Duyması gerekenlere ulaşana dek, elden ele bir zahmet...

2 bin tiyatro çalışanı, sektörün tüm bileşenleri ile bir araya gelerek ortak bir çağrıda bulundu ve "Tiyatromuz Yaşasın!" imza kampanyasını başlattı

Duyması gerekenlere ulaşana dek, elden ele bir zahmet...
05 Mayıs 2020 - 11:35
Dilimize pelesenk olmuş yeni ifade biçimlerini bizlere kazandıran Demirtaş'ı aklıma getiren bir başlık! 

Ülkemizdeki pandemiden (tıpkı diğer güvencesiz çalışanlar gibi) en çok etkilenen sektörlerden biri de özel tiyatrolardır. Bu hafta özel tiyatroların hayatta kalmak için yaptıkları çağrıyı paylaşmak istiyorum sizlerle… 

Normal şartlarda da ayakta durmakta zorlanan birçok bağımsız tiyatro, uzun zamandır Tiyatro Kooperatifi'nin çatısı altında örgütlenerek sorunlarına kalıcı yasal çözüm arayışındaydılar. Son zamanlarda pandemiden dolayı oluşan acil taleplerini dile getirmek için devlet kurumları ile birçok kez toplantı gerçekleştirdiler. 

Sorunlarına çözüm bulamayan, taleplerine yanıt alamayan 2 bin tiyatro çalışanı, sektörün tüm bileşenleri ile bir araya gelerek ortak bir çağrıda bulundu ve "Tiyatromuz Yaşasın!" imza kampanyasını başlattı. 

Sanatsal faaliyetlerinin sekteye uğradığını ve büyük maddi kayıplar yaşadıklarını dile getiren tiyatrocuların yaptıkları yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Tiyatro sanatı maddi kayıplarına ‘rağmen' devam edemez. Birçok tiyatro salgının doğurduğu ekonomik krizi atlatamayacak ve tiyatro toplulukları dağılacak, tiyatro emekçileri yaşamsal darbeler yiyecek, salonlar kapanacak, tiyatro sanatı iflasa sürüklenecektir.

Kamusal tiyatroya ayrılması gereken devlet ödenekleri vardır, bu ödenekler haktır.

Kültür Bakanlığı tarafından ÖZEL TİYATROLARA DEVLET DESTEĞİ olarak tanımlanan yönetmeliğin hüküm ve şartları günün ihtiyaçlarına uygun olarak acilen yeniden düzenlenmelidir."

Kampanyaya Mert Fırat, Zuhal Olcay, Dolunay Soysert, Berkay Ateş, Tülin Özen, Yücel Erten, Sumru Yavrucuk, Haluk Bilginer, Ferhan Şensoy, Genco Erkal, Yurdaer Okur, Levent Üzümcü, Şevket Çoruh, Orhan Aydın, Engin Alkan, Tamer Levent, Rutkay Aziz, Selen Uçer gibi sanatçılar ve iki bin tiyatro emekçisi  imzaladı.

Yaptıkları açıklama ile "Bu defa alkışlarınızı değil, imzalarınızı istiyoruz"  diyerek imza kampanyasını kamuoyunun desteğine açtılar. İlk üç günde 1600'e yakın imza toplandı.

Bu mücadeleyi destekleyerek büyütmek için, duyması gerekenlere ulaşana dek elden ele bi zahmet!

İmza ve metnin tamamı için: "Tiyatromuz Yaşasın"

Çocuklar ve yetişkinler için online oyun önerileri: Cirque du Soleil, Genco Erkal(Sivas 93), İKSV'den Leyla Gencer Belgeseli…




Çocuklar için...



The Beatles LOVE - CİRQUE DU SOLEIL



Ünlü Kanadalı grup Cirque du Soleil, bugüne kadar 20 başarılı prodüksiyonu ile dünya çapında 160 milyondan fazla izleyiciye ulaştı. Hayal gücünü zorlayan, izleyicilerini her defasında daha çok etkileyerek şaşırtmayı başarmış yaratıcı bir sirk grubu. İçinde hokkabazlar, dansçılar ve müzisyenlerin yer aldığı bir grupla 1980'lerde, bir nehir kıyısının yakınındaki bir köyde başlıyorlar heyecan verici gösterilerine. Daha sonra gösterilerinin merkezine "rüyaları sahneye taşıma" fikrini alarak yollarına devam ediyorlar. Uzun yıllardır da uluslararası sahnelerde sihirler yaratmayı sürdürüyorlar.

 Cirque du Soleil'in  bugüne kadar en çok seyredilen gösterisi "The Beatles LOVE" da 77 sanatçı ve  akrobasi, trapez, dalış, jimnastik, senkronize yüzme, müzik, dans teatral olan bir araya getirilerek görsel bir hayal alemi yaratılmış. Ailece birlikte seyredebilecek 90 dakikalık eğlenceli bir gösteri sizleri bekliyor.

Dikkat! Cirque du Soleil sitesinde The Beatles LOVE gösterisine asgari katılma yaşı 5 olarak belirtilmiştir.

Cirque du Soleil'in diğer gösteriler için tıklayın.

Yerli yapımlar...



SİVAS 93- DOSTLAR TİYATROSU



Polis otosundan rica ve minnetle, göstericilerin sırtını sıvazlayarak yapılan anons, yakın bir zamanda yaşanan linç girişimini hatırlatıyor:

"Değerli kardeşlerim, ben sizlerin bir kardeşiniz olarak sesleniyorum. Allahınızı seviyorsanız artık dağılın. Yeterli tepkilerimizi gösterdik"…

 

T24 Haftalık Yazarı

Nuray Büyükdağ



[email protected]

YORUMLAR

  • 0 Yorum