En Ünlü Hayalet Fotoğrafları

Fotoğraf makinesinin icadından bu yana insanlar hayaletlerin fotograflarını çekme girişiminde bulunmuşlardır. Filme alınmış bir ruh görüntüsünden daha inandırıcı hangi delil olabilir ki? Ne yazık ki, bir çok girişim başarısızlıkla sonuçlanmış, bazılarını anlamsız ve kötü görüntüler elde etmiş ve bir çok fotoğrafın da sahtekarlık ürünü olduğu açığa çıkmıştır.

En Ünlü Hayalet Fotoğrafları
12 Kasım 2017 - 12:30 - Güncelleme: 13 Kasım 2017 - 11:32
Dolandırıcıların fotoğraflarla insanları kandırmayı amaçladıkları ilk günler aynı zamanda Spiritualist hareketin en parlak dönemleri ile aynı zamana denk gelmektedir. 1861 senesinde aslında Bostonlu bir oyma ustası olan InWilliam Mumler, hatta içlerinden birinin müşterisinin eski sevgilisine ait olduğunu idda ettiği çok sayıda fotoğraflar çekmeye başlamıştır.Ta ki, birileri fotoğraftaki “ruhun yüzünü” Boston’da yaşayan birininkine benzetene kadar işler yolunda gitmiştir. Ruh fotoğraflarının üst üste çekilmiş filmlerden ve yeniden basılmış resimlerden başka bir şey olmadığı anlaşılınca Mumler tutuklanarak dolandırıcılıktan yargılandı.

Hayalet resimlerinin ortaya çıkışlarının çoğalması üzerine bunlar üzerinde yapılan incelemelerde büyük bir kısmının sahtekarların işi olduğu anlaşıldı. Samimi olarak ortaya çokarılan bir çok resim ise çekim sırasında veya tab ederken yapılan hatalar neticesinde oluşan görüntüler olduğu anlaşılmıştır. Kameranın kayışı, güneş ve ışık yansımaları hayalet resimlerinden en çok görülen yanılsamalardır… Tüm bunlara rağmen yinede gerçek hayalet fotoğraflarının olmadığı tamamının sahtekarlık ve yanılma ürünü olduğu iddia edilebilir mi?

Gerçekten de öylesi fotoğraflar var ki; yıllardır üzerlerinde çalışılmasına rağmen bir türlü açıklanamamaktadır. Bunlar üzerinde bir sahtekarlı, yanılma ve hata bulunmamaktadır. Yazımızda bu fotoğraflardan bahsedeceğiz. Görülecektir ki, resmi çeken sonucundan hayrete düştüğünü anlatacaktır.

Hindistan Camp Chesterfield Hortlağı

Bu seri resimlerde Hindistan Camp Chesterfield’de yapılan bir ruh seansının şaşırtıcı sahneleri görülmektedir. Daha sonra fotoğrafların zekice hazırlanmış bir aldatmaca olduğu açığa çıkacaktır.

Lord Combermere Fotoğrafı

Üstekii resimde gördüğümüz Lord Combermere Fotoğrafı 1895 yılında yayınlanmış olup, en bilinenlerindendir. Psişik araştırma yapanlar arasında çok iyi bilinmektedir ve bugün bile sırrını koruyabilmiştir. Resmi 1891 senesinde kızkardeşi ile birlikte Combermere Kilisesinde (Cheshire,İngiltere) kalan Bayan Sybell Corbett çekmiştir.

Fotoğraf evin mükemmel kütüphanesi kısmında alınmıştır. Kamera yaklaşık bir saat kadar açık ve sabit tutulmuştur. Detaylar resmi çeken Bayan Corbett’in günlüğünde anlatılmaktadır.

Çekim sırasında odaya hiç kimse girmemiştir. Böylece resmin sol tarafında arkalıklı sandalye üzerinde başı, kolları ve bedeni gözüken bir yaşlı adam klişesi belirmiştir. Resim Lord Combermere’in yakınına gösterildiğinde ona benzeyen biri olduğunu söylemiştir. Yine de herkes onunla aynı görüşte olmamıştır. Ne de olsa resimdeki silik şahsı tanımak oldukça güçtü.

Lord Combermere Fotoğrafı Yakın Görüntü

Fotoğrafla ilgili diğer garip bir şey o sıradaLord Combermere’nin bir kaç mil uzaktaki Wrenbury kilisesinin avlusundaki bir cenaze töreninde olduğuydu. Hem de kendi cenazesinde. Çünkü bir kaç gün önce Londra’da meydana gelen bir trafik kazasında vefat etmişti.

Bir süre sonra fotoğrafın şöhreti Psişik Araştırmalar Derneği’nin üyesi olan Sir William Barrett’in ilgisini çekti. Kendisi de benzer bir şekilde bir fotoğraf çekti ve resmin kasıtlı olmayan bir hata neticesinde ortaya çıktığını savundu. Ona göre kamera açık olduğu bir sırada içeri hizmetcilerden biri girmiş, bir süre sandalyeye oturmuş, ardında ‘hayaleti’ adırır bir siluet bırakarak odadan ayrılmış olmalıydı.

Biraz daha detaya girilip Barrett kendi görüşlerini yeniden incelendi. Evde resimdekine benzer bir hizmetli yoktu, kaldı ki o gün tüm erkek hizmetliler efendilerinin cenaze törenine katılmışlardı. Hatasını kabul etti ve böylece fotoğraf bugüne kadar bir sır olarak kaldı.

Arka Koltuk Hayaleti

Bir sonraki fotoğraf 1959 senesinde İngiltere’de bir kilise mezarlığında Bayan Mabel Chimney tarafından çekilmişti. Annesinin mezarının resimlerini çektikten sonra bir de babasını arabada beklerken kameraya aldı. O sırada babası arabada yalnız başına oturmakta olmasına rağmen resim tab edildiğinde aracın arkasında annesinin de oturmakta olduğunu gördü. Bir fotğraf uzmanı resmin tamamen orjinal olduğunu gazeteler açıkladı. Aslında açıklaması tam olarak şöyleydi: “Kariyerimin tehlikeye girebileceğini bilmeme rağmen bu resimde bir sahtekarlık olmadığını söylüyorum” demiştir..

Raynhamlı Esmer Kadının Hayaleti

Belki de tüm zamanların en meşhur hayalet fotoğrafı “Raynham’ın Esmer Leydisi” ne aittir. . Eylül 1936 da br fotğrafçı olan Indre Shira İngiltere’nin Norfolk Raynham Salonunda Country Life dergisi için evin fotoğraflarını çekmekle görevlendirilmişti. Shira ve asistanı da ekipmanlarını büyük merdivenlerin önüne yeni yerleştirmişlerdi ki, kendi tarifi ile “örtüler içinde bir kadın şeklinde bulutumsu şekli” gördü.

Şekil merdivenler üzerinde yükselmeye başlayınca heyecanlanan Shira alelacele bir resmini çekebildi. Bu sırada hiçbirşeyin farkında olmayan ve merdivenler üzerinde de bir şey görmeyen asistan, ustasının telaşı ile alay ediyordu. Daha sonra gerçekten, o an Shira’nın batıl itikatlı olduğuna inandığını düşündüğünü açıklayacaktır.

Ancak resim tab edildiği zaman merdivenler üzerinde duran insan siluetini gördüğünde bir anda fikri değişecektir. Resmi değerlendirecek olan uzmanlar klişenin esrarını kabullenecek ve resimdeki şeklin bir sahtekarlık ürünü olmadığı konusunda hem fikir olacaklardır. Ancak daha sonra bu resmin bir düzmece olduğu ortaya çıksa bile gerçek bir hayalet resmi gibi kabul görmeye devam edecektir.

Resim üzerinde çalışan bir başka araştırmacı ve otorite Thurston Hopkins’de resmin orjinal olduğunu açıklayacaktır. “Sahip olduğumuz en doğru hayalet resmi elimizdedir” diyor ve ekliyordu “bu resmi referans almayan hiç bir çalışma doğaötesi araştırma eseri olamaz”.

Corroboree Adamı

Yandaki resim ise Avustralyalı bir rahip olan R.S. Blance tarafından Alice Springs’den yaklaşık 170 km uzaklıktaki Corroboree Rock’da çekilmiştir. 1959 tarihlidir. Buradaki efsanelere göre resmin çekildiği yer Avustralya yerlileri olan Aborjinlerin eski zamanlarda korkunç törenler yaptığı bir noktaydı. Rahibe göre resim çekildiğinde etrafta hiçbir insan aktivitesi bulunmamaktaydı.

Kilise Hayaleti

Bu fotoğraf diğerlerinden farklı olarak bir din adamı olan mahali papaz tarafından çekilmiş olması sebebiyle de gerçek olduğu konusunda güçlü bir kanıyı desteklemektedir. Fotoğrafçı çevrede dürüstlüğü ile tanınan bir rahiptir ve bu da onun bir dolandırıcı olamayacağı konusundaki fikri sağlamlaştırır.Yıllarca meşhur kabul edilen bir başka fotoğrafta İngiltere’nin Newby Kilisesi mimberinin basamakaları önünde havada asılı gibi duran insan silueti görülmektedir. Fotoğraf 1960 senesinde Papaz K.F.Lord tarafından çekilmiştir. Aslında o sadece tapınağı iç kısmınının resmini çekmek istemişti. Ziyareti sırasında resimdeki silueti görmediğini bildirmiştir.

Yeşil Hayal

Bu son fotoğraf oldukça büyüleyicidir. Resmin fotoğrafçısı 1966 senesinde İngiltereyi ziyarete giden Kanadalı turist Papaz R.W.Hardy’dir. Resimde cübbe giymiş birisinin hızla merdivenleri tırmanmakta olduğu görülmektedir. Resim Greenwich’deki Kraliçe’nin Evinde alınmıştır. Ancak resim banyo edildikten sonra üzerindeki cübbeli insan şekli açığa çıkmış, resmin çekildiği sırada fotoğrafçı tarafından görülmemiştir. Resim yıllar yılı bir çok araştırmacı tarafından incelenmişse de, sahte olduğuna ilişkin tüm suçlamalara karşı güncelliğini koruyarak ayakta kalabilmiştir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum