Bitcoin ve Kripto Para Yatırımı Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bitcoin ve kripto para birimleri özellikle 2017 yılı sonu ve 2018 yılı başındaki yükselişlerinin ardından oldukça popüler hale geldiler.

Bitcoin ve Kripto Para Yatırımı Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?
19 Nisan 2021 - 10:51

2021 yılında yaşanan boğa koşusu ise kripto para birimleri ve Bitcoin’in popülaritesinin her anlamda artmasını sağladı. Bitcoin haberleri ve kripto para haberlerinde sıklıkla artık büyük firmaların kripto para aldığı, Bitcoin’e yatırım yaptığı ve ürünlerini ya da hizmetlerini kripto paralar aracılığı ile satmaya başladığını görüyor.

Peki, özellikle yeni başlayanlar kripto para birimi yatırımı yaparken ya da Bitcoin alıp satarken nelere dikkat etmeli?

Bitcoin ve Kripto Para Yatırımı

Bitcoin ve kripto para alanı henüz devletlerce düzenlenmemiş olduğundan yatırım ya da alım satım yaparken çok dikkatli olmak gerekiyor. Öncelikle ilk defa kripto para birimi alacak kişinin kulaktan dolma bilgilerle değil kendi araştırması yönünde alım satım işlemlerini yönetmesi büyük önem taşıyor.

Şu anda kripto para ekosistemi çok yeni ve bu sebeple gerek çevremizde gerekse internette çok fazla çöp bilgi var. Bu yüzden yatırım yapacak kişi, almak istediği varlığı öncelikle kendisi araştırmalı, neye yatırım yapacağını öğrenmeli ve daha sonra yatırım yapmak için girişimlerde bulunmalı. 

Buna ek olarak Bitcoin ve kripto para birimi almak için kripto para borsalarını kullanarak, kişiden kişiye işlemlerden yararlanarak, Bitcoin ATM’leri ile satın alma işlemini gerçekleştirerek ve eğer bir işletme sahibiyseniz ürün ya da hizmetlerinizi Bitcoin ve kripto para karşılığında satarak kripto para birimi sahibi olabilirsiniz. Bu noktada hangi yolu seçerseniz seçin kullandığınız uygulamanın ve platformun güvenilirliğini kontrol etmeniz büyük önem taşıyor.

Bu yöntemler içinde en sık kullanılan kripto para borsalarıdır. Çünkü kripto para borsalı her şeyi hazır olarak kullanıcılarına sunar ve yatırımcılar da oturdukları yerden istedikleri her zaman kripto para alım satım işlemini yapabilir. 

Bitcoinhaber.net adlı sitede de belirtildiği gibi kripto para borsasının güvenilirliğinin yanı sıra kullanıcı kendisine uygun platformu da belirlemelidir. Örneğin; bazı borsalar çok fazla kripto para seçeneği sunarken bazı borsalar az seçenek ile işlem hızına odaklanıyor. Bunun yanında bazı borsalar kimlik doğrulama gerektirirken bazı borsalarda kimlik doğrulaması yapmadan işlemler yapılabiliyor. Dolayısıyla kullanıcı platformun güvenliğine ke olarak borsadan neler beklediğini de bilmeli. 

Borsanın güvenli olup olmadığını kontrol edebilmek için bahsi geçen kripto para borsası ile ilgili yorumlar ve şikayetler incelenebilir, kullanıcı sayısı, likiditesi ve tanınırlığı ne seviyede araştırılabilir ve özellikle güvenli bir bağlantıya sahip olup olmadığı kontrol edilebilir.

Bunlara ek olarak yatırımcılar, yatırımcı psikoloji konusunda da bilgi sahibi olmalı. Nasıl bir yatırım yöntemi kullanılmak isteniyor, yatırımcı psikoloji nasıl olmalı, FOMO nedir, kısa vadeli yatırımlar mı yapılacak orta ya da uzun vadeli yatırımlar yapılacak gibi konuların araştırılması da yatırımların doğru yönetilebilmesi açısından önemlidir. 

Öte yandan yatırımcılar Bitcoin ve kripto para yatırımı yapmadan önce fiyatların nelerden etkilendiğini de araştırmalı. 

Bitcoin ve Kripto Para Fiyatları

En temelde Bitcoin ve kripto para birimi fiyatları serbest piyasa ekonomisine göre belirlenir. Serbest piyasa ekonomisinde alıcı ve satıcılar ortak bir fiyat noktasında buluşur ve böylece anlık fiyatlar oluşur. Dolayısıyla Bitcoin almak isteyen kişi ile satmak isteyen kişi güncel bir fiyatta buluştuğunda alım satım işlemi gerçekleşir.

Buna ek olarak Bitcoin’in fiyatının üzerindeki en önemli etken arzının sınırlı olmasıdır. Bitcoin’in ve bazı kripto para birimlerinin arzı sınırlı olduğu için talep arttıkça fiyatlarda yukarı yönlü bir eğilim ve talep azaldıkça aşağı yönlü bir eğilim olabilir.

Bunların yanı sıra Bitcoin ve kripto para birimlerinin fiyatları; Bitcoin haberleri ve kripto para haberlerinden, Bitcoin fiyat beklentilerinden, küresel anlamda önemli şirketlerin ya da isimlerin yaptığı açıklamalardan etkilenme eğilimindedir. Güncel Bitcoin haberlerini bu adresten okuyabilirsiniz: https://www.bitcoinhaber.net

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum