Doların ateşi o açıklama ile yükseldi

Günledir dalgalı hareket eden dolar kuru dün ABD'den gelen açıklamalar ile yükselişe geçti. Dolar dün gece 5.29'ü gördü. ABD'nin Türkiye'ye yönelik yaptırım kararı doların ateşini yükseltti.

Doların ateşi o açıklama ile yükseldi
08 Şubat 2019 - 11:04
Dolar kurunda son günlerde başlayan dalgalanma giderek artıyor. Dolar hafta başından bu yana 5.20 seviyelerinde bulunuyor. Merkez Bankası faiz kararı, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın mali disiplinden taviz verilmeyeceğine ilişkin açıklaması ve son olarak da Amerikan Merkez Bankası'nın faiz kararı ile 5.15'leri gören dolar yükselişe geçti.

Bu yükselişte gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinin değer kaybetmesi ve dün ABD'den gelen Patriot ve yaptırım açıklaması etkili oldu. Dün bir ABD'li yetkili Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füzesi alması durumunda Patriot sürecinin sona ereceğini ve yaptırımların kapısının aralanabileceğini söyledi.

Bu açıklama ile dolar gece 5.29'u gördü. Ancak daha sonra gevşeyen dolar yeniden 5.27 civarında dalgalanmaya başladı. 8 Şubat sabahı dolar kuru 5.2683'den, euro ise 5.9880 TL'den uyandı.



Bir bankacı dolar endeksinin toparlanarak güç kazanmaya başladığını, gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde de bir bozulma gözlendiğini söyleyerek, “Gelişmekte olan ülke paralarında yılbaşından bu yana gözlenen rallinin bir düzeltmesini görüyoruz. TL TCMB’nin ‘sıkı duruş’ mesajından destek alıyor ancak o da etkilenmeye başladı. Kurdaki son harekette ise ABD’li yetkilinin S400 ve Patriotlarla ilgili açıklaması da etkili. Bu TL’nin bir negatif ayrışmasına da neden oldu” dedi.

STRES YUKARI YÖNLÜ

Integral Yatırım Araştırma Uzmanı Seda Yalçınkaya Özer kurda yukarı yönlü stresin arttığını söyleyerek, “ABD ve Çin arasındaki ticaret görüşmelerine yönelik açıklamalar piyasaları tedirgin etmeye devam ediyor. Dolar endeksi 96.50 seviyesinin üzerinde güçlü kalmaya devam ederse gelişmekte olan piyasa paralarındaki yukarı stres artabilir. Dolar/TL’de 5.25 seviyesi hala önemli ancak tansiyonun daha da artması için kurun 5.35 seviyesinin üzerine yerleşmesi gerek ki hala bu sağlanmadı” dedi.

Analistler TL’nin hala olumlu ve olumsuz gelişmelere benzer para birimlerinden daha fazla tepki verebildiğini söylüyor.

Saat 10:33'de dolar, euro ve sterlin



Doların anlık verileri için tıklayın

YORUMLAR

  • 0 Yorum