Hakemlerden Basın bildirisi

Sevgili spor kamuoyu, geçtiğimiz günlerde yaşanan utanç verici olay hem ülke sporuna hem hakem camiasına yapılmış bir saldırıdır. Ülkenin en üst düzey hakemi Halil Umut Meler’e yapılan bu insanlık dışı davranışı ISRARLA ve esefle kınıyoruz.

Hakemlerden Basın bildirisi
20 Aralık 2023 - 22:20 - Güncelleme: 21 Aralık 2023 - 10:37
Bugüne kadar bu ve gerek süper lig, gerek profesyonel liglerde ve amatör liglerde hakemlerimiz birden fazla kez olmak üzere saldırılara maruz kaldı. Halil Umut Meler'e yumruk ve tekmelerle saldırılması, daha önce yaşananların ardından inatla ve ısrarla hiç bir önlem alınmamış olmasının sonucudur.

Camia içinde hâlâ haksızlığa uğramış dışlanmış ötekileştirilmiş pek çok hakemimiz var. Bu duruma zamanında sesini çıkartmayan meslektaşlarımız bugün bu üzücü olayı yaşamıştır. Elbette en alt ligden en üst ligelere kadar yaşanan ve yaşanmakta olan hakeme şiddet olaylarını esefle kınadığımızı bir kez daha vurgularız.

Yaşanan sayısız çirkin olaya gereken tepkiyi vermeyen Türkiye Futbol Federasyonu bu saldırılara maalesef zemin hazırlamıştır. Gereken yaptırımları uygulayamadığı her an da zemin hazırlamaya devam edecektir. Ülkede futbol maçlarının sağlıklı bir şekilde başlayıp bitirilmesi Federasyonun sorumluluğundadır. Federasyon başkanının FİFA kokartlı hakemimizi sahanın ortasında ve kameralar önünde yumruklayan yeşil saha magandasına ‘başkanımız’ diye hitap etmesi ve devamında aslında böyle bir insan olmadığını dile getirmesi kabul edilemez. Federasyon Başkanını acilen özür dilemeye ve ülke futboluna yumruk atan bu kişiye hakettiği şekilde hitap etmeye davet ediyoruz.

Bu süreçte hakemlere en başta sahip çıkması gereken Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği Başkanı sayın Abdurrahman Arıcı'nın ortalarda görünmemesi de camia içinde huzursuzluklara neden olmuştur. Bu olayı fırsata çevirmeye çalışan camia içindeki farklı gruplar harekete geçerek, hakem ve var hakemlerini dernek üyeliğinden istifaya zorlamıştır. Bu camianın ayrılmaya ayrışmaya değil birleşmeye bütünleşmeye ihtiyacı olduğu aşikardır.

Artık gruplaşmalara, bir kişinin etrafında birleşmelere son vererek amasız, fakatsız, lakinsiz herkes omuz omuza vererek camianın geleceği için ortak sorunlara ortak çözümler bulmak zorundadır. Camiadaki her hakem kendini futbol maçlarının sahada oynanmasını sağlayan, ülkedeki futbolun sağlıklı tempolu keyif veren bir oyun olarak oynanmasını sağlayan bir takımın parçası olarak görmeye başladığı zaman camiada birliğin sağlanması kolaylaşacaktır. Eğer ki bizler birbirimizin sağlıklı bir ortamda futbol maçı yönetmesine engel olunduğunda takım olarak ses çıkartmazsak sağlayamadığımız birlik ortamı çözümsüzlük olarak bize geri dönecektir. Ortak sorunlarımızı çözmek için herkes elini taşın altına koymalı, kimse sorumluluktan kaçmamalıdır.

Bu vahim olay milat olmalı, camia huzurunu kaçıranlardan, çözüme ve sağlığına kavuşmalıdır.

Kamuoyuna saygılarımızla

Halil İbrahim Dinçdağ
Eski Futbol Hakemi- Aktivist

Vedat Yüksel
Eski FİFA Kokartlı Hakem

Av. Yusuf Murat Söylemez
Eski Üst Klasman Hakemi

Deniz Ateş Bitnel
Eski FİFA Kokartlı Hakem

Elmas Arabacı Tatlıcı
Emekli Hemşire- İlk Klasman Kadın Hakemi

Nurettin Dehmen
Eski Klasman Gözlemcisi- Hakem Hocası


 

YORUMLAR

  • 0 Yorum