Dar pantolon ve boyalı saç yasak

Kuzey Kore'de Batılıların modasını ve saç stillerini takip eden vatandaşlara yeni yasaklar getirildi. Dar pantolon giymenin ve saç boyatmanın yasaklandığı ülkede "sosyalizmi hatırlatmak" gerekçesi gösterildi.

Dar pantolon ve boyalı saç yasak
08 Mayıs 2022 - 11:48 - Güncelleme: 08 Mayıs 2022 - 16:00

Kuzey Kore'de dar pantolon ve üzerinde yabancı kelimelerin basılı olduğu tişörtler giymek ya da belli bir boydan daha uzun saçlara sahip olmak her zaman sorunlu bir konuydu. Ancak hükümet, yeni yasaklarla kapitalist ülkelerle özdeşleştirdiği "gösterişli tarzlara" karşı mücadelesini iki katına çıkardı.

'Kapitalizm özentiliği'

Güney Hamgyong bölgesinin doğusundaki Hamhung şehrinde yaşayan ve güvenlik sebeplerinden dolayı ismini vermek istemeyen bir vatandaş, "Geçen ay Sosyalist Vatansever Gençlik Ligi ülke çapında eğitim oturumları düzenledi. Bu oturumlarda yabancı modasını ve saç stillerini taklit etmenin 'kapitalizm özentiliği' olduğu ve sosyalizm karşıtı hareketlere örnek teşkil ettiği anlatıldı" dedi.

Geçen seneye kadar Kimilsungist-Kimjongilist Gençlik Ligi olarak bilinen lig, komünist propaganda yayan bir grup genç ve genç yetişkinden oluşuyor.

Devriyeler göz açtırtmıyor

Ligin ülke genelinde devriyeler düzenlediğini belirten kaynak, "Devriyeler saçları bellerine uzananlara, saçlarını başka renklere boyayanlara, üzerinde yabancı kelimelerin yazılı olduğu kıyafetler ve dar pantolon giyenlere göz açtırmıyor" ifadelerini kullandı.

'İtiraf mektupları yazdırılıyor'

Kısıtlamaların özellikle 20'li ve 30'lu yaşlardaki kadınları hedef aldığını ve kurallara uymayanların devriye bitene kadar yol kenarında bekletildiğini söyleyen kaynak, "Bu kişiler gençlik ligi ofisine götürülüyorlar ve orada suçlarını itiraf ettikleri bir mektup yazmaya zorlanıyorlar. Daha sonra evden birilerini arayarak uygun kıyafet getirmelerini istemeleri gerekiyor. Ancak istenilenleri gerçekleştirdikten sonra serbest bırakılıyorlar" dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum