Herkesin dört gözle beklediği o gece: İşte 31 Mart senaryoları

Birkaç gün sonra sandık başına gidecek ve kentlerimizi beş yıl boyunca yönetecek olan belediye başkanlarını seçeceğiz.

Herkesin dört gözle beklediği o gece: İşte 31 Mart senaryoları
26 Mart 2024 - 08:56 - Güncelleme: 27 Mart 2024 - 10:01

Sandığa attığımız oylar sadece kentlerimizin değil siyasi partilerin ve siyasi figürlerin kaderini de belirleyecek.

31 Mart Yerel Seçimleri aynı zamanda 2028 Genel Seçimlerinin de küçük bir provası olacak.

Bu yüzden, 31 Mart’a sadece bir ‘’yerel seçim’’ gibi bakmamak gerekiyor.

 

CHP’DE YAPILAN HESAPLAR

Örneğin; CHP’den Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen ve yeniden aday olan Mansur Yavaş, tatmin edici bir sonuç aldığı takdirde, ‘’merkez sağ’’ bir parti kurdurup cumhurbaşkanlığı adaylığı için yol haritasını oluşturabilir. Yavaş’ın geride kalan hafta içinde merkez sağın siyasi aktörlerini geniş bir iftar davetinde buluşturması, bu senaryoyu güçlü kılıyor.

İMAMOĞLU GÜN SAYIYOR

CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve adayı Ekrem İmamoğlu için de 31 Mart tarihi kritik önemde…

 

 İmamoğlu yeniden seçilirse 2028’in tartışmasız cumhurbaşkanı adayları arasında yerini alır. CHP yönetimini ise istediği zaman ele alır ve Genel Başkan Özgür Özel’le yollarını ayırır. İmamoğlu, Özel yerine daha iyi anlaşabileceği bir siyasetçiyi genel başkanlık koltuğuna oturtur.

İmamoğlu seçimi kaybederse durum değerlendirmesi yapar, tahribatın boyutunu ölçer ve yeni maceralara yelken açar. Bunların arasında ‘’yeni parti kurmak’’ da ciddi bir alternatif olarak dillendiriliyor.

KILIÇDAROĞLU NE YAPACAK?

CHP’nin 7. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da siyasi geleceğine 31 Mart gecesi karar verecek. Kılıçdaroğlu, ortaya çıkacak olan seçim sonuçlarına göre ya harekete geçer ya da kenara çekilir. CHP seçimlerden başarıyla çıkar, İstanbul, Adana, Hatay, Antalya ve Mersin gibi illeri yeniden kazanırsa Kılıçdaroğlu eski çalışma arkadaşlarını kutlar. Yok eğer tersi bir tablo çıkarsa esaslı bir durum değerlendirmesi yapar ve partiyi toparlamak için yetki isteyebilir.

 

ÖZEL’İN DURUMU…

CHP Genel Başkanı Özgür Özel de hiç kuşkusuz ki o geceyi sabırsızlıkla bekleyen isimler arasında…

İlk ciddi sınavına girecek olan Özel, sandıktan hangi sonuç çıkarsa çıksın, mevcut durumunu korumak ve genel başkanlığa devam etmek isteyecektir.

Özel, bir başarı çıkarsa ‘’Değişim kazandı’’ diyecek olumsuz bir tablo yaşanması halinde ise “Ben henüz çok yeni bir genel başkanım’’ savunmasını yapacaktır. Özel, genel başkanlığı bırakmamak için her türlü adımı atmaya çalışacaktır.

ERDOĞAN İÇİN CİDDİ BİR SINAV…

Seçim gecesi sadece CHP’yi değil hiç kuşkusuz ki AK Parti’yi ve onun Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı da doğrudan etkileyecektir.

Seçimin kilit taşı haline gelen İstanbul’daki sonuçlar, Erdoğan’ın siyasi kaderinde belirleyici bir rol oynayacaktır. AK Parti’nin İstanbul’u kaybetmesi Erdoğan’ın liderliğinin sorgulanmasına yol açacaktır. İstanbul’un yeniden kazanılması ise Erdoğan’ı daha da güçlendirecektir.

AKŞENER İÇİN ‘KARAR ANI’

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in ‘’hür ve müstakil’’ yolunun partisi açısından hangi sonuçları doğurduğunu da hep birlikte göreceğiz. Akşener, elle tutulur bir başarı yakalayamadığı takdirde siyasete veda edecektir. Tatmin edici bir sonuç aldığı takdirde ise 2028 seçimlerinde yine rol almak isteyecektir.

VE REFAH…

Seçimin en çok merak edilen partilerinden olan Yeniden Refah ve lideri Fatih Erbakan’ın siyasi geleceği de 31 Mart’ta çıkacak olan tabloya endeskli…

Erbakan’ın AK Parti’den birkaç belediye alması YRP’yi kalıcı hale getirecektir.

 

Kısacası, Deva’dan MHP’ye, Saadet’ten Gelecek’e, DEM Parti’den Zafer’e dek tüm partilerin geleceği belediye seçimlerine bağlı…

Bakalım bu seçimler kimin için baharın, kimin için kışın habercisi olacak.


Barış Yarkadaş
[email protected]

YORUMLAR

  • 0 Yorum