'Erkekler kulübü'nün kirli çamaşırları

Nike'taki şirket kültürü hakkında ABD'de süren havada mahkeme kayıtları ortaya çıktı. İddialar şirketin bir "erkekler kulübü"ne döndüğünü gösteriyor.

'Erkekler kulübü'nün kirli çamaşırları
23 Aralık 2022 - 09:27
Dev spor giyim markası Nike, üst düzey yöneticilerin karıştığı şirket içi cinsiyet ayrımcılığı ve taciz iddialarıyla çalkalanıyor. Nike'a karşı ABD'de uzun süredir devam eden cinsel taciz ve cinsiyet ayrımcılığı davasında beş bin sayfalık kayıtlar gün yüzüne çıktı.
Business Insider tarafından haberleştirilen kayıtlarda kadın çalışanlar daha seksi giyinmeye yönlendirildiklerini iddia etti. 2018'e dayanan iddiaları haberleştiren Guardian'da yer alan haberdeki iddialar çalışanlar arasında yapılan bir araştırmaya dayandırılıyor. Beş bin sayfalık kayıtlardaki söz konusu iddiarla ilgili Nike'ın kadın çalışanlarının söyledikleri şöyle:
"Üst düzey bir erkek yöneticiyi spor salonunda, kendisinden daha düşük rütbeli bir çalışana oral seks yaptırırken gördüm. Kadın çalışanlar 'aşağılık' hissettiriliyor, 'tatlım, kızlar, k..k' olarak çağırılıyor. İçkili yöneticiler kadın çalışanlara laubali şekilde davranıyor, sarılıyor, yemeğe davet ediliyor."
Merkezi Beaverton, Oregon'da bulunan Nike hakkında "erkekler kulübü" deniliyor: "Kayırmacılığın hüküm sürdüğü ve kadın çalışanların kum havuzunda asla oynayamayacağı bir yer."
Şirketin, erkeklerarası yazılı olmayan kurallarca yönetildiğine dikkat çekilen ankette "Kimin başarılı kimin başarısız olacağına onlar karar veriyor. Şirketteki kadınlar, kendilerine karşı saygısız davranan yönetim kültürünün değişeceği konusunda umutsuz hissediyor" deniyor.
Şirket, 2018'de, Nike'taki şirket kültürü hakkında yaptığı haber için görüş soran New York Times muhabirine "Birbirlerini koruyan ve hataları görmezden gelen üst düzey yöneticilerden oluşan dar bir grup" demişti.
Nike'a karşı devam eden cinsiyet ayrımcılığı davasında avukat Laura Salerno Owens "Bahsedilenlerin tek bir yöneticiyle sınırlı olmadığını, şirket içi genel bir kültür olduğunu" söylüyor.
Buniness Insider'ın bildirdiğine göre Nike, konuyla ilgili soruları yanıtlamadı. Şirket o zamandan bu yana daha kapsayıcı olmak için ücret ayarlamaları, işe alım sürecini değiştirme, ücretlendirme sistemini elden geçirme ve işgücünün demografik özellikleri hakkında daha fazla bilgi açıklama gibi bir dizi adım attı. Skandalın patlak vermesinden kısa bir süre sonra Nike 7.000 çalışanına zam yapacağını duyurdu. Şirkete göre, dört yıl önce yüzde 36 olan kadın başkan yardımcılarının oranı şimdi yüzde 43'e yükseldi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum