Evanjelikler ve fanatik Yahudiler neden rahat?

Dünya genelinde çok sayıda ülke koronavirüs salgını nedeniyle sokağa çıkma ya da toplanma yasağı getirirken, özellikle Evanjelik Hıristiyanlar ile fanatik Yahudi grupların 'dinsel ayinlerini toplu olarak' yapmakta ısrar etmeyi sürdürmesi dikkat çekiyor.

Evanjelikler ve fanatik Yahudiler neden rahat?
06 Nisan 2020 - 16:14
RECEP BAHAR / ANALİZ

 

ABD'den Nijerya'ya, Hindistan'dan Rusya'nın başkenti Moskova'ya, İtalya'dan Peru'ya dünyanın dört bir köşesinde sokağa çıkma yasağı ya da kısıtlamasının yanı sıra mutlaka 'toplanma yasağı' da uygulanıyor. Ancak bu yasakları delenler de mevcut. Almanya gibi bazı ülkelerde iki kişiden fazla insanın bir araya gelmesi yasak! Ancak kimi ülkeler bu tarz yasakları ya hayata geçiremiyor ya da hayata geçirmekte zorlanıyor. Bu ülkelerden biri de İsrail...

 

Gerçek rakamlar farklı

 

İsrail'de tekrar başbakan olabilmesi için Yahudi fanatiklerin desteğine ihtiyaç duyan Başbakan Netanyahu, Kudüs'te ve Tel Aviv'in 200 bin nüfuslu Bnei Brak mahallesinde havralar ile yeşivaları salgın nedeniyle kapatmakta zorlanıyor. 

İsrail hükümeti, geçtiğimiz Çarşamba gecesi Bnei Brak mahallesine giriş ve çıkışlara kısıtlama getirdi. Hükümetin salgını durdurmak için söz konusu mahalleyi zorunlu karantinaya alabileceği de dile getiriliyor. Özel sağlık sigortası şirketi Maccabi Sağlık Hizmetleri'nin CEO'su parlamentoda ilgili komiteye Bnei Brak'ta yaşayanların yüzde 38'inin, bir başka ifadeyle 75 bin fanatik Yahudinin koronavirüs taşıyabileceğini söyledi! Farklı kıyafetleri ve yaşam tarzlarıyla dikkat çeken fanatik Yahudiler, ülke nüfusunun yüzde 10'unu teşkil ediyor. Genellikle kapalı ortamda yaşayan bu kitle, elektronik iletişim araçlarını kullanmaya da soğuk bakıyor. Hahamlarına bağlılıklarıyla biliniyorlar. İsrail hükümeti de hahamları kanalıyla gruba 'evde kalın ve toplu ibadet yapmayın' talimatı verme yoluna gidiyor. Başbakan Netanyahu, bu yolla bir miktar ilerleme sağlandığını dile getirdi. Nüfusu 7 milyon olan İsrail'de resmi verilere göre 5 Nisan itibariyle 8 bin 18 vaka, 46 ölüm görüldü. Hastaneye kaldırılanların çoğunun fanatik Yahudi olduğu belirtiliyor!

 

Haham bakan da pozitif

 

Koronavirüsle Mesih'in İsrail'i salgından kurtaracağını dile getirerek alay eden, aynı zamanda fanatik bir haham olan İsrail Sağlık Bakanı Yaakov Litzman'ın testi pozitif çıkınca, İsrail'de onlarca üst düzey yönetici geçtiğimiz Çarşamba günü tecride girmek zorunda kalmıştı!

 

Evanjelikler de aynı eksende

 

Koronavirüs salgınına aldırmayan bir başka kesimin ise İsrail'e büyük sempati besleyen Evanjeliklerin olması dikkat çekiyor. ABD Başkanı Trump ile Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro, bu kesimin siyasi liderliğini yapıyor. ABD'de vaka sayısı 330 bine, sıcak iklimde yer alan Brezilya'da ise 11 bine yaklaştı. 

Geçtiğimiz hafta Brezilya'nın en kalabalık şehri Sao Paulo'da 'sosyal mesafe' yasağına rağmen, Temple of Solomonin Sao Paulo (Sao Paulo Süleyman Tapınağı. Fanatik Yahudiler de Mescid-i Aksa'da bu isimde bir tapınak inşa etmek için dolap çeviriyor) Kilisesi'nde binlerce kişi ayinde bir araya geldi. 

Benzer sahnelere başka ülkelerde de tanık olmak mümkün. Fransa ve Güney Kore'de salgının bu boyutlara gelmesinde fanatik Hıristiyan grupların büyük rolü olduğu biliniyor. Bu açıdan Evanjelik Hıristiyanlığın yaygın olduğu Latin Amerika ile Afrika'nın ciddi risk altında olduğu belirtiliyor. 

Brezilya'da çoğu eyalet valisi dini toplantıları yasaklarken, Evanjelik olan Devlet Başkanı Jair Bolsonaro Evanjelik kiliselerini bundan muaf tuttu. Aslında Katolik olan Bolsonaro, daha sonra İsrail'de Evanjelik olarak yeniden vaftiz edilmişti! Brezilya'nın 211 milyonluk nüfusunun üçte biri Evanjelik ve bu kitle Bolsonaro'nun devlet başkanı seçilmesinde etkili oldu!

Brezilya'da ülkede vaka sayısının bir haftada 4'e katlanması üzerine mahkemeler kiliseleri kapatmak için çaba sarfediyor. Fakat ABD Başkanı Trump gibi koronavirüs riskini hafife alan ve durumu 'burun çekme' olarak niteleyen Bolsonaro, kiliselerin halkın son sığınağı olduğunu savunuyor. 

 

Afrika'da da benzer tablo 

 

Benzer sahneler bazı Afrika ülkelerinde de yaşanıyor. Güney Afrika'da bir süre önce Evanjeliklere Bloemfontein şehrinde Kudüs Dua Kahvaltısı çağrısında bulunuldu! İlk tespitlere göre, kahvaltı duasına katılan 67 kişinin testi pozitif çıktı. Bunlar arasında ülkenin önde gelen Evanjelistlerinden, aynı zamanda milletvekili olan Angus Buchan da yer alıyor. Bu gelişme üzerine Güney Afrika Cumhurbaşkanı, 21 gün sokağa çıkma yasağı ilan etti. Her biri 250 bin kişilik mega kiliselerin olduğu Nijerya'da da fanatik Hıristiyanların sosyal mesafeye özen göstermemeleri nedeniyle ülkenin iki önemli şehri Lagos ve Abuja'da sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. 

Benzer tablo İslam dünyasında iki ülkede görüldü. İran'da türbelerin zamanında kapatılmaması nedeniyle salgın hızla yayıldı. Şimdilerde sosyal mesafeye özen gösterilmesi nedeniyle salgın kontrol altına alındı. Malezya'da Tebliğ Cemaatı'nın sosyal izolasyon kurallarına aldırmayarak, toplantılarına devam etmesi nedeniyle salgının boyutları büyüdü.

Yeni Mesaj

YORUMLAR

  • 0 Yorum