Elon Musk, insansı robot projesi Tesla Bot hakkında konuştu

İlk başta, Elon Musk’ın şakalarından biri gibi geldi, ancak daha önce bildirdiğimiz gibi, gerçek bir proje ve Tesla bunun için işe alımlara başladı bile. Tesla Bot adlı insansı robotun, tekrar eden sıkıcı görevleri yerine getirmesi bekleniyor.

Elon Musk, insansı robot projesi Tesla Bot hakkında konuştu
08 Aralık 2021 - 09:00

Tesla CEO’su Elon Musk, geçtiğimiz aylarda düzenlenen AI Day (Yapay Zeka Günü) etkinliği kapsamında insansı robot projesini duyurmuştu.

Tesla Bot, 172 cm boyunda ve 56 kilo ağırlığında… İnsansı robot, beş parmaktan oluşan iki eli ve iki bacağı olan bir insana benziyor. Ayrıca ortalama bir insanın yürüme hızından biraz daha hızlı olacak şekilde tasarlandı. Saatte 8 km hızla hareket edebilen robot, yaklaşık 21 kilograma kadar yükleri taşıyabilecek. Robot, market alışverişi gibi günlük basit işleri yapabilecek. Tesla otomobillerinde bulunan birçok sensörü ve FSD bilgisayarı da başta olmak üzere birçok teknolojiyi kullanacak.

 

“Aynı teknolojiyi alıp insansı bir robot takabiliriz”

Dün Wall Street Journal konferansı sırasında Musk’ın Tesla Bot projesi hakkında bilgi vermesi istendi.

O da şu yanıtı verdi:

“Otomatik pilot ve Tam Kendi Kendine Sürüş ile gerçek dünyada gezinmek için en gelişmiş pratik yapay zekayı yarattığımızı düşünüyorum ve Tesla’yı dünyanın en büyük robot şirketi veya yarı duyarlı robot şirketi olarak da düşünebilirsiniz. Araba 4 tekerlekli bir robot gibi. Muhtemelen aynı teknolojiyi alıp insansı bir robot takabiliriz ve o robotun işe yaradığını söyleyebiliriz.

Esasen, insansı kısma sahip olmak için, bazı özel aktüatörler ve sensörler geliştirmemiz ve esasen Tesla Tam Kendi Kendine Sürüş ve Otomatik Pilot’u veya insansı robotta genel olarak konuşan gerçek dünya navigasyon yapay zekasını kullanmamız gerekir.”

tesla robot

Peki ne zaman?

Tesla’nın özel etkinliğinde duyurulan bu Tesla Bot adı verilen robot, halen sadece bilgisayar çizimleri ile gösteriliyor. Robotun henüz bir prototip sürümü de bulunmuyor.

Ancak Elon Musk, yaptığı açıklamada ilk prototipin 2022 içerisinde üretileceğini belirtiyor. Bu robot hakkında yeni açıklamalarda bulunan Musk, artık spesifik bir tarih vermekten kaçınıyor.

 

Tesla’nın CEO’su bunun önemli bir proje olduğuna inandığını söyledi, ancak bunun için net bir zaman çizelgesi yok:

“Bunu tam olarak ne zaman doğru yapabileceğimizi bilmiyorum ama doğru şekilde yapacağız.”

“İşgücü azalıyor, robotlar devreye girebilir”

Mevcut işgücü sıkıntısı bağlamında Musk, Tesla Bot’un bir çözüm olabileceğini söyledi.

— Robotlar zamanla insan emeğinin yerine geçme potansiyeline sahip. Ekonominin temeli emektir. Sermaye ekipmanı esasen damıtılmış işçiliktir. Bir arkadaşıma ne için optimize etmeliyiz diye sordum ve “çalışan başına brüt kar” dedi – tamamen göz önünde bulunduruldu, bu yüzden tedarik zincirini buna dahil etmelisiniz.

— Temel kısıtlama emektir. Yeterince insan yok. Bunu yeterince vurgulayamıyorum. Yeterince insan yok. Bence uygarlık için en büyük risklerden biri düşük ve hızla azalan doğum oranıdır.

“Böyle devam ederse uygarlık çökebilir!”

Ayrıca Elon Musk korkunç bir uyarıda da bulundu:

— Eğer insanlar daha fazla çocuk sahibi olmaya başlamazsa, uygarlık çökebilir. Sözlerimi not alın!

YORUMLAR

  • 0 Yorum