Bu İlaçları Ereksiyon Haplarıyla Birlikte Almayın!

Ereksiyon hapıyla birlikte kullanmanın ölümcül olabileceği ilaçlar belirlendi

Bu İlaçları Ereksiyon Haplarıyla Birlikte Almayın!
03 Mart 2024 - 11:17

Kalp krizi geçirme riski yüzde 70 daha fazla

Uzmanlara göre ereksiyon bozukluğu ve göğüs ağrısı ilaçlarının aynı anda kullanılması, kalp sağlığını olumsuz etkiliyor 

Ereksiyon bozukluğu ve göğüs ağrısı ilaçlarının birlikte kullanılmasının ölüm riskini artırdığı belirlendi.

İsveç'te yapılan araştırmada, ereksiyon bozukluğu için kullanılan fosfodiesteraz-5 inhibitörü (PDE5i) etken maddeli ilaçlarla göğüs ağrısının tedavisi için verilen nitrat bazlı ilaçların, düşük tansiyona yol açtığı tespit edildi.

Bilimsel dergi Journal of the American College of Cardiology'de 23 Ocak'ta yayımlanan ve 62 bin erkeğin katıldığı çalışmada, bu ilaçları aynı anda kullanmanın kalp krizi riskini artırdığı belirlendi.

Araştırmayı yöneten bilim insanlarından Ylva Trolle Lagerros, göğüs ağrısı için nitrat bazlı ilaçlar kullanan koroner arter hastalığından muzdarip bir kişinin, Viagra gibi PDE5i içerikli bir ilacı da kullanması durumunda kalp krizi geçirme riskinin arttığını söyledi.

Stockholm Üniversitesi'nde yapılan çalışmaya göre bu iki ilacın birlikte alınması, ölüm riskini yüzde 35 ila 40 oranında artırıyor. Bu hastaların kalp krizi geçirme riski de yüzde 70 daha fazla. 

Lagerros, bazı ereksiyon bozukluğu teşhislerinin kişinin ileride kalp hastalığına yakalanabileceğine işaret ettiğini de söyledi. 

Öte yandan bilim insanları, çoğu zaman her iki ilacın da aynı anda kullanılmadığına dikkat çekti. Ani göğüs sıkışması durumunda nitrat bazlı ilaçlar tek başına alındığında söz konusu kardiyovasküler riskler ortaya çıkmıyor. Benzer bir durum ereksiyon bozukluğu ilaçları için de geçerli.

Ancak araştırmacılar, hastaların her iki ilacı da birlikte almaması gerektiğine ve bunun ciddi sağlık tehlikeleri oluşturduğuna dikkat çekti. Çalışmada, bu ilaçları alan kişilerin riskleri bilmelerinin de önemli olduğu belirtildi.


YORUMLAR

  • 0 Yorum