Fren tutar mı?..

“Bay Kemal’in” İzmir çıkışı… İYİ Parti lideri Meral Akşener’in Habertürk televizyonunda verdiği karşı mesajlar…

Fren tutar mı?..
01 Ekim 2022 - 08:53

Derbi maçları öncesinde kulüp yöneticilerinin taraftarları kilitlemek için yaptığı açıklamaları hatırlatıyordu…

Nefesimizi tutmuş o anı bekliyorduk. Kemal Kılıçdaroğlu’nun önceki gün Meral Akşener’e yapacağı ziyareti… Meral Akşener, partisini ziyarete gelen Kemal  Kılıçdaroğlu’nu onun ortak cumhurbaşkanı adayı olmasını istemeyen İYİ Parti Siyasi İşler Başkanı Koray Aydın’a karşılattı. Koray Aydın, görüşmenin yapılacağı odanın kapsına kadar Kılıçdaroğlu’na refakat etti. Buradan bir anlam çıkar mı?.. Zorlama olur… Siyasette söylemler kadar verilen fotoğraflarda önemlidir diye not etmek istedim…

Beklenenden de kısa süren Kemal Kılıçdaroğlu-Meral Akşener görüşmesinden yansıyan diğer fotoğraflara ve video görüntülerine de dikkatle baktım. Öküz altında buzağı aramıyorum!.. Bu gibi kritik süreçlerde liderlerin vücut dilleriyle verdiği mesajlar çok önemlidir.

Daha önceki Kılıçdaroğlu- Akşener görüşmelerinde verilen görüntülerle kıyasladığımda bu sefer ortama biraz gerginliğin yansıdığını söyleyebilirim. Zira, kısa görüşme süresi de buna işaret sayılabilir. Meral Akşener her zamanki gibi neşeli görüntüler vermeye çalışmış ama Kemal Kılıçdaroğlu’nun yüzündeki gülümsemenin zoraki olduğu belliydi. Bu zorakilik sıkıntı ifade eden parmak hareketlerine de yansıyordu.

★★★

Altılı masanın yarın CHP’nin ev sahipliğinde yapılacak ikinci tur ilk toplantısı öncesinde Kemal Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlar ile yaptığı ikili görüşmelerin sürelerine -basına yansıyan haberlerden- baktım;

-Kemal Kılıçdaroğlu-Ali Babacan görüşmesi; 3 saat.

-Kemal Kılıçdaoğlu- Gültekin Uysal görüşmesi; ne kadar sürdüğüne dair haberlerde bir kayıt bulamadım. Ama muhabbet görüşme sonrasında bir taksi durağını yapılan beraber ziyaretle epey sürmüş.

-Kemal Kılıçdaroğlu-Ahmet Davutoğlu görüşmesi; 2 buçuk saat.

-Kemal Kılıçdaroğlu-Temel Karamollaoğlu görüşmesi; 2 buçuk saat.

-Kemal Kılıçdaroğlu- Meral Akşener görüşmesi; 1 saat 45 dakika.

★★★

Ortaya çıkan gerilimin ve kırıklıkların ardından Kılıçdaroğlu-Akşener görüşmesinin bu kadar kısa sürmesi hem de diğerlerine nazaran normal mi?.. Bence, iki lider de itidalli davranmışlar ve görüşme süresini çok uzatmayarak daha farklı spekülasyonların yapılmasının önüne geçmişler. Baş başa gerçekleşen görüşmenin ardından siyasi kulislere yayılan iddialara göre de; Akşener ve Kılıçdaroğlu, parti sözcülerinden gelen ve gerginlik yaratan açıklamalara fren koyma kararı aldıkları söyleniyordu. Baskı balataların sıyrıldığı bir mekanizmada frenlerin daha sağlam tutması için parça değişikliği yapılır mı?.. Zaman gösterecek…

Altılı masaya ilişkin tartışmalar sürerken, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun hafta başından itibaren başlattığı ve son olarak önceki gün İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’le yaptığı görüşmenin ardından, yarınki toplantının görünen rutin gündemi de netleşti.

Cumhurbaşkanı adaylığı, ittifak gibi konu başlıklarının şimdilik masa gündeminde olmadığı belirtiliyor.

CHP kaynaklarına göre, gündemin ana konusu “güçlendirilmiş parlamenter sistemin yol haritası” olacak. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın liderlerle yaptığı görüşmelerde bu konuda büyük oranda ilerleme sağlandığı ve büyük olasılıkla, masadan geçiş sürecinin yol haritasının netleştirileceği ifade ediliyor.

Cumhurbaşkanı adayının “seçim beyannamesi” ve “ön koalisyon protokolü” olarak da ifade edilen, iktidara gelinmesi halinde ülkenin nasıl yönetileceğine ilişkin ilkelerin ele alınması bekleniyor. Bu çerçevede 6 siyasi partinin ekonomiden, eğitim, dış politikaya kadar temel konularda ortak söylem ve politika oluşturulmasına dönük komisyonlar oluşturulması planlanıyor. Ayrıca cumhurbaşkanının başta önemli kamu kurumlarına atamalar olmak üzere yetkilerini nasıl kullanacağının da yine bu toplantıda büyük ölçüde netleştirilebileceği kaydediliyor.

Masanın gündemine katkım olsun!..

TBMM’nin yeni yasama yılı dolasıyla açılış töreninde, bugün, AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan açılış konuşması yapacak. Erdoğan’ın olası “hodri meydan”ları altılı masaya yatırılabilir.

★★★

Ulu Tanrı, tüm şehitlerimizle birlikte Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK ve onun kahraman silah arkadaşlarına rahmet etsin. Nur içinde yatsınlar. Mekanları cennet olsun.
Ahmet Takan
1 Ekim 2022
[email protected].


YORUMLAR

  • 0 Yorum