Dakika dakika Türkiye'de 1 Mayıs kutlamaları

İstanbul'da 1 Mayıs İşçi Bayramı, Bakırköy'de kutlandı

Dakika dakika Türkiye'de 1 Mayıs kutlamaları
01 Mayıs 2019 - 18:51 - Güncelleme: 02 Mayıs 2019 - 11:28
İşçi sınıfının Uluslararası Birlik, Dayanışma ve Mücadele Günü olan 1 Mayıs, Türkiye’nin dört bir yanında düzenlenen yürüyüş ve mitinglerle kutlandı. İstanbul'da 1 Mayıs İşçi Bayramı Bakırköy Pazar Alanı'nda kutlanıyor. Taksim ise bariyerlerle bir çok noktada hem yaya hem de araç trafiğine kapatıldı. Osmanbey Metro İstasyonu-Taksim Metro İstasyonu-Şişhane Metro İstasyonu, Kabataş-Taksim Füniküler Hattı, Karaköy-Tünel Füniküler hattı yolu da trafiğe kapatıldı.

Tıklayın: İşçilere yasaklı Taksim'den 1 Mayıs manzaraları

İşte dakika dakika Türkiye'de 1 Mayıs: 

16.10: Demirören Haber Ajansı (DHA) İstanbul'da gözaltına alınan kişi sayısını 127 olarak güncelledi. 

15.50: Diyarbakır'da Barış Anneleri İnisiyatifi; çocukları açlık grevinde olan anneler; tülbent yasağını protesto etti.

15.30: TMMOB Genel Başkanı Emin Koramaz Bakırköy'de konuştu.

"Bugün Çırağan'da çocuklarına sınırsız düğün yapan medya patronlarının değil, halka doğru haber veren gazetecilerin günü. 

"Bugün hakları için mücadele den kadınlarımız günü. Bugün küçük üreticinin günü. “Bugün Urfa'da 1 Mayıs'a yola çıkan ve yaşamını kaybeden beş işçinin günü. 

"Bugün 1 Mayıs 1977'de katledilen yoldaşlarımızın günü. 

"Bugün emperyalist sömürüye hayır diyen canlarını yaşamlarını işkence sehpalarında devrimcilerin yurtseverlerin günü."

15.15: KESK Eş Başkanı Aysun Gezen alandakilere seslendi. Gezen özete şunları söyledi: 

"Ülkemizi tamamen borçlandıran, ranta dayalı bu ekonomik model çöküyor. Cumhuriyet tarihinin en yüksek oranları ile karşı karşıyayız. 

"Emeğimizi sermayeye peşkeş çekmek istiyorlar. İzin vermeyeceğiz."

14.50: DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Bakırköy'de kutlama alanında konuştu.

“Elbet haramilerin saltanatını yıkacağız. Kavgamızın şehrine emeğin şehrine İstanbul’a selam olsun.

“Bugün İstanbul’da 1 Mayıs Meydanı’nı, Taksim Meydanı’nı işçilere kapatılanların saltanatı elbet yıkılacak. İşçilerin iradesini yok sayan bu düzen yasakları ile birlikte kül olup gidecek. İşçi sınıfı Taksim’i 1 Mayıs alanı olarak yenden kazanacak.

“Bir kişinin ağzından çıkan sözün ferman sayıldığı bir düzene karşı demokrasiyi özgürlüğü kazanacak mıyız? Ekonomik işsizliğin ortasında bizler mücadele derken bir avuç patronun bekasını savunan düzene son verecek miyiz? Bana söz verin. Güzel bir ülke için mücadele edecek miyiz?

“Bizim memleket dediğimiz tek kişinin konuştuğu herkesin alkışladığı bir memleket değil. Demokrasi olsun, seçme, seçilme, grev hakkımız tam olsun, kimse cinsiyet kimliğinden dolayı ikinci sınıf yurttaş sayılmasın, eşit yurttaşlık ülkenin her yanında hakim olsun.

“Hep beraber söz verelim. Baskıcı rejimin harap ettiği ülkemizi omuz omuza yeniden kuracak mıyız?"



14.50: 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolasıyla Beşiktaş Meydanı'ndan Taksim'e yürümek isteyen 30 kişilik gruba da müdahale edildi.

Beşiktaş Meydanı'nda saat 14.00 sıralarında Gençlik Komiteleri üyeleri ellerinde döviz ve flamalarla Taksim'e yürümek istedi. Çevik Kuvvet polisleri yürümek isteyen gruba izin vermedi. Polis, Gençlik Komitesi üyelerini gözaltına aldı. 

14.40: DİSK'e bağlı Nakliyat-İş Sendikası, Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk, Kazancı Yokuşu'na karanfil bıraktı.

14.30: Ankara'da işçi ve emekçiler iki koldan Tandoğan Meydanı'na yürüyor. Öne çıkan talep ise "Kıdem tazminatıma dokunma".



 

14.20: İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 1 Mayıs kutlamaları kapsamında Bakırköy'deki miting alanına geldi. Sahneye çıkan İmamoğlu, işçilerin bayramını kutladı.

13.49: Anadolu Ajansı: Şişli'de 28, Beşiktaş'ta 29, Beyoğlu'nda 22, Kağıthane'de 4, Bakırköy'de 1 olmak üzere gözaltına alınanların sayısı 84'e yükseldi.

13.15: Diyarbakır'da 1 Mayıs kutlamaları, İstasyon Meydanı'nda gerçekleşiyor. T24 Diyarbakır temsilcisi Veysi Polat'ın aktardığına göre, alana bazı sendikaların ellerinde götürmek istediği barışı sembolize eden tülbentler polis arama noktasından içeri alınmadı. Tülbentlerin alınmaması üzerine, polis amiri ile CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu tartıştı.Polis Amiri; "tülbentlerin ne anlama geldiğini biliyoruz. Yasak kararı var alamayız. 100 adetten fazlası örgütsel bir eyleme giriyor. İçeri alamayız" dedi. Tanrıkulu hariç kortejdekiler tülbentleri polis noktasına bırakıp alana girdi. 



İstasyon meydanında müzikler eşliğinde halaylar çekiliyor.

12.53: Taksim'e gitmek isteyen 1 kişiye polis izin vermedi. Polise direnen kişi slogan atmaya başlayınca polis tarafından gözaltına alınarak polis aracına kondu. Gözaltına alınan kişinin Emniyet Müdürlüğüne götürüldüğü öğrenildi.12.21 Beyoğlu'nda Divan Kavşağı’nda polis bariyerlerinin önüne gelen biri kadın iki kişi elindeki dövizi açarak slogan atmaya başladı. Çevredeki polisler tarafından müdahale edilen iki kişi plastik kelepçe takılarak gözaltına alındı. 

12.15: Zincirlikuyu'dan Taksim'e yürümek isteyen 8 kişi gözaltına alındı.Taksim'e gitmek istediklerini söyleyen 2'si kadın 8 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar polis minibüsüne bindirilerek emniyet müdürlüğüne götürüldü.



12.00: DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, Şanlıurfa’da 1 Mayıs kutlamalarına giden işçilerin hayatını kaybetmesi nedeniyle etkinliklerde konserleri iptal ettiğini açıkladı.

DİSK’in Twitter hesabından yapılan açıklamada, “İşçi sınıfının Şanlıurfa’daki acı kayıpları nedeniyle DİSK-KESK-TMMOB-TTB, Türkiye’nin dört bir yanında düzenlediği tüm #1Mayıs‘lardaki konserleri iptal etti” ifadeleri kullanıldı.



 11.52 : Taksim'de 'Mücadele Birliği' imzalı pankart açan 6 kişi gözaltına alındı.

11.30: Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) kortejdeki yerini, “Gazetecilik suç değildir” pankartıyla aldı. (Cumhuriyet- Seyhan Avşar)



11.20: Kitleler kutlama için Bakırköy Halk Pazarı'na yürüyor. 

 

 

09.30: Beşiktaş'tan Taksim'e yürümek isteyen gruba polis izin vermedi. Polisin dağılın uyarını rağmen yürümek isteyen Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyesi yaklaşık 10 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar polis minibüsüne bindirilerek emniyet müdürlüğüne götürüldü.

09.00: Sendika temsilcileri Taksim Meydanı’na geldi. 1 Mayıs 1977’de katledilen 34 kişinin anısına Kazancı Yokuşu’na karanfil bırakıldı. Sendikacılar daha sonra Taksim Meydanı’nda 1977’de katledilenlerin isimlerini okuyarak, ‘Burada’ diye haykırdı. 

Hak-İş İl Başkanı Mustafa Şişman, Türkiye'nin işçileri, memurları, kamu çalışanları, emeklileri, yoksulları, kadınları, erkekleri, gençleri, engellileri, meslek sahipleri, işsizleri ve sivil toplum kuruluşları olarak; tüm dünya emekçileriyle birlikte bugün alanlarda olduklarını söyledi.

Şişman, 2007 yılında taşeron işçilerin kadroya alınması için mücadele verdiklerini ifade ederek, "1 milyona yakın taşeron emekçimiz kadrolu oldu. Geçici ve mevsimlik işçilerin çalışma süreleri uzatıldı. Hükümetimiz, 1 milyona yakın kamu işçisini kadroya almakla kapitalizme karşı, 'devlet küçülmelidir' diyenlere karşı büyük bir meydan okuma gerçekleştirmiştir." diye konuştu.

08.30: Sabah işe gitmek isteyenler polis engeliyle karşılaştı. Birçok kişi uzun süre polisleri ikna etmeye çalıştı. Bazı kişiler iş yerlerine gidemeyince evinin yolunu tuttu, bazıları ise farklı güzergâhlardan iş yerlerine ulaşmaya çalıştı. Otobüs ve metrobüs olmadığı için mağdur olduklarını belirten çalışanlar, işyerini aradıklarında ise yetkililerin ‘Bir şekilde gelmeniz lazım’ dediklerini aktaran çalışanlar, saatlerce yürümek zorunda kaldıklarını söylediler.

TIKLAYIN: Taksim'de polis, işine gitmek isteyen insanlara izin vermedi

08.00: Şişli ve Beşiktaş’ta TOMA’lar ve çevik kuvvet polisleri konuşlandırıldı.

07.00: İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’ndan 1 Mayıs mesajı: Bölüşürsek tok oluruz, bölünürsek yok oluruz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum