İmamoğlu'nun işi zor: Parti örgütü atamalardan memnun değil...

Ekrem İmamoğlu’na seçimi kazandıran çok etken var. Öne çıkan iki etken ise zamanın ruhu ve İmamoğlu’nun alışılagelmiş CHP’liler gibi olmayışı.

İmamoğlu'nun işi zor: Parti örgütü atamalardan memnun değil...
09 Ağustos 2019 - 10:19
Alışılagelmiş CHP’li nedir? Tanım şu aşamada benim kafamda çok oturmuyor ama seçim öncesi ve sonrasında yaptığımız sokak röportajlarında seçmenler İmamoğlu için bu tanımlamayı çok kullandı. Belki bu yeni jenerasyon CHP’li siyasetçileri ‘ılımlı Kemalizm’ gibi bir başlık altında incelemek gerekecek. Ama bunun için biraz daha beklemek, gözlemlemek gerekli, bu başka bir yazının konusu olsun.

İmamoğlu’na kazandıran muhafazakarları dışlamaması ve AKP seçmeni tarafından da sevilmesi oldu. Belediye seçimlerinde alınan galibiyet bu anlamda CHP’ye başarının yolunu göstermiş oluyor. Dışlamayan, sosyal politika yürütürken, kimlik siyaseti yapmayan bir CHP… Burada yazması kolay ama uygulaması çetrefilli olacak gibi görünüyor.
Reklam

 
 

İstanbul büyükşehir belediyesi (İBB) iştiraklerinin yönetimine yapılan atamalar CHP il örgütü tarafından merakla bekleniyordu. 8 Ağustos perşembe günü İBB üst yönetimi ve iştiraklere yapılan atamalar duyuruldu. İmamoğlu atamaları fotoğraflı tweetiyle ilan etti. Fotoğrafta kadınlar ve traşlı erkekler dikkat çekiyordu. Twitter ahalisi fotoğrafı beğendi. Özellikle kadınların varlığı İmamoğlu’na oy veren solda duran seçmeni sevindirmişe benziyordu. Ancak CHP il örgütünde atamalardan memnun olmayanlar var.

İmamoğlu ve ekibi iştiraklere atamalar yapılırken titiz davranmış, partizanlık yapmamaya özen göstermiş. Profesyonel isimler seçilmiş gibi görünüyor. CHP il örgütü ise titiz davranılırken şirazenin kaymış olduğu kanısını taşıyor. Örgüt, CHP’nin kendi kadrolarında yetişmiş, iyi eğitimli çok sayıda kişi olduğunu, atamalar yapılırken bu yetişmiş kişilere öncelik verilmesini bekliyordu. Örgüt bu yapılan atamalarla beklentilerinin yerine gelmediği görüşünde.

Seçim sonuçta ittifak halinde kazanıldı. O nedenle iştiraklerin başına atanan İYİ partiye yakın isimler var. Örneğin, daha önce Gümüşhane belediye başkanlığı ve milletvekilliği görevlerinde bulunan ve 31 Mart yerel seçimlerinde de İYİ Parti’den Gümüşhane belediye başkanlığına aday olan Mustafa Canlı, İSTAÇ’a genel müdür olarak atandı.
Reklam

 

CHP’liler bu atamalarda dışlandıkları görüşünde. Günün sonunda AKP 20 yılı aşkın iktidarı boyunca kendisine yakın olmayan kimseye nefes aldırmadı. Yıllardır çalışmak istediği halde dışlanmış, eğitimini kullanmak isteyen bir CHP’li kitle var. CHP örgütündekiler bu nedenle hayal kırıklığı yaşadıklarını söylüyor.

Kimi isimler örgütü düşündürüyor. İSBAK genel müdürlüğüne atanan Bahaddin Yetkin’in 16 Mart tarihli bir tweeti dikkat çekiyor. Yetkin Ayasofya’nın ibadete açılması gerektiğini belirten hashtag’e destek vermiş: “Milyonlarca müslüman diyoruz. Hiç bir hükmümüz yok. Kendi toprağımızda kapatılan camimizi açamıyoruz. Ama dünyanın bir ucundan bir kafir çıkıyor, Ayasofya’nın kapalı oluşundan kendine bir umut çıkarıyor. Ayasofya bir camiden çok daha ötedir.”

CHP köklü, köklü olduğu için de yönetmesi zor bir parti. Tek adamın sözü geçmiyor. Örgüt AKP’nin aksine halen güçlü. Parti içi dengeleri tutmak kolay değil. İmamoğlu’nu yoğun günler bekliyor.

@nevsinmengu
GAZETE DİKEN

YORUMLAR

  • 0 Yorum