Dedeler ve nineler iş arıyor

Kâğıt üzerindeki hesaplamalara ve sanal verilere göre, “her geçen gün daha mükemmele doğru giden, her geçen gün daha da şaha kalkan(!) ekonomik yapımız”, reel durum itibariyle can sıkıcı sinyaller veriyor.

Dedeler ve nineler iş arıyor
16 Temmuz 2017 - 12:40
Eskiden aldığı maaşla evinde, barkında kıt kanaat oturarak geçimini sağlayan emekli vatandaşlarımızla ilgili veriler dramatik boyutta. 

Acı tabloyu aktaralım: 

Türkiye’de bulunan 8 milyon 77 bin emekli vatandaşımızdan, 1 milyon 802 bini halen çalışıyor, 3 milyon 301 bin emekli ise iş arıyor.

Üç milyondan fazla emekli vatandaşımız, kapı kapı dolaşarak iş arıyor. Yaşları 50’yi 60’ı aşmış milyonlarca emekli vatandaşımız, torunlarını eve bırakıp lokantalarda, pazarlama firmalarında, fabrikalarda iş arıyor.

Sebebi belli:

Emeklinize 1.300 lira maaş verirseniz, günde 45 lira ile yaşamalarına zemin hazırlarsanız ve bu acı tabloyu, büyüyen Türkiye’nin şaha kalkmış ekonomik tablosu içinde görmezden gelirseniz bina çöker beyler çöker, siz de altında kalırsınız.

Bu verileri Türkiye Emekliler Derneği’nden (TÜED) aldım.

Devletin resmi bir kurumu olan Türkiye İş Kurumu verilerine göre de 2016 Aralık ayında 65 yaşın üzerinde 331 kişi iş başvuruşunda bulunmuş. Ocakta bu sayı 376’ya çıkmış.

Yani ihtiyarlar, İş Kur’a başvurarak iş arıyorlar.

Kariyer.net’in açıklamalarında ise 24 milyon iş başvurusundan yüzde 7’sinin yaşlarının 45 ve üzerinde olduğunu anlıyoruz. İnsanlar emeklilik yaşına gelmiş hatta emekli olmuş, 60’lara 70’lere merdiven dayamış ama hala eve ekmek getirmek için kapı kapı dolaşıyorlar.

Çalışmanın yaşı yok elbette, insanlar hangi yaşta olursa olursun çalışmalı, evine ekmek götürmeli.

Ancak son veriler, Türkiye’de emekliler arasında bugüne kadar görülmeyen boyutta yoksulluğun hâkim olduğunu, yoksul emeklilerin, ihtiyarlık çağına gelmiş dedelerin, ninelerin ellerinde değneklerle iş arama gayretine koyulmaları ülkenin sosyal dokusunu bozacak boyutta bir felaketin kapımızı çaldığının göstergesi.

Mesele, milyonlarca Suriyeli mülteciye şu kadar yardım yaptık, şu kadar milyar harcama yaptık diye övünmek değil, ülke kaynaklarını kendi insanına harcayarak, onların ekonomik düzeyini yükselterek övünebilmektir.

Gerisi boş laf.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum