Bir savaş silahı olarak tecavüz!

Berlin ve Nanking'te neler yaşanmıştı? Geçtiğimiz günlerde Ukrayna’daki kadınların Rus askerleri tarafından maruz kaldığı şiddet ve tecavüz dehşetini manşete taşımıştık.

Bir savaş silahı olarak tecavüz!
08 Nisan 2022 - 10:44 - Güncelleme: 08 Nisan 2022 - 10:52

Rus güçlerinin geri çekildiği bölgelerde cinsel şiddete dair kanıtlar ortaya çıkmaya devam ediyor. Öte yandan söz konusu korkunç eylemlerin tarih sayfalarındaki yeri çok geniş. Peki tecavüz savaşlarda bir silah olarak mı kullanılıyor?

Ukrayna’dan ‘kan donduran’ görüntüler gelmeye devam ederken, işgalci birliklerin tecavüzü ‘bir savaş silahı’ olarak kullandığı bildiriliyor.

Pazar günü, fotoğrafçı Mikhail Palinchak'ın başkent Kiev'in 20 km dışındaki bir otoyolda çektiği, bir erkek ve üç kadının battaniyeler altındaki cesetlerinin görüntüleri dünyayı dehşete düşürdü. Fotoğrafçı, kadınların çıplak olduğu ve vücutlarının kısmen yakıldığını da söyledi.

Bu üzücü görüntü, Rus kontrolü altındaki bölgelerde sivillere karşı yargısız infaz, tecavüz ve işkencenin kullanıldığına dair artan kanıtlara bir yenisini ekliyor.

Fotoğraflar infial yaratırken başkent Kiev'de yayın yapan Kyiv Independent gazetesi muhabiri Anastasia Lapatina bölgedeki son gelişmeleri anlattı: “Ruslar ellerini arkadan bağladıktan sonra sivilleri vuruyor. Kiev bölgesinin her yerinde, sokaklarda, arabalarda, insanların bahçelerinde cesetler var. Toplu mezarlar kimliği belirsiz cesetlerle dolu. Pek çok aile sevdiklerine ne olduğunu asla bilemeyecek.”

Rus birlikleri, başkentin çevresindeki kasaba ve banliyölerden çekilirken, Ukraynalı kadınlar ve genç kızlar polise, medyaya ve insan hakları örgütlerine Rus askerleri tarafından maruz kaldıkları vahşeti anlatmak için öne çıktılar. İddialar arasında toplu tecavüzler, silah zoruyla yapılan saldırılar ve çocukların önünde gerçekleşen istismarlar yer aldı.

İnsan ticareti, aile içi şiddet ve cinsel saldırıdan kurtulanları destekleyen bir yardım kuruluşu olan La Strada Ukrayna’nın başkanı Kateryna Cherepakha, “Acil yardım hattımıza yardım isteyen kadınlardan çağrılar aldık ancak çoğu durumda onlara fiziksel olarak yardım etmek imkansızdı. Çatışmalar nedeniyle onlara ulaşamadık” dedi ve ekledi:

“Tecavüz, barışçıl zamanlarda bile yeterince bildirilmeyen bir suç ve damgalanmış bir konudur. Öğrendiklerimizin ve öğreneceklerimizin buzdağının sadece görünen kısmı olacağından endişeleniyorum.”

‘KAÇARKEN İLK YARDIM ÇANTASI DEĞİL ERTESİ GÜN HAPI ARADIM’

31 Yaşındaki Antonina Medvedchuk, savaşın başladığı gün bomba sesiyle uyandığında, Kiev’den ayrılmadan önce yanına aldığı ilk şeyler prezervatif ve makas oldu.

Medvedchuk, “Sokağa çıkma yasağı ve bombalama arasındaki her molada, temel bir ilk yardım çantası yerine acil kontrasepsiyon (ertesi gün hapı) arıyordum. Annem beni rahatlatmaya çalıştı ve ‘Bu öyle bir savaş değil, artık yoklar, onlar eski filmlerde kaldı’ dedi. Ben sekiz yıldır feministim ve sessizce ağladım çünkü bütün savaşlar böyledir” diyerek o günü anlattı.

KORKUNÇ ANLARI ANLATTI: ‘SİLAHINI ŞAKAĞIMDA TUTTU’

Ukrayna’da cinsel şiddetin bir başka örneği ise Harkov’da bir okulda yaşandı. Yaşadıklarını anlatırken Olha isminin kullanılmasını isteyen bir kadın, annesi, kardeşleri ve beş yaşındaki kızıyla beraber 25 Şubat'tan itibaren Rus güçleri tarafından işgal edilen Harkov’daki Malaya Rohan köyünde bir okulun bodrum katına sığınmıştı.

13 Mart’ta gece yarısı civarında saldırı tüfeği ve tabancısı olan bir Rus asker okula zorla girdi. Bodrum katına sığınan 40 kişiyi sıraya soktu ve Olha’ya çocuğunu teslim etmesini söyledi. Kadın bunu reddetti. Rus asker birkaç saat sonra Olha’ya kendisini bodrum katından ikinci kattaki bir sınıfa kadar takip etmesini emretti ve kadına cinsel saldırıda bulundu.

31 yaşındaki Olha, Human Rights Watch’a (İnsan Hakları İzleme Örgütü) verdiği demeçte yaşadığı korkunç anları şöyle anlatıyor: “Tüm zaman boyunca silahını şakağımda tuttu. Tavana iki kez ateş etti ve bunu bana motivasyon vermek için yaptığını söyledi.”

Filozof ve Sosyolog Prof. Dr. Bülent Diken: Savaş, iki ordu arasında yapılır. Ordudaki bir erkeğin, sivil bir kadına saldırması teknik olarak asimetrik savaştır ve uluslararası hukuk kurallarının içerisinde yer almaz. Ayrıca savaş, kadına yönelen bir evreye geçmişse yani bedenin kendisi bir savaş unsuru haline getirilmişse bu artık biyo-politik bir hal alındığını gösterir. Eldeki veriler de bize gösteriyor ki, Rusya şu an Suriye’de öğrendiklerini Avrupa'da deniyor. Halkı savaş anında duygusal açıdan yıkmak için kadın bedeni kullanılıyor. Bu durum benim dikkatimi Yugoslavya iç savaşında çekti ve orduyu dağıtmak için değil de karşıdaki komüniteyi dağıtmak için kullanıldı.

HAYATTA KALDIĞI İÇİN KENDİNİ ŞANSLI SAYIYOR

Rus askerin yüzüne kitapla vurduğu ve defalarca tokat attığı Olha’nın İnsan Hakları İzleme Örgütü ile paylaştığı 19 ve 20 Mart tarihli fotoğraflarda, yüzünde ve boynunda kesik izleri ve morluklar görülüyordu.

Asker okulu terk ettiğinde ailesiyle Harkov’da bir bomba sığınağına ulaşmayı başaran Olha, tüm yaşadığı dehşetten sonra “Hayatta olduğum için şanslıyım” ifadelerini kullandı.

Avrupa ve Orta Asya insan Hakları İzleme Direktörü Hugh Williamson, “Belgelediğimiz vakalar Ukraynalı sivillere karşı tarif edilemez, kasıtlı zulüm ve şiddet içeriyor. Rus kuvvetlerinin gözetiminde bulunan kişilere yönelik tecavüz, cinayet ve diğer şiddet eylemleri Savaş Suçu olarak soruşturulmalıdır” şeklinde konuştu.

Önce köpeğini, sonra eşini öldüren Rus askerleri tarafından oğlu yan odada ağlarken defalarca tecavüze uğrayan Natalya’nın yaşadıkları sonrası soruşturulma başlatılmıştı. Ukrayna Başsavcısı Iryna Venediktova, soruşturma başlatıldığını açıklamış ve Rusya'ya söz konusu asker için tutuklama emri çıkarıldığını da eklemişti. Bu olay, işgal sırasında ilk resmi tecavüz soruşturması olarak kayıtlara geçti.
Selin Irmak KAÇMAZ & Tuğba Öztürk

YORUMLAR

  • 0 Yorum