Erdoğan veto sinyali vermişti... NATO toplanıyor: Gündem Finlandiya ve İsveç

NATO Dışişleri Bakanları bugün Almanya'nın başkenti Berlin'de bir araya gelerek dünyada büyük yankı uyandıran Finlandiya ve İsveç'in ittifaka olası üyeliğini görüşecek.

Erdoğan veto sinyali vermişti... NATO toplanıyor: Gündem Finlandiya ve İsveç
14 Mayıs 2022 - 13:37

NATO Dışişleri Bakanları bugün Almanya'nın başkenti Berlin'de bir araya gelecek. Toplantının ana gündem maddeleri arasında ise dünya diplomasisinin en çok konuştuğu Baltık ülkeleri Finlandiya ve İsveç'in ittifaka olası üyeliği yer alacak.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da toplantıya katılmak üzere Berlin'e gidecek. Toplantının Türkiye saatiyle 18:00'de başlaması bekleniyor.

Erdoğan: Olumlu bakmamız mümkün değil

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın dün cuma namazı sonrasında yapmış olduğu NATO açıklamalarından sonra toplantının seyri de merak konusu oldu.

Erdoğan dün Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği konusuna dair yaptığı açıklamada, "İsveç ve Finlandiya ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz ama olumlu bir düşünce içerisinde değiliz. İskandinav ülkeleri terör örgütlerinin adeta misafirhanesi gibi. Hatta parlamentolarında yer alıyorlar. Bu noktada bizim olumlu bakmamız mümkün değil" diye konuşmuştu.

"Terör örgütlerinin misafirhanesi konumunda bulunduğunu söylediği" İskandinav ülkelerine yönelik tavrının yanında Erdoğan'ın Rusya ile de dengeli bir ilişki yürütmek istediği de biliniyor.

Cumhurbaşkanının açıklamalarına tepkiler geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılmasını desteklemeyecekleri yönündeki açıklaması dünyada da yankı uyandırdı.

Açıklamalar, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un günlük basın brifinginde de gündeme geldi. Pentagon sözcüsü John Kirby"Şu aşamada Türkiye'nin bu konudaki duruşunu netleştirmeye çalışıyoruz" dedi.

Kirby, öte yandan ABD'nin Türkiye'yi hâlâ NATO müttefiki olarak görüp görmediği sorusuna "Elbette, Türkiye değerli bir NATO müttefikidir. Türkiye'nin NATO içindeki konumu değişmedi" yanıtını verdi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum