"Eyvah! İktidar elden gidiyor" korkusu

Nazarbayev, Türk Dünyası için önemli bir siyasetçi. Düşürülen Rus uçağı sonrasında gerginleşen Türk-Rus ilişkilerinin onarılmasının da gizli kahramanıdır. Putin’in dostu olan...

"Eyvah! İktidar elden gidiyor" korkusu
09 Ocak 2022 - 11:25 - Güncelleme: 10 Ocak 2022 - 09:54

Nazarbayev, Türk Dünyası için önemli bir siyasetçi. Düşürülen Rus uçağı sonrasında gerginleşen Türk-Rus ilişkilerinin onarılmasının da gizli kahramanıdır. Putin'in dostu olan Nazarbayev, Kazakistan'ın bir karakterinin ve tarihinin olduğunu iddia  ediyor ve bunun üzerine politikalar geliştiriyordu.

Nazarbayev'in Kiril Alfabesini kademeli terk etmesi ve Kazak Milliyetçi politika ve tavırları Rusya nezdinde sorun yaratmaya başlamıştı. Küçük Türkistan kentini, Türk Dünyası'nın manevi başkenti olması için yeniden inşa eden Nazarbayev, Hoca Ahmet Yesevi'nin Türk Dünyası için önemini kavramıştı. Yesevi'nin Türkistan'da bulunan türbesine yakın bir yerde mezarının olmasını arzu ediyordu.

ULU, ORTA, KÜÇÜK CÜZ

Olayların gerçek sebebi akaryakıta yapılan zam görünse de asıl neden Nazarbayev ailesi ve yakınlarının zenginleşmesi, yolsuzlukların Kazakları kızdırmasıydı. Örneğin Kazakistan eski Başbakanı Askar Mamin, Astana eski valisiydi. Ünlü bir otelin sahibi olduğu da biliniyordu.

Kazakistan'da adı konulmamış bir kast sistemi var. Ulu Cüz (hakan sınıfı-yönetici sınıf), Orta Cüz ve Küçük Cüz. Valiler ve yöneticiler genelde aileye yakın hakan sınıfı denilen Ulu Cüz'den. Halk bu ayrıcalıklı yönetici sınıfından rahatsızlık duyuyordu.

Nazarbayev'in, yerine Tokayev'i getirmesi Nazarbayev'in adını kullanarak zenginleşen çevrede homurtular oluşturdu. Tokayev'e söz geçiremiyorlardı. İstifa eden kabine Nazarbayev tarafından belirlenmişti. Bu kabine üyelerine dokunulmak istediğinde, hemen Nazarbayev'e koşuyor ve yardım istiyordu. Tokayev, Nazarbayev'e çok bağlı bir isim. Dahası Nazarbayev hakkında beş kitap yazmış.

YAZININ DEVAMI 

SAYGI ÖZTÜRKSÖZCÜ GAZETESİ

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum