Dişi Hayvanlar Hangi Erkeği Seçeceğini Büyüklerinden Öğreniyor

Görünüş mü, koku mu yoksa yetenekler mi? Bilim insanları uzun zamandır dişi hayvanların eşlerini seçerken hangi özelliği kullandıklarını anlamaya çalışıyor. Şimdi yeni bir çalışma, birbirlerinden öğreniyor olabileceklerini öne sürüyor.

Dişi Hayvanlar Hangi Erkeği Seçeceğini Büyüklerinden Öğreniyor
11 Ekim 2023 - 13:04

PLOS Biology dergisinde yayımlanan yeni bir çalışmada, Florida Eyalet Üniversitesi’nden bilim insanları, deneyimsiz dişilerin daha deneyimli dişilerin seçimlerine bakarak erkeklerin çekiciliği hakkında çıkarımda bulundukları hipotezini test etmek için matematiksel bir model kullandılar.

Bu hipotez, karşı cins için çekicilikleri nedeniyle özelliklerin daha yaygın hale geldiği bir süreç olan cinsel seçilime yeni bir bakış açısı getiriyor.

Örneğin, tavus kuşunun kuyruğu eşleri cezbetmek için çok renkli ve parlaktır. Ancak öte yandan, bir yırtıcıyla karşılaştığında hayvana yardımcı olmak için neredeyse hiçbir şey yapmaz.

Yaşlıların seçimi

Matematiksel model, genç dişilerin daha deneyimli dişilerin eşlerine bakarak erkekleri seçtiği ve sonunda erkekler arasında nadir görülen özellikleri tercih ettiği hipotezini doğruladı.

Bunu yaparken, seçilen özellik daha deneyimli dişinin gerçekte seçtiği özellik olmayabilir. Şekilde gösterildiği gibi:

Опытная самка выбирает самца с более красным оперением. Но неопытная считает, что выбор связан с более длинным хвостом

Birkaç nesil sonra, erkeklerin nadir özellikleri popülasyona yayılmaya başlar ve daha az çekici hale gelir. Bu durum, herhangi bir özelliğin baskın hale gelmesini engelleyen değişen tercihler ve özellikler döngüsüne yol açar.

Çalışma ayrıca dişi tercihlerinin türler içinde ve arasında neden farklılık gösterebildiğini de açıklıyor. Sosyal yapı ve deneyimli dişilerin varlığı, hayvanların farklı kaynaklardan öğrenmesine ve farklı zevkler geliştirmesine neden oluyor.

Bunun sadece bir hipotez olduğunu ve gerçek dünyada işe yaradığını doğrulamak için saha çalışmalarına ihtiyaç duyulduğunu belirtmek önemlidir.

Derleyen: Feyza ÇETİNKOL

Kaynak: Dişi Hayvanlar Hangi Erkeği Seçeceğini Büyüklerinden Öğreniyor

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum