Erdoğan ezberi bozdu

Türkiye’de din sorunu yoktur. Türkiye’de itikat sorunu yoktur. Türkiye’de Selefi/Vehhabi sorunu vardır. Ne yazık ki…

Erdoğan ezberi bozdu
08 Ekim 2017 - 11:37
“Bizim Mahalle” akademisyenleri, gazetecileri -kaba bir materyalizmle- teoloji konusuna hep uzak durdu. Oysa, insan bilinci toplumsal bir üründür. Bu sebeple din’in ideolojik ve sembolik “dilini” kavramak şarttır…

“Karşı Mahalle” ise, düşünsel duygusallığı bir türlü aşamıyor; hurafeyi gerçek sanıyor.

Öyle ki:

Sünnilik ile Selefilik farkının ayırdında değiller. (İçinde Matüridilik olan Sünniliğin, Selefilik ile yan yana durması imkansızdır. Ama. Konumuz gereği meselenin dini değil politik yönünü ele alacağız…)

18’inci yüzyıl son çeyreğinden itibaren Sünnilik içinde -siyasi ve itikadi- derin ayrışma yaşandı. Muaviye’nin Emevi devletini diriltmeyi rehber edinen Suudiler, Sünniliği tasfiye ederek -kafasına göre uydurdukları- Selefiliği “kimlik” edindi.

Osmanlı, Sünnilik dışında gördüğü bu Emevi takipçilerine “Vehhabi” adını verdi.

Osmanlı’nın çöküşüyle Vehhabi hareketi salt Suud Krallığı’nın “ideolojik çimentosu” olmadı.  Bu başarı siyasal-mezhepsel yeni bir “görüşün” doğmasına neden oldu.

Öyle ya… Sünni Osmanlı ölmüştü.

Suudiler eliyle Selefi/ Vehhabilik “İslami kurtuluş” algısıyla Müslümanların fikri hayatına sokuldu. Afgani’den Abduh’a bu düşünceyi entelektüel alana sokanların İngiliz emperyalizminin gölgesinde yaşamaları bu büyük stratejinin ardında kimlerin olduğunu açıklıyor! (Türkiye’de çok konuştuğumuz eğitim-öğrenim yoluyla köklü dönüştürme Muhammet Abduh’tan Gülen ve Erdoğan’a uzanan bir anlayıştır! Neyse…)

Sünnilerin zihin dünyası...

Devamını Oku 

YORUMLAR

  • 0 Yorum