İlk Uzay Turistleri Neden Ay'da Yürümeyecek ?

SpaceX’in 2023’te düzenleyeceği Ay yolculuğuna turist olarak gidecek olan ilk isim, geçtiğimiz günlerde Elon Musk’ın düzenledi basın toplantısında belli olmuştu

İlk Uzay Turistleri Neden Ay'da Yürümeyecek ?
23 Eylül 2018 - 11:05 - Güncelleme: 24 Eylül 2018 - 09:47
Yusaku Maezawa. Bu gezde Ay’a 200 kilometre yaklaşılacağı ve Ay’ın etrafında tur atıldıktan sonra, dünyaya dönüleceği de bildirilmişti. Yaklaşık 49 sene önce, 1969’da Ay’ın yüzeyine ayak basan insanoğlu, turist olarak gitme lüksüne eriştiği Ay’da neden yürüyemiyor ?Bu sorunun cevabı teknik detaylarda yatıyor. Temel amacı Ay’ı keşfetmek olan ve bunun için senelerce hazırlanan bir ekip ve onları uzaya taşıyan özel araç SpaceX’in turist taşıyacağı uzay araçları pek çok anlamda oldukça farklı .SpaceX’in uzay araçları kadar güçlü olursa olsun Ay’ın yüzeyine iniş yapıp, sonra kalkış yapıp Dünya’ya güvenle dönecek yapıda değil. Eğer SpaceX Ay’a iniş yapmak isterse yeni ekipman yatırımları yapması gerekecek ve bu projeye ayrılan bütçe 2-3 katına çıkmış olacak. Ancak şirketin ilk hedefi arasında, Ay’a ayak basmak değil; uzay turizmi projesinin ilk aşamasını gerçekleştirmek yer alıyor.



İşin mali ve teknik kısmı dışında bir de insan kısmı var. Astronotlar bu tür görevler için senelerce eğitim alıyorlar. Bu da Ay’da ya da uzaydaki herhangi bir görevde yetkin olmalarına olanak sağlıyor. Ancak Musk’ın turistleri, bu eğitimi almamış olan insanlar ve bir uzay aracının içinde olmak, onu kontrol etmek gibi pek çok detaydan yoksunlar. Her ne kadar 2023 senesine kadar çeşitli eğitimler gerçekleşecek olsa da bu eğitimler ‘uzman astronot’ olmaya kadar yetmeyecek.

Kaynak: https://www.livescience.com/63617-spacex-tourist-walk-on-moon.html

Editör / Yazar: Kuzey KILIÇ

YORUMLAR

  • 0 Yorum