Dalaman yangınında inanılmaz skandal

Muğla’nın Dalaman ilçesinde önceki gün başlayan orman yangınına helikopterler gece müdahale edemedi. Geçen yıllarda gece gündüz farketmeksizin yangın söndürebilen THK uçakları yangına müdahale ederken bu yıl THK ihaleyi kaybettiği için yangın söndürme uçakları Ankara’da zincirliydi. THK da konuyla ilgili açıklama yaptı.

Dalaman yangınında inanılmaz skandal
12 Temmuz 2019 - 21:19
Türk Hava Kurumu’nun (THK) işlettiği orman yangınlarında en etkili uçaklardan olan Bombardier CL 215 tipi uçaklar bu yıl orman söndürme çalışmalarına katılamıyor. Geçen aylarda Orman Bakanlığı tarafından yapılan yangın söndürme ihalesinde yüksek fiyat verdiği için ihaleyi alamayan THK’nın uçakları Ankara’da zincirli vaziyette dururken dün Dalaman’da 350 hektar orman kül oldu.

Muğla’nın Dalaman ilçesinde önceki gün başlayan yangına gün boyu helikopterler müdahale etti. Ancak hava karardığında söndürmeye katılan helikopterlerin gece uçma özelliği olmadığı için yangın söndürme çalışması için gün doğması beklendi. Bu sürede yangının alanı da genişledi. Sabah saatlerinde yangın söndürme helikopterleri tekrar yangına müdahale etti ve geç de olsa yangın kontrol altına alınabildi.

HAZIRDA 5 UÇAK VAR AMA…

THK’nın işlettiği Bombardier CL 215 tipi etkili yangın söndürme uçaklarının operasyona katılamaması onlarca hektarın kül olmasına neden olurken gözler bir kez daha geçmiş yıllarda başarılı şekilde söndürme işlemlerini yürüten bu uçaklara çevrildi.

Airporthaber’in edindiği bilgiye göre, şu anda THK’nın elinde 5 adet CL 215 tipi uçak var. Bu uçaklardan ikisinin yedek parçası olmadığı için uçması mümkün değil ancak diğer üç uçak aktif şekilde uçabiliyor. Ancak yangın söndürme ihalesi kaybedildiği için bu uçaklar yangına müdahale için havalanamadı.

THK ayrıca bu uçakların pilot ve teknik ekibine uçakların uçmamasına rağmen maaş vermeye devam ettiği, uçakların bakım masraflarının da kurumun belini büktüğü kaydedildi.

 

MECLİS GÜNDEMİNE GELDİ

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, orman yangınlarında kullanılmayan THK uçaklarını verdiği bir soru önergesiyle TBMM'ye taşıyarak Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sordu. Girgin önergede Türk Hava Kurumu'na (THK) ait 5 adet Bombardier CL 215 tipi söndürme uçağının 3'ünün uçabilecek durumda olduğunu ancak neden yangın söndürmede görev almadığının yanıtlanmasını istedi.

THK AÇIKLAMA YAPTI

Tartışmalar sürerken, Türk Hava Kurumu'ndan açıklama geldi.

THK'nın açıklamasında şunlar kaydedildi:

“Türk Hava Kurumu, Dalaman’daki orman yangınını büyük bir üzüntüyle takip etmiştir.

THK Genel Başkanı Sayın. A. Bertan Nogaylaroğlu’nun talimatıyla Ankara Türkkuşu tesislerimiz ve İzmir’in Menderes ilçesinde konuşlu 2 adet CL-215 uçağı yangına müdahale etmek üzere sabah erken saatlerde hazır hale getirilmiş, motorlar çalıştırılmıştır. Yetkililere hazır olduğumuz bildirilmiştir. Yangının kontrol altında olduğu bilgisiyle normal duruma dönülmüştür.

THK, sadece Türkiye değil yurt dışında da orman yangınlarına karşı mücadele etmiş, 2 binin üzerinde yangına başarıyla müdahale gerçekleştirmiştir.

36 bin saatlik uçuş tecrübesi olan THK Ateş Kuşları her zaman milletimizin bize yüklediği sorumluluk gereği hiç bir karşılık gözetmeksizin, milli bir şuurla vazifeye hazırdır ve hazır olacaktır.

Türk Hava Kurumu, talimat verilmesi halinde 24 saat boyunca Türkiye sınırları içinde ve dışında gerekli müdahaleleri yapacak imkân ve kabiliyete sahiptir.

Kamuoyuna saygıyla arz ederiz.”

 

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum