Cezaevleri ihlal dolu

Tutuklu ve hükümlüler yaşadıkları sorunları anlattı...

Cezaevleri ihlal dolu
31 Ekim 2019 - 09:43
Kocaeli Kandıra 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde tutuklu olan N. A., gazetemize yazdığı mektupta cezaevi yönetimi tarafından hak ihlallerine uğradıklarını söyledi. 

Yalnızca doğum günü ve dini bayramlarda yayınevleri aracılığıyla kitaplarını alabildiklerini iddia eden N. A., yakınlarının yolladıkları kitaplara ise cezaevi yönetimi tarafından el konulduğunu belirtti. 

Cezaevindeki hak ihlallerinin her geçen gün arttığına dikkat çeken N. A., “Ring araçları ile hastaneye götürülmeye çalışılıyoruz. Son bir ayda karşı çıkan 4 arkadaşımızın hastaneye sevki gerçekleştirilmedi. Tedavi hakları engellendi. Haftalık on dakikalık telefon görüşmesi yapma hakkımız da bazen engelleniyor. 8 Eylül Pazar günü iki tutuklu arkadaşımız aradıkları numaralara ulaşamayınca yeniden aramak istedi ancak pazar ring olmasına rağmen, ‘mesai saati doldu’ denilerek izin verilmedi” diye yazdı. 

Başka cezaevlerinde bulunan tutukluların gönderdikleri mektupların Kandıra Mektup Okuma Komisyonu tarafından “sakıncalı” bulunarak verilmediğini kaydeden N.A., mektubunda, “Yaşadığımız ihlallere karşı yaptığımız suç duyurularına takipsizlik kararı veriliyor. Sadece eylül ayında 6 tane takipsizlik kararı geldi. Ancak cezaevi idaresi tarafından bizler hakkında yapılan işlemler sonucu hakkımızda dsiplin cezaları veriliyor” dedi.

FATURA İSYANI 

Cezaevinde tükettikleri elektrik için fatura ödediklerini hatırlatan N.A., “Her ay aynı elektriği kullanıyoruz. Ama ödemelerimiz gittikçe ikiye, üçe katlanıyor. Harcadığımız elektriğin birkaç katını ödüyoruz. Aynı güne iki fatura kesildiği oluyor” ifadelerini kullandı.



NİŞANLI ÇİFTE GÖRÜŞ ENGELİ

İstanbul Silivri Cezaevi 9 No’lu Kapalı Cezaevi’nde “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklu bulunan Ümit Çimen (33) gazetemize yazdığı mektupta, nişanlısıyla görüşmek için cezaevi idaresine ve yetkili kurumlara dilekçe yazdığını ancak görüş izni alamadığını belirtti. “Güvenlik soruşturması” yürütüldüğü gerekçesiyle nişanlısıyla 4 ayı aşkın süredir görüştürülmediğini aktaran Çimen, “Benimle aynı cezaevinde bulunun Grup Yorum üyesi Emel Yeşilırmak, nişanlımın kardeşi. Onunla görüşebiliyor. Hapishaneye girmesinde bir güvenlik sorunu yok. Ancak benimle görüştürülmüyor. Adı konulmamış bir yasak uygulanıyor” dedi.

Bu uygulamanın yalnızca Silivri Cezaevi’ne yaşandığını iddia eden Çimen, “O zaman geriye benim onu veya onun beni görmesi güvenlik sorunu olabilir seçeneği kalıyor. Hapishane idaresine yazdığım dilekçeler dikkate alınmıyor. İnfaz hâkimliğine yazıyorum, ‘karar olmadan bir şey yapamayız’ diyorlar. Savcılık ise dilekçelere cevap vermiyor” açıklamasında bulundu.  Nişanlısı Ebru Yeşilırmak (29) ise “Yasal bir dayanak olmadan engelleniyoruz” dedi.

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum