Dolar 11 lira oldu: Türk Lirası'nın değer kaybetmesine gelen tepkiler

Merkez Bankası’nın faiz kararı sonrası Dolar 11 lira seviyesini geçti. Sosyal medyada Türk Lirası’nın değer kaybı tepkilerle karşılandı.

Dolar 11 lira oldu: Türk Lirası'nın değer kaybetmesine gelen tepkiler
18 Kasım 2021 - 21:15 - Güncelleme: 19 Kasım 2021 - 09:13

Korkulan oldu ve Amerikan Doları Türk Lirası karşısında 11 TL’yi geçti. Euro da 12 TL’yi geçmiş durumda. Son günlerde yaşanan bu dalgalanmalar nedeniyle de haliyle TL gittikçe değer kaybetti.

Dolar/TL kuru bu ay %14 yükselişle tüm kurları geride bıraktı. En yakın sırada yer alan kurlardaki yükseliş oranı ise %3-%3,5 aralığında.

 

Türkiye’de %20’ye yaklaşan enflasyon karşın TCMB, Eylül ayında başladığı faiz indirimine bu ay da devam etti ve son 3 toplantıda 400 bp faiz indirerek politika faizini %15’e çekti.

 

Piyasalar, küresel gelişmeler ve yurt içi göstergelerle uyuşmayan para politikasının TL varlıklara daha fazla zarar vereceği görüşünde.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’de yatırım yapmaya çalışan insanların hiçbirisi yüksek faizden memnun değil. Ne var ki, yaşanan tartışmalar, faizi de kuru da enflasyonu da baş rolde tutmaya devam ediyor. Açıkçası konu politika faizinin ne kadar değişeceğinden oldukça uzaklaştı. Piyasa dinamikleri ile TCMB faizi arasındaki bağ giderek zayıflıyor. Döviz kurlarının ihracat açısından rekabetçi kur sınırını aştığını, faiz indirimlerinin bankaların rotatif ve taksitli kredilerine yansımadığını ve kredilere ulaşımda sıkıntının devam ettiğini görüyoruz. İş dünyası için asıl konu öngörülebilirliktir. Yani kurun, enflasyonun ya da faiz seviyesinin yüksekliğinden ziyade öngörülebilir olmaması asıl meseledir. Türkiye ekonomisi kur-faiz-enflasyon üçlüsüne hapsedilemeyecek kadar büyüktür.”

 

Geçtiğimiz günlerde TÜSİAD ve TOBB yetkililerinden de kurda yaşanan oynaklığa karşı açıklamlar gelmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise yatırımcılara düşük faizden faydalanmalarını, yatırım yapmalarını söylemişti.

 

Dolar TL (USD TRY)’de faiz kararı sonrası yeni rekor!

YORUMLAR

  • 0 Yorum