Bulgaristan kapıyı kapattı... Schengen krizi büyüyor

Osmanlı'nın "Anavatan"lığını yapan Rumeli'deki Bulgaristan'ın Schengen vizesi başvurularını Türk vatandaşlarına kapattığı öğrenildi. Odatv kaynakları, başvuruların kapandığı bilgisinin kendilerine şifahen iletildiğini ve "ikinci bir emre kadar" ifadesinin kendilerine kullanıldığını söylediler.

 Bulgaristan kapıyı kapattı... Schengen krizi büyüyor
09 Mayıs 2024 - 14:46

Bulgaristan'ın bugün bulunduğu topraklar 1389'da 1. Kosova Savaşı ile Osmanlı Padişahı 1. Murad tarafından fethedilmeye başlanırken 1402'de Yıldırım Bayezid ile tamamen Osmanlı hakimiyetine geçti. 400 yıldan fazla Osmanlı toprağı olarak kalan ve tarihçilerin "Osmanlı'nın Anavatanı" diye bahsettiği bu topraklar, 1789 Fransız Devrimi sonrası gelişen isyanlar ve dış müdahaleler ile Osmanlı'ya isyan etti. Önce Osmanlı'ya bağlı bir prenslik olarak 13 Temmuz 1878 tarihinde 'kurulan' Bulgaristan, 5 Ekim 1908'de bağımsızlığını ilan etti. Bulgaristan'ı Osmanlı Devleti 19 Nisan 1909'da tanıdı.

1. ve 2. Balkan Savaşı'nda kendisinden koptuğu Osmanlı ile de savaşan Bulgarlar 1. Dünya Savaşı'nda ise İçinden çıktığı Osmanlı ile müttefik oldular. 2. Dünya Savaşı'nda önce tarafsız kalan daha sonra Almanlar'ın yanında yer alan Bulgaristan savaştan sonra Sovyetler etkisine girdi. Bu etkiden ancak 1990 yılında çıkan Bulgaristan o günden beri bir yandan ekonomisini düzeltmeye çalışırken diğer yandan da Avrupa ülkeleri ve özellikle Balkanlar'daki ülkelerle ilişkilerini geliştirme çabası içerisinde.
 

Yıllarca Osmanlı'nın Rumeli'sinin önemli bölümünü barındıran ve 'fakirliği' ile bilinen bu ülke yaklaşık 2 ay önce, 31 Mart 2024'te Avrupa Birliği'nin 'Schengen' bölgesine dahil edildi. O tarihten itibaren Bulgaristan'a Schengen ile girilebileceği açıklandı.

Ancak bundan kısa bir süre sonra Mart ayının sonlarında bir iddia ortaya atıldı: Bulgaristan, Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşlarına 'Schengen' başvurusunu kapattı. İddia gündeme geldikten kısa bir süre sonra ise yalanlandı. Bu yalanlama 29 Nisan 2024'te gerçekleşti.

"İKİNCİ BİR EMRE KADAR SCHENGEN BAŞVURULARINI KAPTTILAR"

Bugün ise Odatv kaynakları, Bulgaristan'ın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize başvurularını 'gerçekten' kapattığını öğrendi. Durum hakkında Odatv kaynakları resmi bir yazı gelmediğini ancak şifahen bunun bildirildiğini söylediler. Kaynaklar, "İkinci bir emre kadar Bulgaristan Schengen başvurularını kapattı" ifadesini kullandılar.

Öte yandan Bulgaristan'ın para birimi Bulgar Levası, Türk Lirası'nın düzenli değer kaybı sonrası şu anda 17,71 TL'ye gelmiş durumda. Türk ekonomisinde uzun süredir süren krizlerden sonra Edirne'ye gelerek yüklü alışveriş yapan ve "Türkiye çok ucuz" diye ajanslarımıza röportaj veren Bulgaristan vatandaşları da hala hafızalarda.

Nereden nereye...

Arda Ormancı

Odatv.com

YORUMLAR

  • 0 Yorum