Çözülürse Evrenin Sırrını(!) Verecek 5 Fizik Teorisi

Yıllardır evreni araştıran fizikçiler eğer günümüzdeki en önemli 5 teoriyi açıklığa kavuşturabilirlerse, bildiğimiz tüm bilgiler sil baştan değişecek.

Çözülürse Evrenin Sırrını(!) Verecek 5 Fizik Teorisi
26 Ocak 2019 - 10:48
Bilim, yüzyıllardır yaşadığımız dünyanın nasıl varolduğunu açıklamaya çalışıyor. Doğanın kurallarının, canlıların, maddelerin özelliklerini araştırdıkça bunlara yenileri ekleniyor.


 


Fizik bilimi ise maddeyi, maddenin uzay-zamanda hareketini; enerji ve kuvveti de kapsayarak inceleyen bir bilim türü.

Kapsamı itibari ile varolan her şeyi açıklamaya çalışan bir temel bilim. Bakalım günümüzde evreni hangi teoriler ve kavramlar ile açıklamaya çalışıyorlar.

Karanlık Madde




 


Evrenin  %26-27’sinin “karanlık madde”den oluştuğu iddia ediliyor. Uzayın derinliklerinde, çekim gücü varken bunu sağlayan maddeyi göremiyoruz.

Bizim için tam bir muamma. Kendini göstermeyen bu maddenin nelerden oluştuğu hakkında bir fikrimiz yok. Çünkü çekim gücü ışıktan bile fazla. Dolayısıyla gözümüzle göremiyoruz.

Nötrino Salınımları



Nötrinolar atomdaki çok küçük parçacıklar. Hareketleri çok az, bu nedenle gözlemlenmeleri çok zor. Daha önceden kütleleri olmadığı düşünülen bu parçacıkların, kütleye sahip olduğunu iki Nobel ödüllü fizikçi kanıtladı.

Nötrino salınımı denilen fenomen ise, önce belli bir lepton türü olarak görünüyor (elektron, müon veya tau), sonra ise farklı bir türe dönüşüyor. Bu da kafaları karıştırıyor.

Baryogenesis



Büyük Patlama olduğunda evren 1 x 10-33‘lik bir alana yayılıyordu. Bugün aynı uzay milyonlarca ışık yılı büyüklükte.

Birçok bilim adamı bu aşamada, madde ve enerjinin birbirinden ayrı olmadığını düşünüyor. Evren genişledikçe madde ve enerji birbirinden ayrıştı.

Bilim adamları buna baryogenesis diyor. Eğer bu sır çözülürse maddeyle enerji arasındaki ilişki büyük ölçüde anlaşılmış olacak.

Kozmik Enflasyon



Büyük Patlama’nın çok küçük bir anında, genişleme hızı birden yükseldi. Bugün “evren sürekli genişliyor” dedikleri olay da tam olarak bu.

Ancak ilk anlarda genişleme hızı çok fazlaydı, şimdi ise daha yavaş. Birçok bilim adamı genişlemeyi kabul etse de bunun neden meydana geldiğini tam olarak açıklayan bir teori yok.

Yük-Parite İhlali



Evrendeki madde miktarınının dağılımına ışık tutmaya çalışan teorilerde ise temel soru şu: Neden evrendeki madde miktarı, anti-maddeden daha fazla?

Bu kafa karıştırıcı problem 1950’den beri kuantum fiziğinin temel sorunlarından biri. Daha uzun yıllar üzerinde düşünülecek bir problem gibi.

kaynak: http://www.sciencealert.com/this-new-hypothesis-claims-to-have-solved-5-of-the-biggest-problems-in-physics

YORUMLAR

  • 0 Yorum