Dünyanın geleceği arılara bağlı

Balın Gurmesi Ahmet Bağran Aksoy; “Suni gübre ve tarım ilaçlarının yoğun kullanımı ve iklim değişikliği nedeniyle arılar hızla yaşamını yitiriyor. Bir kovan dolusu arı, 1 günde 400 kilometrelik bir alanı dolaşarak, 1 milyon çiçeğin döllenmesini gerçekleştiriyor. Arıların sayısının azalmasıyla birlikte yenebilen bitki ve meyvelerin tümünün ortadan kaybolması tehlikesi ile karşı karşıya kalınacağını söyledi.

Dünyanın geleceği arılara bağlı
25 Mayıs 2019 - 10:06
Arıların giderek nüfusunun azaldığını vurgulayan Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), dünyadaki gıda üretiminin dörtte üçüne katkı sunan arıların tehdit altında olduğunu vurguladı.  Etabal Yönetim Kurulu Başkanı ve Balın Gurmesi  Ahmet Bağran Aksoy, “Her mevsim tabiatın doğal sirkülasyonu gereği arı ölümleri olabilir. Şöyle ki; nektar toplamaya çıkan arı, kovana boş dönmemeye çalışır. Binlerce çiçeği her gün ziyaret eden arıların kanatları yıprandıkça, kovanına dönemez ve yaşamını sürdürmesi mümkün değildir, bu durum doğal bir ölüm sebebidir. Ancak, toplu arı ölümleri ise doğal nedenlerin dışında gelişen bir durumdur.  Tarımda kullanılan kimyasal ilaçlar, merdiven altı üretimle ortaya çıkan zirai ilaçların bilinçsiz ve uygun zamanların dışında kullanılması toplu arı ölümlerinin en büyük sebepleridir.” şeklinde konuştu.

Toplu arı ölümlerinin önüne geçmek için, denetimlerinde denetlenmesi gerektiğine dikkat çeken Aksoy, “Arılar aynı zamanda polinatörlerdir. Bir kovan dolusu arı, 1 günde 400 kilometrelik bir alanı dolaşarak 1 milyonun üzerinde çiçeğin döllenmesini gerçekleştirir. Bu olmadığında yenebilen bitkiler ve meyvelerin tümü maalesef ortadan kalkar. Sonrasında ise bitkiyle beslenen hayvanlar ve insanlar ölmeye başlar. Bu da yaşamın sonu demektir. Böyle bir tehlike kapımızdayken denetimlerin sıklaşması ve denetimlerinde denetlenmesi gerekiyor.” açıklamasında bulundu.

Arılar 1 Milyon Çiçeğin Döllenmesini Gerçekleştiriyor

Aksoy, “Arılar taşıdığı polenlerle 130 binin üzerinde farklı bitkinin üremesini sağlıyor. Bir kovan dolusu arı, 1 günde 400 kilometrelik bir alanı dolaşarak 1 milyonun üzerinde çiçeğin döllenmesini gerçekleştirir. Bu olmadığında yenebilen bitkiler ve meyvelerin tümü maalesef ortadan kalkar. Sonrasında ise bitkiyle beslenen hayvanlar ve insanlar ölmeye başlar. Bu da yaşamın sonu demektir.” dedi.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum