Erdoğan'ın "hesaplaşma" sözünün şifreleri… Öcalan-Demirtaş nasıl karşı karşıya geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan dünkü konuşmasında isim vermeden Abdullah Öcalan ile Selahattin Demirtaş arasında hesaplaşma yaşanacağını söyledi. AKP’nin 2010 yılı sonrasında başlattığı “çözüm süreci” kapsamında MİT ile İmralı’daki Öcalan arasında görüşmeler yapılırken de Öcalan ile Demirtaş arasında yaşanan çatışma tutanaklara yansımıştı.

Erdoğan'ın "hesaplaşma" sözünün şifreleri… Öcalan-Demirtaş nasıl karşı karşıya geldi
14 Ocak 2022 - 09:17

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün partisinin grup toplantısında konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, Edirne Cezaevi’nde tutuklu olan eski HDP eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile terör örgütü PKK’nın İmralı’daki lideri Abdullah Öcalan arasında “hesaplaşma” yaşanacağını söyledi. İsim vermeyen Erdoğan, “Şu an Edirne’deki en büyük hesabı İmralı’dakine verecek. Zannediliyor ki şu an her yer toz pembe. Onların da kendi içlerinde hesaplaşmaları var, bu hesaplaşmayı yapacaklar” dedi.

Erdoğan, 23 Haziran 2019’da İstanbul’da tekrar edilen seçim öncesinde de, “Öcalan ve Demirtaş arasında iktidar savaşı var” demişti.

“ÇÖZÜM SÜRECİ” DÖNEMİNDE AYNI TARTIŞMA YAŞANDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu sözleri, AKP’nin HDP ve PKK ile 2010 yılı sonrasında başlattığı “çözüm süreci” döneminde yaşananları hatırlattı. 28 Aralık 2012 tarihinde bir TV kanalına konuşan Erdoğan, Abdullah Öcalan ile görüşmeler yapıldığını duyurdu ve “çözüm süreci”nin startını verdi.

Çözüm süreci kapsamında İmralı’da Abdullah Öcalan ile Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) arasında görüşmeler yapılıyorken de, Öcalan ile Demirtaş arasında çatışma yaşandığı söyleniyordu.

GÖRÜŞMELER NASIL AÇIĞA ÇIKTI

AKP’nin başlattığı “çözüm süreci” sonrasında HDP milletvekilleri ve Adalet Bakanlığı’nın belirlediği isimler, heyetler halinde İmralı’daki Abdullah Öcalan ve Kandil’deki PKK’nın yönetimi ile görüşmeler yaptılar.

2013-2014 yılları arasında İmralı’da yapılan görüşme notları daha sonra, "Demokratik Kurtuluş ve Özgür Yaşamı İnşa" isimli bir kitapla yayınlandı.

İMRALI TUTANAKLARINDA ÖCALAN, DEMİRTAŞ’IN ADAYLIĞINA NASIL KARŞI ÇIKTI

Kamuoyunda “İmralı Tutanakları” olarak bilinen görüşme notlarında, 26 Haziran 2014 tarihli görüşmedeki diyaloglar dikkat çekti.

Heyette, HDP’li milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Pervin Buldan ve İdris Baluken yer aldı.

Öcalan ile yapılan görüşmenin başlığı ise; 10 Ağustos 2014 tarihinde yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi.

Pervin Buldan’ın Cumhurbaşkanı adaylığı için Selahattin Demirtaş’ın adaylığının öne çıktığını söylemesi üzerine Abdullah Öcalan buna itiraz etti. Öcalan, Demirtaş isminin tartışmalara neden olabileceğini belirterek başka isimler önerdi.

Görüşmede yaşanan o diyalog şöyle:

“ÖCALAN: Şimdi bu Cumhurbaşkanlığı meselesine gelelim. Ne yaptınız, bunu görüleşelim.

BULDAN: Selahattin Demirtaş ismi öne çıkıyor.

ÖCALAN: Bence çabanız Türk, Alevi gibi farklı bir aday profili üzerinde olmalıydı. Böylesi bir durumda tartışmalar yaşanabilir. İşte dün de Figen’i sıkıştırmaya çalıştılar. “Kürt hareketi seni, Türk mayası olarak kullanıyor olmasın” diye sordular. Yoksa Selahattin de uygundur. Ama Alevi ve Türk olması farklı çevrelerin kendi temsiliyetini görmesi açısından olumlu bir etki yaratır diye düşünüyorum.”

ÖCALAN’IN İTİRAZI FAYDA ETMEDİ

Abdullah Öcalan’ın bu itirazına rağmen HDP’nin 2014 yılındaki Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş oldu.

10 Ağustos 2014 tarihindeki Cumhurbaşkanlık seçiminde Selahattin Demirtaş yüzde 9,78 oy alırken, CHP ve MHP’nin ortak adayı Ekmeleddin İhsanoğlu yüzde 38,44 oy aldı. AKP’nin adayı Recep Tayyip Erdoğan ise yüzde 51,79 oy alarak 12’inci Cumhurbaşkanı oldu.

Fethi Yılmaz

Odatv.com

YORUMLAR

  • 0 Yorum