Birçok yanıyla ilgiye değer bir fantezi

Hikâye, gerçek ve tüyler ürpertici bir yaşam mücadelesine dönüşüyor

Birçok yanıyla ilgiye değer bir fantezi
10 Mart 2023 - 12:15 - Güncelleme: 11 Mart 2023 - 10:26

 

65

X X 1/2

Yönetim ve senaryo: Scott Beck, Bryan Woods
Görüntü: Salvatore Totino
Müzik: Chris Bacon
Oyuncular: Adam Driver, Ariana Greenblatt, Cole Coleman, Nika King

Sony-Columbia filmi, 2023

Alın size insanlığın geçmişinden gelen, yer yer göz kamaştırıcı, yer yer çocuksu, ama en çok genç bir kuşağa seslenen bir bilim-kurgusal masal... İnsanlığın geçmişi derken, o kadar da eski değil canım... Sadece 65 milyon yıl öncesinden söz ediyoruz!..

Evet, başta söylendiği gibi insanoğlunun gelişiminden önce, uzayın sonsuzluğunda başka uygarlıklar vardı. Örneğin Samaris gezegeni... Ama orada gördüğümüz ilk insanlar, bir kızları olan bir çift, doğrusu hiç de o hayalimizde canlandırdığımız mağara insanları gibi değil!.. Tersine Mills, siyahi eşi Alya ve kızları Nevine, gayet medeni gözüküyorlar!.. Baba Mils zaman zaman çıktığı ve ortalama iki yıl süren uzay yolculuklarından birine çıkacaktır. Bu kez kızının yakalandığı bir hastalığı iyileştirmek için... O hastalık nedir, ilacı ne oacaktır, bunları asla öğrenmeyiz!..

Ama uzay bildiğimiz gibi değildir. Yani filmlerden bildiğimiz... Bu, bilinmeyen güçlerin verdiği isimle (ki onlar daha sonra da tüm olayları, yani tüm filmi sesleri ve emirleriyle yönlendireceklerdir) 3703 numaralı keşif uçuşudur. Ve uzayda karşısında inanılmaz bir göktaşı yağmuru bulur. Geminin yapacağı tek şey vardır: düşmek. Ve tüm yolcular ölür gider. Mills'in dışında... O da kendisini gizemli bir gezegende bulur. Ki bunun dünyamız olduğu anlaşılır. Öylesine çabuk ki, benim burada yazmam bir 'spoiler' sayılmaz!..

Bu arada Mills sürekli kızının hayallerini görürken, kazadan kurtulduğu anlaşılan bir kızla tanışır. Adı Koa olan on yaşlarında bir kızcağız... Ama İngilizce konuşmadığı için onunla anlaşması zor olur. Bu arada kendisinin o çağda nasıl, hem de böyle kusursuz bir İngilizce konuştuğu da anlaşılmaz!.. Ama Koa ondan en azından home-yuva, family-aile gibi sözcükleri kapar.

Ancak ikisinin başı asıl dönemin hayvanlarıyla derde girecektir: türlü-çeşitli dinozorlardan börtü-böceğe ve her tür sürüngene... Bu arada kıza ıslık çalmaktan gece mumları dikmeye, dinozor öldürmekten yara tedavisine çok şey öğretecektir.

Evet, karşımızda tam bir fantezi var. Fantastiği fanteziye doğru aşırı biçimde kaydıran... Hele o sözümona bilimsel deyişler: 'hayat kurtarma listesi' veya 'navigasyon sistemi' gibi. Ve de uzaklardan bir yerden (eskilerin dediği gibi 'gaipten') sürekli komutlar veren o kadın sesi... Yani kolay anlaşılmaz bir üstün teknoloji...

Ama ne gam... Çünkü bir yandan bu hikâye gerçek ve tüyler ürpertici bir yaşam mücadelesine dönüşüyor. Öte yandan her cins irili-ufaklı dinozor her ne kadar o ünlü Jurassic Park dizisi kadar devasa değilse de, yeterince ürkünç olmayı başarıyor. Birkaç sahne de duygusallıklarıyla öne çıkıyor: Mills'in kızıyla konuştuğu veya Koa'nın 'family' diyerek hıçkırdığı sahneler gibi... 

Bu arada filmin yazar-yönetmenleri Scott Beck ve Bryan Woods ikilisinin daha önce A Quiet Place- Sakin Bir Yer adlı çok ilginç gerilimi yarattıklarını belirteyim. Küçücük kadrolu filmde usta oyuncu Adam Driver tüm filmi yüklenmiş. Ve gerçekten harika oynuyor. Yakında ondan birkaç iddialı film dolayısıyla yine haber alacağız. Koa'da Ariana Greenblatt da övgüyü hak ediyor.


Yarın: ÇIĞLIK


YORUMLAR

  • 0 Yorum