Gençleri hedef alan beş dolandırıcılık yöntemi

Siber dolandırıcılar para ya da para edebilecek bilgileri elde edebilmek için her yaş ya da meslek grubunu hedefleri içine alabiliyor. Bu kapsamda özellikle gençleri avlamak için çeşitli yöntemler kullanılıyor.

Gençleri hedef alan beş dolandırıcılık yöntemi
04 Temmuz 2021 - 12:36

Siber dolandırıcılar para ya da para edebilecek bilgileri elde edebilmek için her yaş ya da meslek grubunu hedefleri içine alabiliyor. ESET uzmanları, dijital okuryazarlığı diğer yaş gruplarına göre daha iyi olduğu düşünülen gençlerin siber suçlular tarafından nasıl hedef alındıklarını inceledi. Gençleri kandırmaya yönelik olarak kullanılan dolandırıcılık yöntemlerinden en çok kullanılanlar ESET uzmanları tarafından şu şekilde sıralandı:    

1. Burs dolandırıcılığı: Dolandırıcılar, çeşitli şekillerde hileli burslar oluşturarak maddi yardım arayan öğrencileri avlamaya çalışıyor. 
2. Sosyal medya dolandırıcılıkları: Dolandırıcılar kurbanlarıyla yarışmalara veya çekilişlere katılma teklifleri içeren mesajlar aracılığıyla doğrudan iletişime geçebilirler ancak yine de paylaşılan bağlantı, gençleri cihazlarını zararlı yazılımlarla istila edecek veya hassas bilgilerini onlardan almaya çalışacak hileli bir web sitesine yönlendirecektir. 
3. İndirimli lüks ürünler: İnternette artan bir başka yaygın aldatmacayı da sosyal medyada yayımlanan sahte reklamlarla, komik derecede düşük fiyatlarla lüks ürün satışı tekliflerine yönlendiren içerikler oluşturuyor. 
4. İstihdam dolandırıcılığı: Genç iş arayanları hedeflemek için siber suçlular, genellikle gerçek olamayacak kadar iyi görünen hileli istihdam teklifleri oluşturuyor. Dolandırıcılar meşru iş arama platformlarında sahte iş ilanları yayımlayarak ve genellikle evden çalışmaya ve yüklü bir maaş almaya imkân veren pozisyonlar sunuyor. Amaç, daha sonra kurbanlarının adlarına banka hesapları açmak veya kimliklerini sahte belgeler oluşturmak için kullanmak gibi çeşitli yasadışı faaliyetlerde kullanılacak kişisel bilgileri edinme! Bunun dışında aracı kurum olduklarını söyleyerek belli bir ücret de talep edebiliyorlar. 
5. Catfishing dolandırıcılığı: Dijital çağdaki birçok şeyde olduğu gib, romantizm arayışı bile çevrimiçi hale geldi. Çevrimiçi arkadaşlık platformları romantizm dolandırıcıları için bol ödüllü bir avlanma alanı. Siber suçlular kurbanlarını genellikle sosyal medyada arayarak onlara özel mesaj yoluyla ulaşıyor. Hile genellikle hedeflerinin çekici bulacağı bir kişiyi taklit etmekten ibaret! Dolandırıcı daha sonra nihai hedefine yani kurbanının parasına ulaşana kadar onları kandırmaya devam ediyor. 

 
İBRAHİM ETHEM YIĞ / DETAY HABER
 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum