarındaki genleri yeniden programladı.

Henüz hakem onayından geçmeyen araştırma makalesinde, bu enjeksiyonun farelerin kalan ömrünü ikiye katladığı ifade edildi.

Klinik denemelerde enjeksiyonu alan farelerin ortalama 18 hafta daha yaşadığı görüldü. Kontrol grubunda yer alan, yani enjeksiyonun uygulanmadığı farelerse yalnızca 9 hafta daha yaşadı.

Fareler doğada çok daha hızlı ölüyor. Ancak laboratuvar ortamında iki ila üç yıl yaşayabiliyor. Son deneyde yer alan hayvanlar 124 haftalıktı. Yani hayatlarının sonuna yaklaşmışlardı.

YÜZDE 7 DAHA UZUN YAŞIYORLAR

Genetiğiyle oynanan farelerin toplamda kabaca yüzde 7 daha uzun yaşadığı belirlendi. Enjeksiyonun uygulandığı fareler daha uzun süre hayatta kalmakla kalmadı, aynı zamanda genel sağlık muayenelerinde de daha iyi puanlar aldı.

Enjeksiyon, genelde erken evredeki embriyolarda görülen ve genetik özellikleri değiştirme yeteneğine sahip çeşitli proteinleri içeriyordu.

Bu proteinler, farelerin hücrelerine özel olarak tasarlanmış virüsler aracılığıyla taşındı.

Bu yöntem, 2012'de Japon biyolog Shinya Yamanaka tarafından icat edilmişti. Biyolog bu sayede Nobel Ödülü kazanmıştı. 

"MÜMKÜN OLDUĞUNUN KANITI" 

Rejuvenate Bio'nun baş bilim sorumlusu Noah Davidsohn, "Aslında yaşlı nüfuslarda bu yöntemi uygulayabileceğimizi göstermek istedim" diye konuştu:

Öte yandan bu tedavinin gelecekte insanlara uyarlanabilmesi için henüz uzun bir yolu var. Zira genleri bu şekilde yeniden programlamanın riskleri hâlâ tam olarak anlaşılamadı.Ayrıca önceki araştırmalar, bu yöntemin bazı farelerde kansere neden olduğunu göstermişti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum