Dünya basınında bugün | Boris Johnson'a karşı "direniş"

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

Dünya basınında bugün | Boris Johnson'a karşı "direniş"
30 Ağustos 2019 - 10:27
T24 Dış haberler

Britanya'da belirlenen Brexit tarihine 62 gün kala Başbakan Boris Johnson AB'ye görüşmelere "tempo kazandırma" çağrısında bulundu. Britanya basınına göre Johnson'ın parlamentoyu tatil etme kararı muhalif isimler mücadele vermeye devam ediyor. Le Figaro, manşetine Britanya'da Johnson'ın hamlesine karşı yapılan protestoları taşıdı. New York Times'ın haberine göre İran siyasetinin önde gelen isimleri Tahran'ın Washington ile masaya oturması gerektiğini düşünüyor. Moskova'da muhalefetin önde gelen isimlerinden Lyubov Sobol'a saldırı düzenlendi. 

30 Ağustos 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle...

The Independent | Direniş



Britanya Başbakanı Boris Johnson, Brexit sürecine haftalar kalmışken parlamentoyu 5 hafta askıya aldı. “Tempoyu arttıracağız” diyen Johnson Britanya yetkililerinin Avrupa Birliği yetkilileriyle haftada 2 defa görüşeceğini açıkladı. Öte yandan Johnson’ın ‘demokrasiye darbe’ olarak nitelendirilen parlamentoyu askıya alma kararına karşı siyasi ve yasal mücadele devam ediyor. Muhalifler Avam Kamarası’nda anlaşmasız Brexit’i engelleyecek çoğunluğa sahip olduklarını bildikleri söylüyor.




The Guardian | Tory’ler arasında anlaşmasız Brexit’i engellemek için hızlı adımlar



Yükselen sayıda Muhafazakâr Partili, Avrupa Birliği(AB)’den anlaşmasız ayrılmayı engellemeye çalışıyor. The Guardian, Başbakan Boris Johnson’ın parlamentoyu askıya almaya yönelik kararına parti içinde ‘öfke ve inançsızlık’ olduğunu söylerken Tory’ler arasında yükselen bir ‘sivil savaşın’ körüklendiğini yazdı.




New York Times | İran'ın liderleri ABD ile görüşmeye ihtiyaç olduğunu kabul etti



New York Times'ın konuya yakın kaynaklardan aktardığına göre Tahran'daki ABD karşıtı üst düzey siyasetçiler Donald Trump'ın 2020'de tekrar seçilebileceğine ve İran'ın 6 sene daha yaptırımların yarattığı baskı ile mücadele edemeyeceğine karar verdi. Kaynaklara göre bu sebepler nedeniyle bahsi geçen siyasetçiler Tahran'ın Trump ile masaya oturması gerektiğini düşünüyor. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani bu hafta "ülkenin çıkarlarına olacaksa yaparım" diyerek Trump ile görüşülebileceğinin sinyalini vermişti.




The Washington Post | İzleme örgütü: Comey FBI politikalarını ihlal etti



ABD Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) gözlem örgütü eski direktör James Comey'nin Trump ile yaptığı tartışmalı görüşmeleri sırasında aldığı notları "uygunsuz bir biçimde detaylandırdığı" ve kişisel görüşlerini kuralların önüne koyduğu değerlendirmesinde bulundu. İncelemeyi yürüten başındaki isim, eski FBI direktörünün gizli belgeleri ve götürmesini ve bazı detaylarını basın ile paylaşmasını da eleştirdi.




Moscow Times | Muhalif isim Sobol Moskova'daki evinin önünde saldırıya uğradı 



Rusya'da Eylül ayında yapılacak yerel seçimlere muhalif isimlerin Moskova'da aday olmasının engellenmesinin ardından başlayan protestoların de-facto lideri kabul edilen muhalif siyasetçi Lyubov Sobol'a evinin önünde ne olduğu bilinmeyen bir sıvı ile saldırıldı. Sobol Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, "Bana binamın girişinde taksiye binerken saldırdılar. Üzerime toprak attılar ve arabayı sıvı ile doldurdular" yazdı. Sobol, saldırının iş insanı Yevgeny Prigozhin'in bir destekçisi tarafından kaydedildiğini ifade etti ve olayı kameraya alan adamın fotoğrafını paylaştı. Sobol'un paylaştığı fotoğraflarda yerde ne olduğu bilinmeyen sıvı ve kirlenmiş kıyafetleri de görünüyor.




Frankfurter Allgemeine | Johnson Brexit görüşmelerini hızlandırıyor



FAZ'ın aktardığına göre Britanya Başbakanı Boris Johnson Brexit görüşmelerinin yoğunlaşması gerektiğini düşünüyor. "İki tarafında hızlanması gerekiyor" diyen Johnson, "Eğer 31 Ekim'e kadar bir anlaşmaya varmak istiyorsak daha fazla görüşme yapılmalı" ifadelerini kullandı.




Le Figaro | Boris Johnson’ın siyasi darbesine protestolar



Britanya’da Başbakan Boris Johnson’ın parlamentoyu askıya alma kararı büyük protestolara neden oluyor. Londra’da toplanan vatandaşlar AB’den anlaşmasız ayrılmayı önlemek istiyor.




Al Arabiya | İran Devrim Muhafızları Komutanı: Britanya tankerine el koyma emrini Hamaney verdi



İran Devrim Muhafızları komutanlarından biri Temmuz ayında Britanya menşeli bir petrol tankerinin Hürmüz Boğazı’nda el konulması kararını ruhani lider Hamaney’in verdiğini açıkladı. Hava Kuvvetleri Komutanı Amir Ali Hajizadeh, Britanya’nın İran’a ait petrol tankerine el koymasının ardından Hamaney’in “Britanya’nın hareketi yanıtsız kalmayacak” dediğini aktardı. Hajizadeh, bu tarz emirlerin Hamaney tarafından farklı sektörlerde de verildiğini anlattı.


YORUMLAR

  • 0 Yorum