'Demir Yumruk' operasyonu...

Ankara merkezli ‘Demir Yumruk’ operasyonu kapsamında gözaltına alınan Melih ve Hakan Karabacak kardeşlerin mal varlıklarına tedbir konuldu. Karabacak kardeşlerin şirketi Detaş Sac’ın cirosu ise 5 milyara yakın. Öte yandan, Erol Evcil, babası Salih Evcil ile eniştesi Fırat Ardıç’a TMSF ve SGK'dan 200 milyon liraya yakın haciz yazısı gönderildi.

'Demir Yumruk' operasyonu...
30 Haziran 2022 - 18:36
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen operasyon 3 gruba yönelik.. Erol Evcil’in başında olduğu 'ABA Grubu'Melih ve Hakan Karabacak kardeşlerin başında oldukları 'Detaş Grubu' ile Hüseyin Eryılmaz’ın başında olduğu 'Eryılmaz Grubu.'

Kamuyu 27 milyar lira zarara uğratmakla suçlanan şüphelilerin ana faaliyet alanı ise demir çelik sektörü. Dev demir çelik tesislerini ele geçirmenin yanı sıra piyasayı manipüle etmek ve naylon fatura işi yapmakla suçlanan şüphelerin ortak hareket ettikleri öne sürülüyor.

Mal varlıklarına tedbir

Şüphelilerin sorguları devam ederken soruşturma dosyasından yeni bilgiler de ortaya çıkmaya devam ediyor. Halktv.com.tr’nin edindiği bilgilere göre savcılığın talebi üzerine son olarak Ankara 2. Sulh Ceza Hâkimliği, Melih ve Hakan Karabacak kardeşlerin mal varlıklarına tedbir koydu. İki kardeşe ait Detaş Konut İnşaat AŞ, Detaş Sac Profil AŞ, Ede Yatırım Gayrimenkul AŞ ile Ederay İnşaat Taahhüt AŞ için de tedbir kararı alındı.

karabacak.jpg
Hakan ve Melih Karabacak kardeşler

Banka da harekete geçti

Öte yandan Karabacak kardeşlere ait şirketlerden 8 milyon 750 bin liralık alacağı bulunan özel bir banka da ihtiyati haciz talebinde bulundu. Söz konusu borca Karabacak kardeşlerin de kefil oldukları anlaşıldı. Konu ile ilgili görüşlerini almak üzere aradığımız Detaş Grubu’ndan ise herhangi bir dönüş olmadı.

detas.jpg
DETAŞ tesisi

500 büyük şirket listesindeydi

Sahipleri gözaltında bulunan Detaş Grubu’nun büyüklüğü ise dikkat çekici. Temeli 1990’ların başında atılan grubun en büyük şirketi Detaş Sac Profil. Şirketin 2020 yılı cirosu 4.2 milyar lira. Anılan şirket Fortune 500 Türkiye listesine ise 84’üncü sıradan girmişti ve kayıtlı sermayesi ise 300 milyon TL olarak görünüyor.

Üç isme 200 milyonluk haciz

Soruşturma kapsamında edinilen bir diğer bilgi ise Erol Evcil ve yakınlarına ilişkin. Ulaşılan bilgilere göre İzmir Sosyal Güvenlik Kurumu geçen 14 Şubat’ta Erol Evcil’e 26.2 milyon liralık haciz gönderdi. Haciz gönderilen bir diğer isim ise Evcil’in 80 yaşındaki babası Salih Evcil. TMSF, Salih Evcil’e geçen aralık ayında 56 milyon liralık haciz gönderdi.

Haciz yazısı giden bir diğer isim ise Evcil’in eniştesi Fırat Ardıç. İzmir Sosyal Güvenlik Kurumu bu kişiye 122 milyon liralık haciz gönderdi. Söz konusu hacizlerin tahsil edilemediği anlaşıldı.

Altın kaplama Iphone kullanıyor

Gözaltına alınan isimlerden Hüseyin Eryılmaz ise bir süre önce yaptığı satın almalarla gündeme geldi.

whatsapp-image-2022-06-30-at-13-21-14.jpeg
Hüseyin Eryılmaz

2015’te Hatay Payas’ta bulunan Pay Metal’i alan Eryılmaz. 3 yıl önce de İskenderun’da bulunan Mega Metalurji’yi almıştı. Bini aşkın çalışanı bulunan Eryılmaz’ın, operasyon kapsamında ele geçirilen altın kaplama Iphone’u ise dikkat çekmişti.

whatsapp-image-2022-06-30-at-13-23-35.jpeg

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum