Eyvahhhh, ya hukuk devletine doğru giderse..

Hukuk devletini guguk devletine döndürenler, ülkenin dört bir yanından yükselen adalet arayışlarını devletin zorba gücünü pervasızca kullanarak sindirenler geri adım atmak zorunda kaldılar

Eyvahhhh, ya hukuk devletine doğru giderse..
27 Temmuz 2019 - 09:11

 



Herhalde hemen anlaşılmıştır.

Başlıkta okkalı "Eyvahhh" AKP Reisi'nin, onun sadık tayfasının ve ona emir kulu olmuş AKP medyasının tümünün hançerelerinden fışkıran korkulu, kaygılı ve acılı çığlıktı ve ben sadece iletiyorum.

Tek cümlelik yalın bir özet: Anayasa Mahkemesi (AYM) Barış Akademisyenleri’nin “silahlı terör örgütü propagandası yapmak” suçundan cezalandırılmaları ya da cezalandırılmak istenmeleri nedeniyle ifade özgürlüklerinin ihlal edildiğine karar verdi.

Bu bir emsal karar. Sadece "Barış Akademisyenleri" ile ilgili karara bağlanan, karara bağlanmak üzere olan, açılmış ve açılacak davaları değil benzer suçlar icat ederek akar banttan çıkmış gibi hükümler kesen AKP yargısının yarattığı hukuk ve adalet kirliliğini belli ölçülerde çöpe atacak bir karar.

Hayır, AYM kararından sonra Türkiye bir hukuk cennetine, devlet bir hukuk devletinedönüşmeyecek. Bunca yılın ağır hasarı öyle bir çırpıda onarılamaz. Ama "Bizden farklı düşünenler gebersin, ağaç kabuğu kemirsin, hapislerde sürünsün, işlerinden kovulsun" zihniyetinin sahipleri, taşıyıcıları, savunucuları AYM'den okkalı bir tokat yediler.

Kimse kalkıp, "Yav bunlar Reis'in haberi, izni, icazeti olmadan olmaz. Vardır bir sebebi. Sevinmenin alemi yok" yollu ince ağır ahkâm kesmesin. Sebebi ne olursa olsun bu demokrasi güçlerinin bir kazanımıdır. Hukuk devletini guguk devletine döndürenler, ülkenin dört bir yanından yükselen adalet arayışlarını devletin zorba gücünü pervasızca kullanarak sindirenler geri adım atmak zorunda kaldılar.

Bir kez daha altını çizelim: Karar salt  “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı bildiriyi imzalayan yürekli akademisyenleri değil Cumhuriyet davasından, Özgür Gündem davalarına, Gezi davasına kadar uzanan bir dizi dava ve hüküm için emsal değeritaşıyor ve ülkenin en yüksek yargı organının kararı olduğundan kesinlikle bağlayıcı nitelik taşıyor.

Şimdi köpeksiz köyde değneksiz dolanıp ülkeyi kendileri için dikensiz gül bahçesine, "kendilerinden olmayanlar" içinse bir hukuksuzluk cehennemine çevirenler hukuk devleti yolunda yeni adımları, açılımları önlemek için kolları sıvayacaklar.

Bizim kollar ise zaten sıvalı...

AYM kararına sevinelim ama gevşemeyelim. Hukuk mücadelesi, hak savunuculuğu, özgürlüklerin sınırlarını alabildiğine genişletmek çabaları aralıksız ve yükselerek sürmek zorunda.

AKP Reisi'nin kullana kullana anlamsızlaştırdığı o cümleyi bu kez biz haykıralım:

Durmak yok, yola devam...



Aydın Engin


[email protected]

YORUMLAR

  • 0 Yorum