İcra dosyaları koridorlara taştı

Ekonomide esen ters rüzgârlar icra dairelerine de yansıyor. Vatandaşların bankalara borcu 520 milyar lirayı aşarken, bankaların takipteki alacakları 24 milyar liraya yaklaştı. Bankalar, alacaklarını tahsil edebilmek için çuval dolusu dosyalarla icra dairelerinin kapısını çalıyor

İcra dosyaları koridorlara taştı
25 Eylül 2018 - 09:06
Yaşanan ekonomik türbülans icra dairelerine de yansıyor. Yeni Mesaj'ın İstanbul Bakırköy'deki icra müdürlüklerinden aldığı bilgiye göre, Ağustos ve Eylül aylarında icraya konulan alacaklar da artış yaşandı.



Öyle ki sadece icra dairelerinin ana odaları değil, koridorlar da dosyalarla dolup taşmış durumda. Bu arada son verilere göre Türkiye'de 7 milyon kişi icralık durumda. Bu kişilere ait dosya sayısı ise 25 milyon…



Vatandaş haciz kıskacında



Türkiye'de yaklaşık 3.5 milyon kişi kredi kartı ve ihtiyaç kredisinden dolayı icraya düşmüş vaziyette. Kirasını, elektrik, su, doğal gaz ve dijital yayın şirketlerine olan borçlarını ödemeyen vatandaşlar da dikkate alındığında sayı 7 milyona ulaşıyor.



Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) açıkladığı verilere göre tüketici kredileri 14 Eylül itibariyle 419 milyar 572 milyon liraya çıktı. Bankaların bireysel kredi kartı alacakları yüzde 2.1 artışla 100 milyar 278 milyon liraya yükseldi.



Böylece vatandaşların bankalara borcu 520 milyar lirayı aşıyor. Bankacılık sektöründe net takipteki alacaklar ise 14 Eylül itibarıyla bir önceki haftaya göre yüzde 2.3 artarak 23 milyar 831 milyon liraya ulaştı.



Bankalar kredi vermede cimri davranıyor



Öte yandan bankalar müşterilerine gerekse bireysel, gerekse de kurumsal kredi kullandırmada cimri davranmaya başladı. Nitekim bankacılık sektörünün kredi hacmi son veri olan 14 Eylül itibariyle 7 Eylül'e göre 53 milyar 14 milyon lira azalarak 2 trilyon 689 milyar 632 milyon liraya geriledi.



Bankacılık sektöründeki toplam mevduat da (bankalararası dahil) geçen hafta 31 milyar 791 milyon liralık düşüş yaşandı. Söz konusu haftada yüzde 1.4 gerileyen bankacılık sektörü toplam mevduatı, 2 trilyon 310 milyar 46 milyon liraya düştü. Ticari kredilerde takip miktarının ise yaklaşık 70 milyar TL olduğu belirtiliyor.



 

YORUMLAR

  • 0 Yorum