Deprem uzmanları yorumladı: 130 atom bombası gücünde!

Deprem uzmanları yorumladı. Prof. Dr. Ahmet Ercan: 130 atom bombası gücünde. Prof. Dr. Naci Görür: Barajlar kontrol edilmeli. Prof. Dr. Mustafa Erdik: 10 ili etkileyen depremde ortaya çıkan enerjinin 1999 depremine kıyasla 4-5 kat fazla. Prof. Dr. Hasan Sözbilir: 500 yıldır stres biriktiren fay parçaları kırıldı.

Deprem uzmanları yorumladı: 130 atom bombası gücünde!
06 Şubat 2023 - 15:40 - Güncelleme: 07 Şubat 2023 - 12:31

Merkezi Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7,7 büyüklüğündeki deprem büyük yıkıma neden oldu. AFAD, 7,4 olarak duyurduğu depremi yapılan ayrıntılı sismolojik çalışma sonrasında 7,7 olarak revize etti.

 

Saat 04.17’de gerçekleşen deprem Kahramanmaraş’ın yanı sıra Adıyaman, Kilis, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Malatya ve Hatay’da da şiddetli sarsıntıya neden olurdu, pek çok bina yıkıldı.

 

Yüzlerce kişi yaşamını yitirirken, binlerce kişi de yaralandı. Enkaz kaldırma çalışmaları sürerken, pek çok ülkeden de yardımlar ulaşmaya başladı.

Deprem sonrasında paylaşımda bulunan ve çeşitli medya kuruluşlarına açıklama yapan jeoloji mühendisleri, daha önce bu bölgeye dikkat çekmelerine rağmen dikkate alınmadıklarını öne sürdü.

7,6 büyüklüğünde yeni deprem

AFAD’dan gelen bilgiye göre saat 13:24’te Elbistan Kahramanmaraş merkez üssü 7,6 büyüklüğünde yeni bir deprem meydana geldi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 7,5 olarak duyurdu.

AFAD’dan uyarı: Binalara girmeyin!

AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Tatar: “Vatandaşlarımızdan hasarlı binalardan uzak durmalarını ve toplanma alanlarında bulunmalarını istiyoruz.”

Deprem uzmanları yorumladı

“Bölgedeki barajları kontrol ediniz”

İlgililere seslenen Bilim Akademisi Üyesi ve Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, bölgedeki barajların kontrol edilmesi çağrısı yaptı.

Bu depremden sonra Adana ve Hatay’a dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Görür, söz konusu facianın gelmekte olduğunu yerbilimciler olarak söyleye söyleye, yaza yaza dillerinde tüy bittiğini, hiç kimsenin tepki bile vermediğini ileri sürdü.

“130 atom bombası gücünde”

Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin 130 atom bombası gücünde olduğunu ileri sürdü.

Cumhuriyet TV’ye konuşan Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, Kahramanmaraş depreminin ardından bölgede 6 bin can kaybı beklendiğini söyledi.

“M7,4 luk depremin Kırık boyu Hatay Amik ovasından Sivrice’ye kaşar kabaca 400 km dolayındadır. Doğu Anadolu ile Ölü Deniz kuşakları kırılmıştır.”

“1999’daki Kocaeli depremine benzer bir deprem”

Bölgede artçı sarsıntılar sürerken Habertürk TV’ye konuşan Prof. Dr. Şerif Barış ise “Maalesef çok büyük bir deprem, 1999’daki Kocaeli depremine benzer bir deprem. Yıkımlar yapacağı kesin. Özellikle kırsal alandaki evlere girmemekte fayda var” dedi.

 

“Ortaya çıkan enerji 1999 depremine kıyasla 4-5 kat fazla”

Türkiye Deprem Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Erdik Bloomberg HT’ye depremde ortaya çıkan enerjini 1999 depremine kıyasla 4-5 kat fazla olduğunu söyledi.

Türkiye Deprem Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Erdik Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 10 ili etkileyen depremde ortaya çıkan enerjinin 1999 depremine kıyasla 4-5 kat fazla olduğunu söyledi.

Bloomberg HT’ye konuk olan Erdik, “1999 depreminin momentum büyüklüğü 7.4’tü. Bu depremin Kandilli tarafından verilen değeri 7.7, Amerikan kaynakları 7.8’e kadar çıkıyor ortaya çıkan enerji açısından bu deprem 99 Kocaeli depreminde en az 4-5 katı daha büyük bir deprem, fay yırtılma boyunu 200 km olarak tahmin ediyoruz. Türkiye tarihinde 39 Erzincan depreminden daha küçük ama fayın yırtılması 100 saniye sürdü. Depremin uzun sürmesi aslında iyi bir şey çünkü uzun sürmesi büyük enerji çıktığını gösteriyor, depremin gücünü azaltıyor uzun sürmesi hasarın çok fazla olacağı anlamına gelmez aynı büyüklükte bir deprem kısa sürse çok fazla hasar olabilir” dedi.

“500 yıldır stres biriktiren fay parçaları kırıldı”

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi DAUM Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Kahramanmaraş depremiyle ilgili “500 yıldır stres biriktiren fay parçaları kırıldı. Bu faylar üzerinde deprem bekleniyordu” dedi.

Türkiye’nin bugün, son 100 yıldaki en büyük ikinci depreminin yaşandığına dikkati çeken Prof. Dr. Sözbilir, şunları söyledi:

– İlk deprem 1939 yılında 7.9 büyüklüğünde Erzincan’da yaşanmıştı. O günkü depremde, 52 saniyede 33 bin kişi can vermişti. Bugün meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki deprem, Doğu Anadolu fayının güney kolları üzerinde, Malatya ile Hatay arasındaki fay parçalarının kırılması sonucu gerçekleşmiş olmalı.

– Sosyal medyadaki paylaşımlar bu hat üzerinde birçok yerde, yüzeyde kırılmalar geliştiğini gösteriyor. Bölgede 6’ya varan artçı depremler gelişebileceğinden, halkın AFAD yetkililerinin direktifleri doğrultusunda hareket etmesi çok önemli.

– Depremin geliştiği Doğu Anadolu Fayı, Türkiye’nin 2’nci büyük fayı. Bu fay boyunca son deprem, 2 yıl önce Elazığ-Sivrice merkezli 6.8 büyüklüğünde gerçekleşmişti. Bugünkü depremin olduğu bölgede, 500 yıldır stres biriktiren fay parçaları kırıldı. Bu fayların deprem üretme aralığı da 400-500 yıl olduğundan bilimsel anlamda bu faylar üzerinde deprem bekleniyordu.

“Beklediğimiz bir depremdi”

A Haber’e açıklamada bulunan Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Süleyman Pampal ise “Beklediğimiz bir depremdi. Yıllardır konuştuğumuz bir depremdi. En son Sivrice Pütürge depreminden sonra söyledik. Doğu Anadolu fay zonunun Türkiye’nin en tehlikeli zonlardan biri olduğunu söyledik oradan itibaren Sincik, Gölbaşı, Türkoğlu ve Hatay segmentlerinin sismik boşluk olarak beklediğini buralarda tedbir alınması gerektiğini vurguladık” yorumunu yaptı.

“Daha büyük depremler her zaman mümkün”

Gölbaşı – Türkoğlu boşluğunun dolduğunu aktaran Pampal, bunun iki tarafında Türkoğlu’ndan Hatay’a ve Gölbaşı’ndan Sincik’e doğru olan parçaların kırılmayı beklediğini ifade etti. Buralarda da boşlukların bulunduğunu kaydeden Pampal, “Maalesef bu büyüklükte hatta Hatay civarında bundan daha büyük depremler her zaman mümkün” değerlendirmesinde bulundu.

“Marmaris’te 7 büyüklüğünde deprem oluşabilir”

 

Yeniçağ’a konuşan Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy ise Kahramanmaraş’ın ardından Muğla’ya işaret etti ve Marmaris’te 7 büyüklüğünde deprem olabileceği uyarısını yaptı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum