Erkekler dikkat! Önemli olan boyu değil...

Tarih boyunca ideal erkek vücudu algısı nasıl değişti?

Erkekler dikkat! Önemli olan boyu değil...
18 Haziran 2018 - 07:15
Medyada genellikle kadınların vücut hatları daha çok gündeme gelir. Fakat erkekler de tıpkı kadınlar gibi vücut oranına son derece meraklı. 

Medya sürekli olarak kadın vücuduna odaklanadursun biz de biraz tarih boyunca ideal erkek vücudunun nasıl değiştiğine şöyle bir göz atalım.



1. Cilalı Taş Devri (M.Ö. 12.000 - 8000)


1. Cilalı Taş Devri (M.Ö. 12.000 - 8000)


Biraz fazla geriye gittiğimizi düşünebilirsiniz. Fakat avcı toplumundan tarım toplumuna geçiş sürecindeki değişimlere de bakmak önemli. 



Obezite konusunda araştırmalar yapan bilim insanı Peter Janiszewski, Cilalı Taş Devri'nde erkeklerin vücut ağırlığının fazla olmasına önem verdiklerini belirtiyor. Tarım toplumunda erkeklerin daha çok besin kaynağına tarım yaparak eriştiğini ve böylece kiloca daha ağır hale geldiğini söyleyen Janiszewski, o dönemde kiloca ağır bir erkeğin karşı cinse de oldukça çekici geldiğinin altını çiziyor.





2. Antik Yunanistan (M.Ö. 800 - 146)


2. Antik Yunanistan (M.Ö. 800 - 146)


Antik Yunanistan'da yaşayanlar ideal güzellik kavramına son derece büyük önem verirlerdi. Cilali Taş Devri'nin aksine Antik Yunanistan'da erkekler kaslı ve yağsız olmaya özen gösterirdi. O dönemde yaşayan erkekler tıpkı günümüzde spor dergilerinini kapaklarını süsleyen süper fit erkekler gibi görünürdü.



Yunan güzelliği için bazı ölçütler olsa da bu ölçütlerin tümü gerçekçi değildi. Bu ölçütteki bazı kas gruplarına biz zavallı faniler ne yaparsak yapalım başarılı olamayız. Mitolojide müziğin, sanatların, güneşin, ateşin ve şiirin tanrısı olan Apollon'un vücut hatlarına her gün spor salonunda ter atsanız da erişemezsiniz. 



Apollon'un Adonis kemeri de denilen karın V kasını elde etmek için bugün bile çok sayıda erkek spor salonlarında çılgınlarca antrenman yapıyor.





3. Orta Çağ (M.S. 800 - 1000)


3. Orta Çağ (M.S. 800 - 1000)


Genel olarak 20. yüzyıl öncesinde yaşayan insanların daha kısa ve zayıf olduğu görüşü hakimdir. Fakat Profesör Richard Steckel bu görüşün aksine çok farklı bir portre çiziyor. Steckel tarafından yapılan bir araştırmaya göre 800'lü yıllardan sonra erkekler, günümüzdeki erkekler kadar uzundu. 1200 yıl önceye ait iskeletler üzerinde yapılan çalışmaya göre 800'lü yıllardan sonra erkeklerin boyu uzadı ve 1700'lü yıllarda ise 1-2 cm kadar kısaldı. İnsanların yaşadığı çağa göre boylarının uzunluğunu bilmek, sağlıkları hakkında bilgi sahibi olmayı da sağlıyor. Daha uzun olmak daha sağlıklı insanlar olmak anlamına geliyor.



Peki erkekler neden kısaldı? Steckel'e göre bunun birkaç sebebi var. Erken Orta Çağ daha ılık iklimlerin olduğu döneme denk geliyor. Ilık iklim demek bol miktarda yiyecek demek. Orta Çağ'da ayrıca günümüzdeki kadar hareketli kent meydanları bulunmuyor. Böylece salgın hastalıkların yayılması da o kadar kolay olmuyor. Kentler kalabalıklaştıkça ve iklim soğudukça gıda yetersizliği ve salgın hastalıklar baş gösteriyor.



Peki Orta Çağ'da son derece uzun olan erkeklerin vücut yapıları nasıldı? Orta Çağ sanatı bu konu hakkında bizlere pek fazla bilgi vermiyor. Çünkü Orta Çağ sanatı daha çok dini figürleri konu alıyor. Vücutları örtülü erkek ve kadın figürlerinden vücut tipine dair fazla detay öğrenemesek de Adonis akımının o dönemde pek de revaçta olmadığını tahmin etmek zor değil.





4. Rönesans (1450 - 1600)


4. Rönesans (1450 - 1600)


Leonardo Da Vinci'nin, ideal erkeğin nasıl görünmesi gerektiğine dair yaptığı Vitruvius Adamı çizimi, ideal erkek vücudu hakkında bazı ipuçlarını veriyor. Vitruvius Adamı'na göre ideal erkek vücudu zayıf, kilolu, yağsız ya da kaslı değil. Çizim, yalnızca bedenin en mükemmel ölçülerini bulmak için kullanılyordu. Vitruvius Adamı'nın etrafındaki kare ve yuvarlak şekiller daha derin ölçüleri tespit etmeye yarıyordu.





5. Makaroni (1700'ler)


5. Makaroni (1700'ler)


Makaroni, 1700'lü yıllarda yurt dışına giden, ünlü İtalyan yemeği makarnayı seven ve Avrupalı gibi giyinen İngiliz erkek anlamına geliyor. Tarihçi Geri Walton'a göre son zamanlarda İtalya'ya seyahat ettiğini göstermek isteyen erkekler genellikle makarna sipariş ederdi. Bu sebeple bu erkeklere Makaroni adı verildi. 



Makaroniler, daha şık ve feminen kıyafetler giymeyi tercih ediyorlardı. Onlara o dönemin hispter'ları demek de mümkün.



Makaroniler bir süre sonra giyim tercihlerinde abartılı parçalar kullanmaya başladı. Dev kanatlar ve birbirinden gösterişli aksesuarlar Makaroniler'i son derece gülünç hale çevirdi. 





6. Gösteriş Çağı (1800'lerin sonu - 1900'lerin başı)


6. Gösteriş Çağı (1800'lerin sonu - 1900'lerin başı)


1800'lü yılların sonunda erkekler gösterişe merak salmaya başladı. Bir anlamda Türk kası çağı olarak da adlandırabileceğimiz bu dönemde göbekli olmak son derece havalıydı.



90 kg ve üzeri göbekli erkekler, kadınlar tarafından son derece çekici bulunurdu. Ayrıca bazı ülkelerde 'Şişman Erkekler Kulübü' gibi dernekler de kurulmuştu. 



Erkekler zaman zaman kendi aralarında kim daha kilolu yarışmaları düzenler ve en kilolu erkek en çekici erkek ünvanını da alırdı. 





7. Hollywood (1920'ler)


7. Hollywood (1920'ler)


Hollywood filmleri popüler oldukça erkeklerin ideal vücut ölçüleri de değişmeye başladı. Hollywood filmlerinde oynayan erkekler zayıf veya zayıf atletikti. Dönemin erkekleri üzerinde de zayıf ya da zayıf atletik olarak görünmes baskısı oluştu.



İnsanlar filmlerde 9 kilo kadar daha iri görünüyordu. Bunun önüne geçebilmek için de daha zayıf oyuncular tercih ediliyordu. Hollywood'taki Kaliforniya erkeği sıcak kumsallarda geziniyor ve yelkenliyle denizlere açılıyordu.





8. Vücut geliştirmeci Charles Atlas Dönemi (1930'lar ve 1940'lar)


8. Vücut geliştirmeci Charles Atlas Dönemi (1930'lar ve 1940'lar)


Hollywood filmleriyle zayıflayan erkekleri irileştirme görevini efsanevi vücut geliştirmeci Charles Atlas üstlendi. Charles Atlas, dünya tarihindeki ilk fitness gurusuydu. Atlas, vücut ölçüleri için son derece ağır antrenmanlar yapıyordu.



Gençlik döneminde 43 kilo olan ve sık sık baskıya maruz kalan Charles Atlas, spor yapmaya başladı ve izometrik egzersiz formlarından oluşan 'Dynamic Tension' adlı antrenmanı ortaya çıkardu. Atlas bir süre sonra güç simgesi haline geldi. 1930'lu ve 1940'lı yıllarda birçok erkek Atlas'ın hikayesinden etkilendi. 





9. Yönetici stili (1950'ler ve 1960'lar)


9. Yönetici stili (1950'ler ve 1960'lar)


Savaş ve ekonomik buhran dönemi sona erdi ve erkekler daha güçlü görünme konusunda daha az istekli oldu. Fakat büyük görünme arzuları hiç sona ermedi. Bu sebeple 1950'li yıllarda önemli insanlar gibi görünmek isteyen erkekler şık kıyafet tercihlerinde bulunmaya başladı. Omuz dökümü ve kol dökümü son derece geniş olan bu kıyafetler sayesinde erkekler daha rahat hissetti.





10. 1960'lar ve 1970'ler


10. 1960'lar ve 1970'ler


Makaroni döneminden sonra ilk kez erkek modası tekrar feminenleşmeye doğru evrilmeye başladı. David Bowie ve Mik Jagger gibi hem maskülen hem de feminen çizgileri taşıyan erkek görüntüsü mod haline geldi. Unisex kıyafetler popülerleşti.





11. 1980'ler


11. 1980'ler


1980'li yıllarda erkekler vücut ve stil konusunda ikiye ayrılmıştı. Bazıları Sylvester Stallone ve Arnold Schwarzenegger gibi kahraman ekolleri benimsedi. Diğer grupsa glam metal tarzını izledi.





12. Daha çok kas ve daha iri erkekler (1990 ve günümüz)


12. Daha çok kas ve daha iri erkekler (1990 ve günümüz)


1980'ler itibariyle kaslı erkek görüntüsü daha çok benimsenmeye başlandı. Süper kahraman filmleriyle de bir anlamda pompalanan bu akım kaslı, seksi, iri ve son derece çekici erkeklerin diğerlerinden ayrıldığı algısını yarattı.



Alpha Magazine'in yaptığı bir araştırmaya göre 2015 itibariyle vücudu ile barışık olmayan erkek sayısında ciddi bir artış yaşanıyor. Günümüzde erkekler daha kaslı ve iri olabilmek için birbirleriyle yarışıyor ve sağlığına son derece önem veriyor. 



Instagram.com/mehmetcankmrc

twitter.com/mehmetcankmrc

YouTube.com/mehmetcankomurcu 


YORUMLAR

  • 0 Yorum