Florida'da 'Savaş' Zirvesi! Trump ve Netanyahu İran Konusunda Anlaştı

ABD Başkanı Donald Trump ile İsrail Başbakanı Netanyahu arasındaki Florida zirvesinden "İran’a saldırı" sinyali çıktı. Trump, İran’ın nükleer programını yeniden başlatması durumunda askeri müdahaleye yeşil ışık yakarken, Gazze için de "Hamas silahsızlanmazsa kıyamet kopar" uyarısında bulundu.

Florida'da 'Savaş' Zirvesi! Trump ve Netanyahu İran Konusunda Anlaştı
01 Ocak 2026 - 11:30 - Güncelleme: 02 Ocak 2026 - 11:07

ABD Başkanı Donald Trump ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 2025 yılının son günlerinde Mar-a-Lago malikanesinde bir araya geldi. Görüşmenin ana gündemi İran’ın nükleer faaliyetleri ve Gazze’deki ateşkesin geleceğiydi. ABD basınında yer alan iddialara göre; iki lider, Tahran’a yönelik "ikinci bir askeri harekat" olasılığını ciddi şekilde masaya yatırdı.

İran’a "İkinci Raund" Tehdidi

kayak merkezinde patlama: Çok sayıda ölü var
kayak merkezinde patlama: Çok sayıda ölü var

Axios’un üst düzey yetkililere dayandırdığı habere göre; Netanyahu, İran’ın füze ve nükleer programını yeniden canlandırdığına dair endişelerini Trump’a iletti. Trump, nükleer tesislerin yeniden inşası teyit edilirse askeri saldırıyı destekleyeceğini belirterek şu sert mesajı verdi:

"Sonuçları geçen seferkinden çok daha güçlü olacak. İran yapacaklarının bedelini biliyor. Eğer nükleer programlarını yeniden başlatırlarsa onları devirmekten başka seçeneğimiz kalmayacak."

Ekran Görüntüsü 2025 12 03 203925
Gazze’de İkinci Aşama: Hamas İçin "Cehennem" Uyarısı

Zirvede Gazze’deki ateşkes planının ikinci aşaması da ele alındı. Trump, Gazze’nin silahsızlandırılması konusunda tavizsiz bir tutum sergiledi.

  • Hamas Şartı: Trump, Hamas'ın belirlenen kısa süre içinde silah bırakmaması durumunda İsrail’in saldırılarına yeniden izin vereceğini söyledi.

  • "Bedeli Ağır Olur": Trump, Hamas'ın anlaşmaya uymaması halinde "ödeyecekleri bedelin cehennem gibi olacağını" ifade etti.

Türkiye ve Erdoğan Detayı: "Dengeler Değişebilir"

Görüşmenin en dikkat çeken kısımlarından biri de Trump’ın Türkiye çıkışı oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile arasının çok iyi olduğunu vurgulayan Trump, bölgedeki barış sürecinde Türkiye’nin kilit rolüne işaret etti. Trump’ın Ankara’ya F-35 satışını "çok ciddi şekilde değerlendirdiği" bilgisini vermesi, Washington-Ankara-Tel Aviv hattında yeni bir denge arayışının işareti olarak yorumlandı.

 

Türkiye Ve Ortadoğu
İsrail’in "Füze" Endişesi ve Suriye Masası

Netanyahu, sadece nükleer değil, İran’ın uzun menzilli füze kapasitesinin yeniden inşasından duyduğu rahatsızlığı da Trump’a aktardı. Görüşmede ayrıca Suriye’nin geleceği ve Lübnan’daki kırılgan ateşkesin sürdürülebilirliği de ele alınan başlıklar arasında yer aldı.

Trump ve Netanyahu’nun bu "savaş mutabakatı", 2026 yılının Orta Doğu için çok daha sıcak geçeceğinin habercisi. Trump’ın "diplomatik çözüm" kapısını aralık bırakmasına rağmen askeri seçeneği bu kadar net telaffuz etmesi, Tahran üzerindeki baskıyı zirveye taşıdı.

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum