Dış basından dikkat çeken 'Erdoğan' yorumları

Yerel seçimler sonrasında yabancı medyada dikkat çeken Türkiye yorumları yer alıyor. İngiltere'nin öne çıkan gazetelerinden The Times, seçim sonuçlarıyla "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gücünün sınırlarını kabul etmek zorunda kaldığı" yorumunu yaptı. Gazete, "Erdoğan hapisteki muhalifleri serbest bırakmalı, ekonomiyi rahatlatmalı" diye yazdı

Dış basından dikkat çeken 'Erdoğan' yorumları
02 Nisan 2019 - 19:59
31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri sonuçları dış basında da geniş yankı buldu. Türkiye'yi yakından takip eden İngiliz, Alman, Amerikan ve Fransız gazetelerinde ilginç değerlendirmeler yer alıyor.



İngiliz The Times gazetesinde yer alan haber-analizde, seçmenin Erdoğan'ı 'kötü giden ekonomi nedeniyle cezalandırmış olabileceği' savunulurken, Erdoğan'ın kendisi için bir güvenoyuna dönüştürdüğü kampanyasının da ters teptiği yazdı.



Gazete, AK Parti'nin büyük şehirlerdeki kaybının "Erdoğan ile eski müttefiklerinin de arasını açabileceği" yorumunu yaptı.



Davutoğlu bu ay parti kuracak



Times'ın haberinde, "Erdoğan tarafından görevden alınan eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bu ay yeni bir parti kuracağına inanılıyor" satırlarına yer verildi.



Gazetede şu değerlendirme yer aldı: "Türkiye'deki seçimlerde sürpriz beklenmiyordu. 11 yıl başbakanlık yaptıktan sonra 2014'te Cumhurbaşkanı olan Erdoğan; medya, yargı ve kurumlar üzerindeki gücünü öyle sağlamlaştırdı ki, birçokları yenilginin onun için imkânsız olduğuna inanıyordu. 



Ama bu sefer başarısızlıklar saklanamayacak kadar büyük. Yıllar süren yanlış idareler ekonomiyi zora soktu. Türk Lirası geçen yaz ABD Doları karşısında yüzde 30 değer kaybetti ve enflasyon yüzde 20'yi aştı. Şartlar kötüleştikçe, Erdoğan'ın partisi AK Parti, ideolojisinden çok teknokratik veriminden dolayı kendilerini destekleyen birçok seçmenini kaybetti. Hükümet, kurtarma paketi için Uluslararası Para Fonu'na (IMF) gidebilir. Erdoğan ekonominin ne kadar kötüye gittiğinin ve halk desteğini kaybettiğinin farkında mı? Partisi ve hükümet içindeki son muhalif sesleri de yok etti. Kendisini çevreleyen akrabaları ve aşırı sadık olanlar da iktidara doğruyu söylüyor gibi görünmüyorlar. Eski Wall Street bankacısı ve geçen seçimlere kadar Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı olan Mehmet Şimşek gibi kısmen bağımsız olan sesler de sürüldü. Hiç seçim olmadığı 2023'e kadar geçecek sürede Erdoğan, seçmen tabanını sadık ve bağlı tutabilmek için yeni yollar bulmalı. Muhalefet, ekonominin kalbi İstanbul'u yönetebileceklerini, hatta AKP'den daha iyi yönetebileceklerini kanıtlayabilmek için bir şans elde etti. İstanbul'daki başarı, muhalefeti ulusal iktidara götürebilir."



Ekonomi raydan çıktı



Times gazetesinin başyazısında da "Türkiye Cumhurbaşkanı siyasi muhaliflerini serbest bırakmalı ve ekonomiyi açmalı. Şimdi ekonomi küçülüyor, gıda fiyatları artıyor, işsizlik yükseliyor ve hükümete muhalif olanların çoğu ya susturuluyor ya da hapiste. Karmakarışık geçen son beş yılda Erdoğan kişisel iktidarını oluşturdu, şehirlerdeki gösterileri ezdi, ordu ve kamuda tasfiyeler yaptı ve piyasaları karıştırdı. Cumhurbaşkanı'nın yerel seçim öncesi gerginliği şaşırtıcı değil. Büyük şehirlerde trafik sorunu, düzensiz yapılaşma ve hava kirliliği gibi kaygılarla seçime gidilse de, Cumhurbaşkanı sahnenin hep en önündeydi. Erdoğan, partisi AKP'ye destek toplamak için 81 şehrin 50'sine seçim gezisi düzenledi. Merkez Bankası'nın kararlarına müdahaleleri ve yandaşlıkla 'Erdoğan ekonomisi' artık doğru değil ve hiçbir zaman da doğru olmadı. Kurumsal batak borç, devlet bankalarından aşırı büyük heveslerle kredi dağıtılması, bazı gıda fiyatlarının yapay şekilde aşağıda tutulması, tüm bunlar sorunları üst üste yığıyor. Yapısal reformlar zorunlu oldu. 65 yaşındaki Erdoğan'ın dört yıl yerel veya genel, seçimsiz geçireceği dört yıllık lüksü var. Bu dönemde muhalefeti boğmak, yakınlarını ödüllendirmek ve Rusya'yla NATO müttefiklerini birbirine düşürmek dışında hiçbir şey yapmazsa tüm mirasını israf etmiş olacak" denildi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum