Derbide psikoloji sanatı!

Ligde sıkıntılı bir süreçten geçen ezeli rakipler; Galatasaray ile Fenerbahçe yeniden düzlüğe çıkabilmenin mücadelesini verecek.

Derbide psikoloji sanatı!
02 Kasım 2018 - 07:17
Cocu’nun yerini alan Erwin Koeman’ın 4-2-3-1 taktiğiyle klasik bir tek forvet stili taşıdığı biliniyor. Terim’se dinamik ve coşkulu orta sahayı seven 4-3-3 modelinin temsilcisi. Ancak bu maç taktik ve istatistiklerden çok uzak bir noktada, psikolojik baskının gölgesinde geçecek.

Galatasaray ile Fenerbahçe, Türk Telekom Stadı’nda ilk kez karşılaştıklarında tarih yaprakları 18 Mart 2011’i göstermiş ve yine takımlar cuma günü sahaya çıkmıştı.

O günkü puan durumu ile bugünkü tablo arasında da benzerlikler bulunuyordu. Sadece o gün maça çıkılırken Galatasaray 11. sırada duruyor, Fenerbahçe liderlikte oturuyordu.

7 sene sonra ise yine bir cuma akşamı, Fenerbahçe 15. sırada, Galatasaray 3. sırada yer alıyor. O gün de psikolojik açıdan bambaşka bir havada geçen derbide ilk yarıda Galatasaray eski Fenerbahçe’li Kazım Kazım’la gülmüş ancak ikinci yarıda Fenerbahçe, kralları Alex-Semih’le zaferi imzalamıştı.

7 sene sonra da benzer istatistiklerin yalnızca rolleri değişmiş durumda. Ligde 10 maçta sadece 2 galibiyet alan Fenerbahçe, evinde 5 maçta 4 galibiyet 1 beraberlikle ligin iç sahada en iyisi olan Galatasaray karşısına çıkacak.

Galatasaray’da ilk 11’in 4 as ismi Fernando, Nagatamo, Emre Akbaba sakatlığı, Mariano da cezası nedeniyle yok. Fenerbahçe cephesinde teknik direktör Phillip Cocu giderken, forvet Islam Slimani kırmızı kart cezalısı.

Kötü tablo

Sarı-lacivertli renkleri Erwin Koeman’ın idare edeceği derbide, bu işi en iyi bilen isim Fatih Terim sarı-kırmızılıları yönetecek. Koeman’ın 4-2-3-1 taktiğiyle klasik bir tek forvet stili taşıdığı biliniyor. Terim’se dinamik ve coşkulu orta sahayı seven 4-3-3 modelinin temsilcisi.

Ancak bu maç taktik ve istatistiklerden çok uzak bir noktada, psikolojik baskının gölgesinde geçecek. Resmi maçlarda 15 maçta sadece 3 kez kazanabilen Fenerbahçe, son 3 resmi maçını kazanamayan Galatasaray karşısında olacak.

TT Stadı’nda 4 senedir kaybetmeyip, ligde de rakibine 8 maçtır boyun eğmeyen sarı-lacivertliler nefes alma derdinde, Fatih Terim’le iç sahada son 14 lig maçının 13’ünü kazanan sarı-kırmızılılar derbi zaferiyle evinde gövde gösterisi peşinde..

Serdar mı, Skrtel mi?

TT Stadı’ndaki derbide ezeli rakiplerin stoperleri de sigorta rolü alacak. Galatasaray’da Serdar Aziz ve Fenerbahçe’de Martin Skrtel, sahanın açık ara en önemli isimleri olacak.

Serdar Aziz bu sezon Galatasaray camiasıyla iyice bütünleşirken yüzde 88’lik pas isabeti, 1.2’lik top kazanma oranı, yüzde 74’lük ikili mücadele kazanma, 5.0’lık hava topu kazanma oranlarıyla maç başı rakamlarında takımının en iyi savunmacısı.

Martin Skrtel de Fenerbahçe’nin savunma sibobu. Slovak yıldız, yüzde 91’lik pas isabeti, yüzde 63’lük ikili mücadele kazanma, 3.0’lık hava topu kazanma ve 0.6’lık top kazanma oranlarına sahip.

Bu rakamların ortaya çıkmasında Skrtel’in 8 lig maçı, Serdar Aziz’in de 6 lig maçında oynadığını hatırlatmakta fayda var.

Kanatların zamanı

Ligde derbide Galatasaray-Fenerbahçe mücadelesinde Andre Ayew ile Garry Rodrigues öne çıkıyor. İşlerin çok kötü gittiği Fenerbahçe’de gol konusunda sıkıntılar oluşurken, Andre Ayew buna karşın en üretken isim olarak dikkat çekiyor.

Phillip Cocu zamanında Ayew, 10 maçta 2 gol 1 asistle 3 gole katkı verdi. Maç başına 1.6 şut oranı olsa da isabet bulmada 0.6 gibi çok verimsiz bir rakamda kalan Ganalı, hava toplarında ise 2.8’lik kazanma oranıyla ligin de en iyilerinden oldu.

Bu sezon Galatasaray’da en fazla parlayan isimlerden Garry Rodrigues, 8 maçta 2 gole ulaştı.

Yeşil Burun Adalı yıldız da maç başına 1.6 şut ve 0.8 isabet şutla oynuyor. Rodrigues’in Ayew’den bir artısı olmaması driplinglerde de öne çıkıyor. Ayew, maç başına 0.8 driplingle oynarken, 0.5 oranda kalan Rodrigues peşinden geliyor.

Kilit nokta kaleler

Derbide kaleler çok önemli olacak. Fernando Muslera, 2011 yılından bu yana derbilerin vazgeçilmez ismi oldu. Uruguaylı kaleci, bu sezon da 10 maçta 12 gol yerken, yüzde 61’lik kurtarış yüzdesi, ceza sahası dışından yüzde 82, ceza sahası içinde de yüzde 52’lik kurtarış oranlarıyla öne çıkıyor.

Fenerbahçe’nin yeni transferi Harun Tekin ilk kez Galatasaray derbisine çıkıyor. Harun, Fenerbahçe formasıyla 7 maça çıkarken 10 gol yedi. Ancak milli kalecinin yüzde 73’lük kurtarış yüzdesine ulaşması dikkat çekiyor. Ceza sahası içinden yüzde 64’lük kurtarışı olan ve ceza sahası dışından da yüzde 84’lük kurtarış oranı tutturan 29 yaşındaki kaleci, derbi heyecanı yaşayacak.

Orta saha gücü

Derbinin kaderini tayin edebilecek mevkiilerden biri de orta saha. Fenerbahçe ve Galatasaray’da da bu mevkiiler sonucu direkt etkileyecek.

Galatasaray’da Badou Ndiaye dinamizmi ve çift yönlü oyunuyla maçın yıldızı olmaya da aday. Fenerbahçe’de de Jailson’un Josef de Souza’nın bıraktığı yerden devam edip edemeyeceğini de bu derbi daha net gösterecek.

Senegalli Ndiaye, maç başına 1.6 top kazanma, 1.4 şut oranı ve yüzde 90’lık pas isabetiyle oynuyor. Jailson da 1.3’lük top kazanma, 0.5’lik düşük şut oranı ve yüzde 84’lük pas isabetiyle maç başı oranlarında daha geride duruyor.

Kuzey Afrikalılar mutsuz

Galatasaray ve Fenerbahçe’nin kadrosunda Kuzey Afrikalı futbolcuların fazla olması göze çarpıyor. Ancak derbide takımlar bu yıldızlarından pek fazla faydalanamayacak.

Cezayirli yıldızlardan Islam Slimani, Fenerbahçe adına cezalı, Sofiane Feghouli de sakat. Cezayirli bir diğer yıldız Yassine Benzia’nın oynama durumu belirsiz, yedek başlayabilir. Galatasaray’ın Faslı yıldızı Younes Belhanda’nın sağlık sorunlarını aşması bekleniyor. Fenerbahçe’nin Faslıları Aatif ile Dirar da kadro dışı olduğu için derbiyi dışarıdan takip edecek.

Kasa dolacak

F.Bahçe derbisine taraftarlar büyük ilgi gösterirken, sarı-kırmızılıların kasası dolacak. G.Saray’ın bilet gelirinin yaklaşık 10 milyon lirayı bulacağı, GS Store satışlarıyla rakamın 15 milyona yaklaşmasının tahmin edildiği belirtildi. Öte yandan Sarı-kırmızılı taraftarlar F.Bahçe için özel koreografi hazırladı.

(Celal Umut Eren - Milliyet)

YORUMLAR

  • 0 Yorum