En çok vergi ödeyen 100 kişiden 57'si adını neden açıklamadı?

En çok gelir vergisi ödeyen 100 kişilik listedeki 57 mükellef, adının açıklanmasını istemedi. Üstelik listenin ilk iki sırasındaki kişiler de gizli kaldı. Vergi uzmanı Bülent Soylan, vergi rekortmenlerinin isim açıklamamasını “Demek ki insanlar kazançlarını gizlemek istiyorlar” diyerek yorumladı. Soylan, “Vergi, kazancın devlet payına düşen kısmıdır, o pay gizlendiği zaman asıl büyük kazanç gizleniyor” dedi.

En çok vergi ödeyen 100 kişiden 57'si adını neden açıklamadı?
21 Kasım 2019 - 20:33
2018 yılı vergilendirme dönemine ilişkin, en fazla gelir beyan eden 100 gelir vergisi mükellefinden 57’si isminin gizli kalmasını istedi. 2017’de bu rakam 53’tü. İlk 100’de yer alan kurumlar vergisi rekortmenlerinin ise 26’sı ismini gizledi. Bu sayı geçen yıl 27 idi. Listelerde, son yıllarda gündemde olan, AKP’nin mega projelerine imza atan, kamu ihalelerini alan iş insanlarının yer almaması da dikkat çekti.

Ayrıca bu yılki ilk 100 listesinde ünlülerin adı bile geçmedi. Geçen yılki listede 42’nci sırada yer alan Acun Ilıcalı, bu yıl 6.7 milyon lira tahakkukla 83’üncü sıraya geriledi. Son iki yıldır Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı vergi rekortmenlerini rötarlı açıklıyor. Önceki yıllarda rekortmenler genelde mayıs ayında açıklanırdı. Açıklama tarihi önce ağustos ayına, bu yıl da kasım ayına sarktı. Gelir vergisi rekortmenlerinden ilk iki ismi açıklanmazken, 3’üncü sıranın sahibi 54.2 milyon lira vergiyle Rahmi Koç oldu.

Vergi uzmanı Bülent Soylan, vergi rekortmenlerinin isim açıklamamasını “Demek ki insanlar kazançlarını gizlemek istiyorlar” diyerek yorumladı. Soylan; “Vergi, kazancın devlet payına düşen kısmıdır, o pay gizlendiği zaman asıl büyük kazanç gizleniyor” dedi. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum