Evren Matrix gibi bir simülasyon ise nasıl anlarız?

Geçen hafta Recode Kod Konferansı’na katılan Elon Musk, “Gerçek dünyada yaşıyor olma ihtimalimiz milyarda bir” dedi. Bunu dünyanın en büyük girişimcisi söyleyince insan düşünüyor. Peki Elon Musk haklı mı? Evren Matrix gibi bir simülasyon ise nasıl anlarız? Bu yazıda inceliyoruz.

Evren Matrix gibi bir  simülasyon ise nasıl anlarız?
11 Haziran 2018 - 22:42
SANAL GERÇEKLİĞİN DEVAMI MATRİX

Elon Musk hepimizin bir simülasyondaki bilgisayar karakterleri olduğumuzu söylüyor: “40 yıl önce[oyun konsollarında] pong oyunu vardı. İki çizgi ve nokta [arasında gidip gelen bir top]. 40 yıl sonra, şimdi milyonlarca insanın aynı anda oynadığı fotoğraf gerçekliğinde 3B simülasyonlar [online video oyunları] yapıyoruz ve bu her yıl daha da gelişiyor. Böyle giderse oyunları gerçekten ayıramayacağız.”

“Bu mantığı yürütürsek gerçek dünyada yaşama şansımız milyarda bir. Şimdi bu argümanda ne yanlış var onu söyleyin. Bu argümanda hata var mı? Gerçek dünyada yaşama şansımız milyarda bir. Belki de simülasyonda yaşıyoruz diye sevinmeliyiz.”

İlgili yazı: Google Oculus Rıft Taktı >> Androıd N Sanal Gerçeklik Platformu Oluyor

Elon_musk-simülasyon-matrix-evren-yapay_zeka
Evren simülasyon dedi.


 

NEDEN SEVİNELİM?

Herkes Nerede? adlı 3 bölümlük yazı dizisinde uzayda dünya dışı zeka varsa bizden teknolojik olarak çok daha gelişmiş olan uzaylıların neden Dünya’ya gelip merhaba demediği sorusunu ele aldım. Bilim insanlarının buna verdiği basit bir yanıt var:

Belki de uzayda bizden başka uygarlık yok veya bu uygarlıklar Evren’de o kadar nadir ki henüz tanışamadık. Ancak, neden böyle derseniz bunun bir sebebi Büyük Filtre olabilir. Belki de Evren’de uygarlıkların yıldızlar arası yolculuk yapacak kadar gelişmesini önleyen bir şey var.

Belki teknolojik tekillik gelince zeki canlı türleri Matrix dünyaları yaratıp içinde yaşıyor ve uzayı uzaktan keşfediyor, ama uzay gemisi inşa ederek gezegenleri tek tek ziyaret etmeyi düşünmüyor. Belki de tüm gelişmiş uygarlıklar çevre kirliliği, küresel ısınma veya nükleer savaşla kendini yok ediyor!

İlgili yazı: İnternetinizi uçuracak en iyi 10 modem

Elon_musk-simülasyon-matrix-evren-yapay_zeka

 

GELELİM ELON MUSK’A

Elon Musk evren simülasyonsa sevinelim, çünkü bu sayede uygarlığı büyük filtreden kurtarmak için Matrix inşa edebilir ve içinde yaşayabiliriz diyor: “Bir uygarlık ilerlemeyi durdurursa beklenmedik bir felaket o uygarlığı yeryüzünden silebilir. Bu durumda ya gerçekten ayırt edilemeyen simülasyonlar oluşturacağız veya uygarlık yok olacak.”

Elon Musk’ın bu argümandaki fikir babası Oxford Üniversitesi’nden transhümanist filozof Nick Bostrom. Kendisiyle AllDesign 2015 fuarında Popular Science Türkiye dergisi için bir söyleşi yapmıştım. Söyleşinin konusu süper zeka insan uygarlığını yok eder mi sorusuydu.

Ancak, Bostrom en çok “Bir Bilgisayar Simülasyonunda mı Yaşıyorsunuz?” makalesiyle tanınıyor.1Bostrom bu makalesinde çeşitli olasılıkları inceledikten sonra büyük ihtimalle bilgisayar simülasyonunda yaşadığımız sonucuna varıyor.

 

HAKLI MI?

Bostrom, 2001 yılında yayınladığı makalesinde felsefede varlıkbilim alanını temelinden sarstı ve filozoflarla bilim insanlarını doğa yasalarının bilgisayar kodları olabileceğini düşünmeye itti.

Yaşadığımız dünyaya ilişkin bütün fikirlerimiz yanlış olabilir mi? Bunlar kendimiz ve çevremizin gerçek olduğuna dair inancımızdan doğabilir mi? Daha kötüsü bilgisayar simülasyonunda yaşıyorsak ya yarın bilgisayarı kapatırlarsa?

İlgili yazı: İnternette ansürü Aşmak İçin VPN Kullanın >> Dünyanın en iyi 5 VPN sağlayıcısı

Elon_musk-simülasyon-matrix-evren-yapay_zeka
1 milyar ışık yılına uzanan simülasyonda, karanlık madde öbeklerinin üzerine inci gibi dizilen galaksiler görülüyor. Resimdeki noktalar yıldız değil galaksi ve evrenin büyük ölçeklerde ağsı bir yapıya sahip olduğunu görüyoruz. Peki evren gerçekten simülasyon mu?


 

FİŞİ ÇEKERLERSE NE OLACAK?

Bostrom bu iddialı görüşü birkaç şekilde temellendiriyor. Öncelikle beyin simülasyonu yaparsak ve bunu gelişmiş bilgisayarlarda çalıştırırsak bu simülasyon insan beyni gibi bilinçli olacaktır diyor. Bu bir varsayım ve herkes tarafından kabul edilen bir varsayım değil.

Konumuz insan bilinci olmadığı için detaya girmeyeceğim; ama ünlü fizikçi Richard Feynman ve Roger Penrose’a göre dijital bilgisayarlar, yani bugün kullandığımız PC’ler ve gelecekteki torunları asla insan bilincine sahip olamazlar; çünkü insan bilinci insan beynini gerektirir.

Bugünkü bilgisayarlar basit birer Turing makinesi: Matematik sembollerini algılıyorlar ve buna uygun işlemler yapıyorlar. Ancak bu sembollerin anlamının farkında değiller. Örneğin bu yazıyı laptopta yazıyorum, ama laptop ne yazdığımı anlamıyor.

İlgili yazı: İnternette teknik takip ve gözetimi önleme rehberi

Elon_musk-simülasyon-matrix-evren-yapay_zeka
Nick Bostrom.


 

BOSTROM YANILIYOR MU?

Evren simülasyondur dersek bizim de simülasyon olduğumuzu kabul etmemiz lazım. Oysa insan zihni insan beyninden asla bağımsız olamayacaksa (örneğin zihnimizi bilimkurgu filmlerindeki gibi bilgisayarlara kaydedemeyeceksek) simülasyon olamayız; çünkü bir şeyin simülasyonu o şeyin kendisi değildir.

Feynman’a göre tersini söylemek WoW online video oyunundaki dijital karakterlerin gerçekten canlı olduğunu ve kendilerinin farkında olduğunu kabul etmektir (WoW filmi de sinemalara geldi, izleyip ayrıca yazacağım 

YORUMLAR

  • 0 Yorum