Dünya'nın Kapasitesi En Fazla Kaç Kişiyi Kaldırabilir?

18. yüzyıl sonu filozoflarından Thomas Malthus, felaket habercisi bu sözleri insanlığın vahim geleceğini konu edindiği bir denemesinde yazmıştı.

Dünya'nın Kapasitesi En Fazla Kaç Kişiyi Kaldırabilir?
24 Ağustos 2017 - 11:28
Ona göre insanların bastırılamaz üreme dürtüsü eninde sonunda gezegenimizin nüfusunun aşırı artmasına, bütün kaynaklarının tükenmesine ve açlık nedeniyle toplu ölümlere götürecekti.

Peki, “Dünya’nın insana ekmek sağlama gücü”nün üst limiti nedir, sayımız ne zaman bu gezegenin sınırlarını zorlayacak? Daha da önemlisi Malthus’un öngörüsü doğru mudur?Birçok bilim insanına göre Dünya en fazla 9-10 milyar insanı yüklenebilecek kapasitededir.



Harvard Üniversitesi’nin seçkin sosyobiyoloğu Edward O. Wilson da bu düşünceye sahip, ve tahminlerini Dünya’nın mevcut kaynaklarıyla ilgili yaptığı hesaplamalara dayandırmaktadır. “The Future of Life (Yaşamın Geleceği)” adlı kitabındaki sözleriyle: “Biyosferin sınırları sabittir, değişmez.”



Malthus’un 200 yıl önce öne sürdüğü gibi kullanılabilir tatlı suyun sınırlı olmasının yanı sıra Dünya’nın üretebileceği yiyecek miktarı da kısıtlıdır. En yüksek yeterlilik durumunda bile -yani yetiştirilen bütün tahılların besi hayvanları yerine insanların beslenmesine tahsis edilmesi durumundan söz ediyoruz ki bu, bitki enerjisini besin enerjisine dönüştürmenin daha az verimli olduğu bir yoldur- hâlâ daha mevcut miktarların yetebileceği bir limit vardır. Wilson bu durumu kitabında şu sözlerle ifade etmiştir:

Herkes vejetaryen olmayı kabul etse ve besi hayvanlarına hiç denecek kadar az yiyecek ayrılsa bile mevcut 1,4 milyar hektarlık ekilebilir arazi ancak 10 milyar insanı destekleyebilir.



Wilson’ın yaptığı hesaplara göre bu 1,4 milyar hektar, yıllık 2 milyar ton kadar tahıl üretebilir. Bu miktar 10 milyar vejetaryeni doyurmaya yeter, fakat sadece 2,5 milyar Amerikalı hepçili (hem et hem ot yiyen) doyurabilir, zira Birleşik Devletler’de vejetasyonun büyük bir kısmı besi hayvanları ve tavukçuluğa tahsis edilmektedir.



Yani yiyecek açısından bakıldığında 10 milyar insan, nüfusun üst sınırıdır. Herkesin et yemeyi bırakmayı kabul etmesi son derece düşük bir olasılık olduğundan, Wilson’a göre Dünya’nın yüklenebileceği maksimum kapasite, yiyecek kaynakları baz alındığında, çok büyük bir ihtimalle 10 milyarın altına düşecektir.



Evrim Ağacı

YORUMLAR

  • 0 Yorum