Dünya Kupası'na özel üretildi… Yapay zekalı top

Katar'da düzenlenecek 2022 Dünya Kupası'nda yapay zeka teknolojisi kullanılan Yarı Otomatik Ofsayt Teknolojisi kullanılacak.

Dünya Kupası'na özel üretildi… Yapay zekalı top
19 Kasım 2022 - 11:18

İlk kez kış mevsiminde Katar'da düzenlenecek 2022 FIFA Dünya Kupası, 20 Kasım pazar günü başlayacak. 

Futbolseverlerin sabırsızlıkla beklediği turnuvada teknolojik olarak da birçok ilke imza atılacak. Geliştirilmiş VAR sistemine hareket sensörlü akıllı Adidas Al Rihla topu da katılırken yapay zeka teknolojisi kullanılan 'Yarı Otomatik Ofsayt Teknolojisi' de kullanılacak.

ADIDAS'IN YENİ TOPU KULLANILACAK

Mevcut VAR'ın (Video Yardımcı Hakem) geliştirilmiş hali olan FIFA'nın yeni 'Yarı Otomatik Ofsayt Teknolojisi' (SAOT - Semi automated offside technology) ile entegre edilmiş yüksek teknolojili ortasında hareket ivme ölçen sensör bulunan Adidas Al Rihla futbol topu olacak.

SAHADAKİ KONUMU 500 KEZ İLETEBİLİYOR

Türkçe "Yolculuk" anlamına gelen Al Rihla topunun özünde sahadaki konumunu saniyede 500 kez ileten bir hareket ve ivme ölçen sensör içeren en yeni Adidas Süspansiyon Sistemi bulunuyor. 

Her stadyumda topun konumunu izlemek için 12 özel kamera ve futbolcuların vücutlarında 29 nokta bulunacak. Yapay zeka verileri gerçek zamanlı olarak işlenecek.

VAR HAKEMLERİNE UYARI GİDECEK

Akıllı topa hücum eden oyuncu dokunduğunda takım arkadaşı ofsayt pozisyonundaysa VAR hakemleri uyarılıyor. VAR hakemleri de durumu kontrol edip orta hakeme uyarı gönderiyor. Bu teknolojini kullanılmasının asıl sebeplerinin başında oyunun daha az durması ve adil karar verme geliyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum