Her canlı birlikte var olabilir mi?

Bin yıllık zeytin ağaçları... Sessizliğin içinden ortama yayılan çok hafif bir müzik... Etraf kitaplarla dolu... Mekana sanat eserleri yerleştirilmiş... 'Yeni Nesil Kütüphane' diyorlar Bodrum'daki Zai'ye...

Her canlı birlikte var olabilir mi?
19 Haziran 2022 - 09:32 - Güncelleme: 19 Haziran 2022 - 09:36

Bundan iki yıl önce ilk kez gittiğimde çok sevmiş, kendimi orada olduğum sürece pek iyi hissetmiştim.

Burada yazar buluşmaları gerçekleştiriliyor. Ayşe Kulin'den İnci Aral'a Yekta Kopan'dan Azra Kohen'e pekçok yazarı ağırlıyorlar.

İşte şimdilerde başka bir heyecan yaşanıyor...

Ayşegül Dinçkök'ün fotoğraf kitabı Deep Passion yepyeni bir sergiyle Zai Bodrum'da... Deep Passion fotoğraf kitabı iki bölümden oluşuyor. Misunderstood bölümünde köpekbalıklarıyla kadınların ortay yanları ortaya konuyor. Rebirth bölümündeyse temiz ve barış içindeki bir dünyada deniz kızlarının yeniden var olma hayali gözler önüne seriliyor.

Proje; iki fotoğraf sanatçısı Ayşegül Dinçkök ve Koray Erkaya'nın ortak işi... Kitapta, Dünya Serbest Dalış Şampiyonu Şahika Ercümen’in fotoğrafları da yer alıyor.

Ayşegül Dinçkök ve Şahika Ercümen kitabın Misunderstood bölümünde birbirlerine kayıtsız güvenen iki kadının zor koşullarda, suyun 30 metre altındaki dayanışmasına ve köpek balıkları ile uyum içinde varoluşuna dikkat çekiyor. Biri tüplü diğeri serbest şekilde dalan iki kadın aslında doğru bir şekilde yaklaşıldığında her canlının birlikte var olabileceğine ve insanları yanlış anlaşılmaların verdiği zarardan dönmeye çağırıyor. Kulağa hoş geliyor değil mi, göze de iyi gelecek.

Kitabın Rebirth bölümünde ise şiddet, yasadışı avlanma, plastik atıklar, kirlilik, eşitsizlik gibi etkenlerin olduğu ve her geçen gün yaşanması zor dünyada tüm önlemlerin alındığı, canlıların dünya üzerinde tam bir harmoni içinde ortak yaşamlarını sürdürdüğü ve yeniden deniz kızlarının yaşamasına elverişli yaşam koşullarının oluştuğu gözler önüne seriliyor ve kitap insanları dünyamızın geleceğine sahip çıkmaya davet ediyor.

Bu kitabı okuduğunuz her bir dakikada…

Ayrıca kitabın ortak kısmında okuyucunun kitabı incelediği her bir dakikada 19 köpek balığının öldürüldüğü, 1900 kadının şiddete maruz kaldığı, 15 ton plastik atığın denizlere atıldığı ve plastik atıklardan dolayı dakikada 2 deniz kuşunun öldüğü vurgusu yapılıyor.

Kitap 168 sayfa. KAGİDER Başkanı Emine Erdem, WWF'in geçtiğimiz dönem başkanlığını yapan Uğur Bayar ve Blue Marine Foundation Projeler Başkanı Rory Moore gibi isimler önsözde desteklerini sunuyor. Ayrıca çok kıymetli; kitabın satışından elde edilen gelirin bir kısmı Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'ne bağışlanıyor.

Cuma günü açılan sergiyi, 8 Temmuz'a kadar izleyebilirsiniz. Bodrum'a yolu düşenlere duyurulur...

Okumadan geçmeyin

Seçkin - Ödünsüz Bir Yaşam

Siz bir yandan çeviri yapıp, bir yandan fasulye ayıklayabilir misiniz? Ama aynı zamanda eleştiri yazısını tamamladıktan sonra sobanın ateşini de harlayacaksınız. Bir yandan da çocuklarınızı büyüteceksiniz. Sonra sizi hapse atacaklar, orada Yüzyıllık Yalnızlık gibi bir başyapıtı Türkçeye kazandıracaksınız... Hayat bu kadar dolu doluyken, sevdikleriniz bir bir eksilecek hayatınızdan... ama dimdik duracaksınız... Yaşamdan zevk almaktan vazgeçmeyecek, inadına üreteceksiniz... Böyle bir yaşam hikayesini okumadan geçmeyin derim... Zeynep Miraç, 'Seçkin'de Seçkin Selvi'nin hayatını kaleme almış, çok da iyi yapmış...

seckin.jpg

Demirtaş'ın Beyaz Sandalyesi

Hapis tutulan HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, cezaevine girmesine yol açan süreci hepimiz takip ettik. Peki hatırlamamız gerekmiyor mu? O günlerde siyasette neler yaşanmıştı, kimler, nasıl davranmıştı? Aslında o günler nelerin habercisiydi? Demirtaş'ın hapiste günleri nasıl geçiyor, içeriden dışarısı nasıl görünüyor? Ve bilinmeyen, anlatılmayan birçok ayrıntı... Basın danışmanı Zınar Karavil, 'Demirtaş'ın Beyaz Sandalyesi'ni kaleme aldı... Okuyun, hatırlayın derim.

ekran-resmi-2022-06-18-17-23-34.png

Ben Koşarım Aşağlara, Koşarım/ Tomris Uyar’la Turgut Uyar Üzerine Söyleşi

Bin kere okusak onların hikayesini, usanmayız... Tomris Uyar açıklığı ve daha da önemlisi kararlılığıyla Turgut Uyar’ın hayatına ve şiirine dair daha önce bilinmeyen önemli birçok bilgi ve yorumun bu kitapla birlikte gün ışığına çıkmasını sağlıyor. Bu söyleşiyi okuyarak, Turgut Uyar'ın şiirleriyle şiir dışındaki yaşamı arasındaki bağlantıyı kurabilirsiniz.

ben-kosarim-asaglara-kosarim.png
İpek Özbey

İpek Özbey

YORUMLAR

  • 0 Yorum