Doğum sırasında bebeğin kafa şekli nasıl değişiyor?

Bilim adamları, doğum sırasında tam olarak bebeğin başının hangi şekillere girdiğini gösteren büyüleyici 3 boyutlu görüntüler yayınladılar. Görüntülere göre, değişiklikler doğum aşamasında, bebek rahimden ayrıldığında ve doğum kanalından itildiğinde meydana geliyor.

Doğum sırasında bebeğin kafa şekli nasıl değişiyor?
16 Mayıs 2019 - 12:04
Şimdiye kadar, fetal kafa oluşumunun detayları belirsizliğini korumuş ve önceki bir çalışmada sadece sürecin görüntüleri ele geçirilmişti.

4

Fransız araştırmacılar tarafından kaydedilen MRI taramaları artık bir bebeğin kafatasının geçtiği büyük gerilmeyi ortaya koyuyor.

MRG taramaları, doğumdan hemen önce doğum kanalından geçerken bebeklerin beyinlerinin ve kafataslarının nasıl şekil değiştirdiğini gösteren 3 boyutlu fotoğraflar çekti.

1

Auvergne Üniversitesi'nden Dr. Olivier Ami tarafından yönetilen jinekologlar ayrıntılı görüntüler için 3D MRI taramalarını kullandılar.

7 bebeğin kafatası ve beyni doğumun ikinci evresinde, doğum sırasında ve bebeğin doğduğu kısımda tarandı.

PLOS One dergisinde yayınlanan analiz, doğum sonrası ikinci aşamada, bebekte farklı bölümlerle üst üste binen kafatasının farklı bölümleriyle, doğumun ikinci aşamasında oluşan fetal kafaları ortaya çıkardı.

2

Doğumdan sonra, 5 bebeğin kafatasları ve beyinlerinin şekli doğum öncesi durumuna geri döndü, ancak değişiklikler bebeğin 2’sinde kaldı. Genel olarak, araştırmacılar bulgularının, bebeklerin doğum sırasında daha önce düşünülenden daha fazla kafa gerilmesi yaşadıklarını ortaya çıkardı.

Çalışma lideri Dr. Ami şunları söyledi: Vajinal doğum sırasında fetal beyin şekli, kafatası kemiklerinin üst üste binme derecesine bağlı olarak değişen derecelerde bir deformasyona uğrar. Fetal kafatası oluşumu doğumdan sonra çoğu yenidoğanda görünmez.

Bazı kafatasları deformasyonu kabul eder ve kolay teslim olurken, diğerleri deforme olmaz. Çalışmamızdaki çocuklardan birinin doğum sürecinde kafatasının en büyük deformasyonunu göstermiş olması, doğum sırasında sadece birkaç maternal çabanın ardından kolayca doğması ve çıkış aşamasına kadar sürekli izlemeye rağmen fetal sıkıntı belirtileri göstermesi normal doğum tanımımızın önemi ile ilgili soruyu gündeme getiriyor. '

9

Bulgularını doğrulamak için daha büyük bir çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu, ancak çalışmalarının fetal kafa kalıbının yakalanmasında 3D MRI değerini gösterdiğini de sözlerine ekledi.

DOĞUM SONRASI BEBEKLERİN KAFA ŞEKLİ NASILDIR?

Bir bebeğin başı, kafa kemikleri buluşmadan önce yumuşak ve esnektir. Bazen doğum kanalından geçerken bebeğin başı düzensiz bir şekilde kalıplanır. Diğer durumlarda, doğumdan sonra, bebek sırtüstü yattığı zaman başın arkasındaki baskı sonucu değişir. Bebeğin başının tepesinde, kafatası kemiklerinin henüz birbirine kaynaşmadığı iki yumuşak alan vardır. Fontaneller adı verilen boşluklar, bebeğin dar doğum kanalından geçmesini sağlar. Bebeğin kafatasının yumuşak olması nedeniyle, bebeğin kafa şekli eşit olmayabilir. Buna plagiosefali denir.

 
PARTNER

YORUMLAR

  • 0 Yorum