Hayat Devam Ediyor ve Aşk Acısı da Geçiyor…

İnsan hayatındaki en büyük travmalardan biri de kuşkusuz aşk acısı yaşamak. Çünkü aşk öyle bir tutku ki onu yaşayanların bir gün acıyla karşılaşması neredeyse kaçınılmaz…

Hayat Devam Ediyor ve Aşk Acısı da Geçiyor…
26 Nisan 2019 - 09:29 - Güncelleme: 26 Nisan 2019 - 19:42
Birlikteyken dünyanın daha dayanılır bir yer olduğunu düşündüren sevgiliden ayrılınca çekilen acılar, terk edilmenin dayanılmaz ağırlığı ve ayrılık acısıyla ölüm acısının psikolojik olarak neredeyse aynı etkileri göstermesi bilim adamlarını da araştırmaya itiyor. Kara sevda ya da aşk acısı üzerine son yıllarda araştırmalarını yoğunlaştıran bilim adamları, bazı insanların bir ayrılık durumunda neden daha fazla acı çektiklerini ortaya koydu.

Çalışmalar gösteriyor ki, çekilen aşk acısında beyin yapısı ve çocuklukta yaşanan korkular büyük rol oynuyor. Çocukluk yaşantılarında güvenli bağlanmayı yaşayamayanlar aşk acısını da kaldıramıyor ve bu acı gerçek anlamda depresyona yol açabiliyor. Bu insanlar terk edildiklerinde ya da ilişki sonlandığında kendisini değersiz, yetersiz, çirkin, başarısız hissedebiliyor. Ancak psikiyatrlar bu acıdan kurtulmanın yolları olduğunu belirtiyor. Onlara göre, aşk acısından kurtulmak için, öncelikle bu acının artık müdahale gerektirdiğini kabul etmek lazım.

Kişi ihtiyacı olanı aşk sanabilir

Psikologlar, aşk acısı ile kişinin geçmiş yaşantıların birebir ilintili olduğunu savunuyor. Okul öncesi çağdaki çocukların anne ve babaları ile kurdukları ilişkiler, onların gelecekte nasıl birer aşık olacaklarını da belirliyor: “Çünkü yaşam aktarımlardan ibarettir. Aşık olduğumuz kişiyi, kendi içimizdeki ilk gelişim süreçlerinin bizde bıraktığı izleri sembolize ederek değerlendiririz. Herkes bebeklik döneminden izler taşır. Dışarıdan aldığımız etkilere göre onlar bize ait bir örgütlenme ile karışım oluşturur ve bu karışımın tonları ilk yaşadığımız döneme ait yaşantılarla belirlenir. Bu süreç doyumsuzluklarla doluysa kişi ihtiyacı olanları aşk sanır. Kendini sevemediği için başkasını sevenler aşk acısını daha kuvvetli yaşıyor. Bu nedenle aşk acısını yenmenin yolu kendini sevmekten geçiyor.

Aşk acısına reçeteler

Aşk acısı depresyon halini alırsa mutlaka ve vakit geçirmeden bir psikolog ya da psikiyatra gidin. İlaç tedavisi ve terapi dünyaya farklı bakmayı sağlar.

Aşk acısı çektiği için intiharı düşünen bir kişi mutlaka birkaç ay sonra farklı düşünebileceğini de hatırlamalı ve çevresinden yardım almaktan kaçınmamalı.

Aşk acısı çektiğini bilen insan kendini dış dünyaya kapatmak yerine mutlaka yakın bulduğu insanların yanında olmaya çabalamalı.

Acının da öğretici olabileceği unutulmamalı ve acılardan olgunlaşmayı öğrenmeli.

Aşk iyi ilişkinin sebebi değil sonucudur. Yani olmuyorsa ya sizde ya karşınızda problem vardır. Ayrılık bunları çözmek için ideal bir zaman olabilir.

Terk edildiyseniz, sevdiğiniz kişinin sizi neden terk ettiğini bulup, bu hataları bir daha tekrarlamamak için adımlar atın. Veya terk edilen insan her zaman hatalı değildir. Belki de sevdiğiniz insan size göre biri değildi.

Unutmayın ki aşk bir kerelik bir duygu değildir. Her an karşınıza yeni birileri çıkabilir.

Aşkınızın resmini çizin ve sizin için ne ifade ettiğine bir kez daha bakın. Belki de farklı bir açı görebilirsiniz. Örneğin kendinizi ifade edemediğiniz bir ilişki yaşamış olduğunuzu görebilirsiniz.

FÜSUN SAKA

INSTAGRAM: FÜSUN SAKA

YORUMLAR

  • 0 Yorum