Bu şehirde insanlar siyaset, din ve para olmadan yaşıyor

Auroville, Viluppuram bölgesinde, çoğunlukla Hindistan’ın Tamil Nadu eyaletinde, Hindistan’daki Pondicherry Birlik Bölgesi’nde yer alan deneysel bir kasabadır

Bu şehirde insanlar siyaset, din ve para olmadan yaşıyor
03 Mart 2023 - 10:43 - Güncelleme: 03 Mart 2023 - 19:09

Neredeyse bir peri masalı gibi geliyor, değil mi?

Bu bir bilim kurgu filminden fırlamış uzak geleceği anlatan bir film karesi değil. Dünya üzerinde cennet olarak nitelendirilebilecek şey siyasetin, paranın ve dinin yer almadığı bir yer düşünün.

Makaleye geçmeden şehir hakkında kısaca ön bilgi verelim;

Auroville, 1968 yılında Mirra Alfassa tarafından kurulmuş ve mimar Roger Anger tarafından tasarlanmıştır.

1964’teki Yıllık Konferansında ve Mirra Alfassa’nın Yönetici Başkanı olduğu Pondicherry’deki Sri Aurobindo Topluluğu, Sri Aurobindo’nun vizyonuna adanmış bir şehrin kurulması için bir karar aldı. Alfassa, “insanın bir geçiş varlığı olduğuna” inanan Sri Aurobindo’nun manevi işbirlikçisiydi.

Alfassa, bu deneysel “evrensel kasaba”nın “iyi niyetli ve daha iyi bir dünya için özlem duyan insanları bir araya getirerek insanlığın muhteşem geleceğine doğru ilerlemesine” önemli ölçüde katkıda bulunacağını umuyordu. Alfassa ayrıca böyle evrensel bir kasabanın Hindistan rönesansına kesin olarak katkıda bulunacağına inanıyordu.

Alfassa’nın 1965’teki ilk genel mesajı şöyleydi:

Auroville, tüm ülkelerin kadın ve erkeklerinin, tüm inançların, tüm siyasetlerin ve tüm milletlerin üzerinde barış ve ilerici uyum içinde yaşayabileceği evrensel bir kasaba olmak istiyor. Auroville’in amacı insan birliğini gerçekleştirmektir.

124 ulustan delegelerin katıldığı, şehrin açılış töreni 28 Şubat 1968 Çarşamba günü yapıldı. Mirra Alfassa tarafından Fransızca olarak el yazısıyla yazılan dört maddelik tüzüğü, onun bütünleşik yaşam vizyonunu ortaya koydu:

1- Auroville kesinlikle kimseye ait değildir. Auroville bir bütün olarak insanlığa aittir. Ama Auroville’de yaşamak için İlahi Bilincin gönüllü hizmetçisi olmak gerekir.

2- Auroville, bitmeyen bir eğitimin, sürekli ilerlemenin ve asla yaşlanmayan bir gençliğin yeri olacak.

3- Auroville geçmiş ve gelecek arasında bir köprü olmak istiyor. Dışarıdan ve içeriden tüm keşiflerden yararlanan Auroville, cesurca gelecekteki gerçekleşmelere doğru atılacak.

4- Auroville, gerçek bir insan birliğinin yaşayan bir düzenlemesi için maddi ve manevi araştırmaların yeri olacaktır.

Auroville hakkında daha fazla bilgi

Auroville Şehri için Pondicherry’nin yaklaşık 10 km kuzeyinde ve sahilden 5 km uzaklıkta, yaklaşık 20 kilometrekarelik çorak araziden oluşan bir alan seçildi.

Auroville 50 farklı ülkeden, milletten ve kültürden insan bu şehirde yaşıyor. Şehir UNESCO tarafından uluslararası bir şehir olarak kabul edildi.

Auroville internet sitesine göre şehir tüm ülkelerde yaşayan erkekler ve kadınları kabul ediyor. Tüm inanç sistemlerini, tüm siyasi görüşleri bünyesinde barındıran şehirde barışçıl ve ilerici bir tutum içerisinde uyum gösterebilecek insanlar yaşıyor.

Evrensel bir şehir olmayı hedefleyen Auroville’in amacı insan birliğini gerçekleştirebilmek.
Burada insanlar her nasılsa sorunsuz bir şekilde yaşamayı başardılar.

Politik bir sistemin bulunmadığu şehirde aynı zamanda din de yok. Bundan daha iyi olan tarafı ise şehirde para kullanılmıyor.

Bunun yerine insanlar değiş tokuş sistemi ile yaşıyorlar. Auroville’in tüm binaları fütüristik bir tarza sahip ve sürekli olarak gelişen ve değişen bir mimari şehirde kullanılıyor.

Aynı zamanda şehrin sakinleri iyileştirilebilir ve yenilenebilir enerjiden faydalanabilecek bir yapı oluşturmuşlardır.

Amaçları temiz bir çevre olduğu için kullanılan bir çok ürün geri dönüştürülüyor.

Temelde Auroville kendi kendini sürdürebilen bir eko şehirdir.

Şehir Mirra Afassa tarafından kurulmuştur. Birçok tarlaların yer aldığı on beş çiftliği içerisinde barındıran şehirde 160 hektarlık alana yayılan sayısız meyve ağacı bulunmaktadır. Bu nedenle şehirde gıda sorunu yaşanmamaktadır.


YORUMLAR

  • 0 Yorum